Senator en Democraat suggereert dat hij voor vrijspraak van Trump kan stemmen als ‘de stukjes niet op hun plek vallen’

Senator in zijn eerste termijn, Doug Jones (Democraaat-Alabama) suggereerde dat hij voor vrijspraak van president Donald Trump zou kunnen stemmen wanneer de beschuldigingen aan de Senaat worden voorgelegd voor een proces.

 “Ik heb de laatste twee of drie maanden niet alleen maar voor de tv gezeten. Ik heb geprobeerd dit te lezen. Ik probeer te zien of de stukjes op hun plek vallen. Als dat het geval is, dan denk ik dat het een serieuze zaak is. Dan denk ik dat het zwaar genoeg is voor afzetting”, zei hij tegen ABC News.

“Maar als de stukjes niet op hun plek vallen en er andere verklaringen zijn waarvan ik denk dat ze overeenstemmen met onschuld, dan ga ik die kant op. Wat ik echt wil zien is dat de ontbrekende stukjes worden ingevuld. Er zijn hiaten”, voegde Jones eraan toe.

Mitch McConnell, de leider van de grootste partij in de Senaat (Republikein-Kentucky) zei dat er potentiële overlopers bij de Democraten in de Senaat zouden kunnen zijn.

“Het zou me niet verbazen als we één of twee Democraten zouden krijgen”, vertelde McConnell aan Fox News op 17 december. “Ik hoop dat er geen enkele Republikein zal zijn die voor een van deze artikelen stemt in het Huis van Afgevaardigen”, vervolgde hij.

Jones en senator Joe Manchin (Democraat -WestVirginia) worden beschouwd als relatief gematigde Democraten. Beide staten stemden voor Trump in 2016.

Manchin zei eerder dat hij niet zeker wist hoe hij zal stemmen over de impeachment. “Ik word er door verscheurd. Ik denk dat het op iedereen zwaar weegt”, zei hij eerder deze maand tegen de verslaggevers.

In het ABC-interview op zondag verklaarde Jones dat hij “geen idee heeft waar Mitch McConnell het over heeft” voor wat betreft het overlopen van Democraten.

Jones werd gekozen ondanks het feit dat Trump in Alabama won met 30 punten verschil. De concurrent van de senator, voormalig rechter Roy Jones, werd beschuldigd van seksuele intimidatie en aanranding in de aanloop naar de verkiezing.

Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigen in functie bij Resolutie 755, Artikelen van Impeachment tegen president Donald Trump, terwijl het Huis van Afgevaardigen stemt in het Capitool in Washington, op 18 december 2019. (Saul Loeb/AFP via Getty Images)

De opmerkingen komen nadat voorzitter van het Huis, Nancy Pelosi (Democraat-Californië) impliceerde dat zij zou wachten met het doorgeven van de impeachment artikelen aan de Senaat totdat deze zijn regels vastlegt. Toen haar tijdens een persconferentie, nadat voor de impeachment artikelen was gestemd, vragen werden gesteld, zei Pelosi dat zij zou wachten met het oproepen van vertegenwoordigers van het Huis van Afgevaardigen die hun zaak aan de Senaat zullen voorleggen.

Senator Ron Johnson (Republikein-Wisconsin), voorzitter van de Homeland Security Committee in de Senaat, noemde de vertraging “bizar”, en zei dat Pelosi en andere Democraten hadden vermeld dat zij ‘haast’ hadden de impeachment artikelen goedgekeurd te krijgen.

“Ik vind het gewoon bizar dat ze haast hadden met de stemming over een impeachment en vervolgens gaat zij er ineens op zitten”, vertelde Johnson aan ABC’s ‘This Week’.

“Ik denk niet dat de Senaat deze zaak zou moeten samenstellen, zoals het Huis van Afgevaardigen zou hebben moeten doen bij hun presentatie. Ik denk dat die niet in staat waren deze zaak op te bouwen.”

door Jack Philips

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN