Canadese senator zegt dat Canada bedreigingen van Peking niet moet tolereren, na waarschuwing van Chinese ambassadeur over Magnitsky-motie

Senator Leo Housakos, één van de senatoren achter een motie om Chinese functionarissen te bestraffen voor rechtenschendingen, zegt dat de Canadese regering “geen enkel dreigement van het Chinese regime zou moeten tolereren”, nadat de ambassadeur van Peking dreigde met “zeer harde tegenmaatregelen” als reactie op de motie.

“Niets is zo ongehoord als de Chinese ambassadeur die de Canadese regering bedreigt”, zei Housakos in een interview.

Housakos, een senator van de Conservatieven en voormalig voorzitter van de Senaat, en collega senator Thanh Hai Ngo zijn van plan volgende week een motie in te dienen die de Canadese regering oproept de Magnitsky-wet te gebruiken om Chinese functionarissen die betrokken zijn bij schendingen van de mensenrechten in Hongkong en op het vasteland van China te bestraffen. “Het is bedoeld om leden van de Chinese en Hongkongse regimes ter verantwoording te roepen, die duidelijke fundamentele mensenrechten en de fundamentele rechtsstaat met voeten treden”, aldus Housakos.

In antwoord op de voorgestelde motie zei de Chinese ambassadeur in Canada, Cong Peiwu, op 5 december dat Peking zich “krachtig zal verzetten tegen dit soort gedrag” en zei dat het “ernstige schade” zou toebrengen aan de betrekkingen tussen de twee landen”.

“We zullen zeer krachtige tegenmaatregelen nemen”, zei Cong. “Het is niet in het belang van Canada. We hopen dus dat we een einde maken aan dit soort gevaarlijke activiteiten.”

Chinese ambassadeur in Canada, Cong Peiwu, spreekt tijdens een lunch in Montreal op 5 december 2019. (Canadian Press/Graham Hughes).

Volgend op de arrestatie van Meng Wanzhou, bestuurder bij Huawei, in Canada in december 2018, heeft China twee Canadezen, Michael Kovrig en Michael Spavor gearresteerd, twee andere Canadezen ter dood veroordeeld op beschuldiging van drugssmokkel en de invoer van landbouwproducten uit Canada geblokkeerd.

De opmerkingen van Cong maken deel uit van een recentelijk patroon, waarbij Chinese ambassadeurs steeds krachtigere woorden gebruiken tegenover Canada. Eerder had Cong Canadese parlementariërs gewaarschuwd niet de Amerikaanse wetgevers te volgen door wetgeving aan te nemen om Chinese functionarissen te straffen voor het hardhandige optreden in Hongkong. Zijn voorganger, Lu Shaye, had Canada en zijn westerse bondgenoten blanke supremacisten genoemd na hun oproep tot de vrijlating van Kovrig en Spavor.

“Het is lachwekkend om Canada een land te noemen dat de blanke overheersing steunt, terwijl zij [Peking] momenteel van miljoenen minderheidsmoslims uit [Oeigoerse moslims in de Chinese provincie Xinjiang] het recht op vrijheid van meningsuiting en godsdienst met voeten treedt”, zei Housakos.

De senator van de Conservatieven bekritiseerde het gedrag van de Canadese regering tegenover China en zei dat Ottawa “alle hoeken van de kamer heeft gezien”, maar niet heeft gereageerd met passende tegenmaatregelen.

“Ze lijken verzoenend en te buigen voor het wrede gedrag van China”, zei Housakos.

Hij voegt eraan toe dat hij de motie indient vanwege het gebrek aan actie van de Canadese regering.

“Wij zijn een G7-land, we hebben economische invloed, we hebben politieke invloed, en het is hoog tijd dat de heer [premier Justin] Trudeau opstaat en de Canadese waarden verdedigt”, zei hij.

Housakos zegt dat één van de acties die Canada zou moeten ondernemen “het wegsturen” is van Huawei en de Bank of China (van de Chinese staat).

“Zij [Peking] maken zich niet druk om internationale wetgeving, hun eigen belangrijkste zorg is altijd de doorslaggevende factor geweest”, zei hij. “Dus we moeten hen duidelijk maken dat we geen zaken gaan doen met een regime dat niet democratisch is en geen respect heeft voor de mensenrechten.”

Door Omid Ghoreishi, Epoch Times 

Met bestanden van de Canadian Press

Volg Omid op Twitter: @OGhoreishi

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN