Senatoren van de Democraten willen dat Pelosi snel artikelen van impeachment doorgeeft

Een groeiend aantal Democraten in de Senaat schaart zich niet meer achter de voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi (Democraat uit Californië) en dringt er bij de voorzitster op aan een einde te maken aan haar tactiek om de artikelen van impeachment tegen president Donald Trump nog niet aan de Senaat door te geven.

“We komen op een punt waar de artikelen van impeachment moeten worden verzonden.” vertelde senator Richard Blumenthal (Democraat uit Connecticut) aan verslaggevers op 8 januari.

Senator Dianne Feinstein (Democraat uit Californië) is een stadsgenoot van Pelosi uit San Francisco, en zei dat Pelosi “ze op moest sturen”, aldus verslaggevers. “Ik zie niet in wat voor goeds vertraging zou doen”, meldde ze.

“Tijd is een onzekere factor binnen dit geheel, en hoe langer het duurt, hoe minder de urgentie. Dus als het serieus en dringend is, dan moet het maar eens opgestuurd worden. Als het niet zo is, stuur het dan niet op”, zei ze.

Senator Joe Manchin (Democraat -West-Virginia) vertelde ook aan de Washington Post en andere media dat hij wil dat de artikelen van impeachment naar de Senaat worden gestuurd.

“Ik denk dat het moet beginnen, echt waar. Ik kan het Huis [van Afgevaardigden] niet vertellen hoe ze hun zaken moet regelen. Ik zou voorzitster Pelosi nooit proberen terecht te wijzen. Maar het komt erop neer … dat het achterhouden Bolton dwong naar voor te stappen. Laten we doen wat we hier moeten doen”, zei hij.

“Wat mij betreft, mag ze ze elk moment opsturen. Ik vind dat prima”, vertelde senator Jon Tester (Democraat – Montana) aan The Hill op 8 januari.

Senator Doug Jones (Democraat -Alabama) vertelde aan CNN dat hij wil dat Pelosi de artikelen snel doorstuurt.

Hun opmerkingen komen ongeveer een dag nadat meerderheidsleider in de Senaat, Mitch McConnell (Republikein-Kentucky), aankondigde dat hij de stemmen had voor de regels van de procesvoering in Trump’s impeachment proces. Hij heeft gezegd dat hij het precedent wil volgen van het impeachment proces uit 1999, toen senatoren een gedwongen afweging moesten maken omtrent het afzetten van de toenmalige president Bill Clinton.

“We hebben de stemmen, zodra het proces over de impeachment is begonnen, om een resolutie aan te nemen die in wezen hetzelfde is als die met 100-tegen-0 stemmen werd aangenomen bij in het Clinton proces, zoals u zich wellicht herinnert. Het zou het beste omschreven zou kunnen worden als wellicht een eerste fase”, vertelde McConnell aan verslaggevers in Washington.

Het proces van Clinton bestond uit twee stappen, waaronder een initiële overeenstemming over hoe de zaak gepresenteerd zou worden en een latere stemming om te beslissen of er nog getuigen zouden worden opgeroepen.

Maar de minderheidsleider van de Senaat, Chuck Schumer (Democraat -New York), drong aan op een resolutie die getuigen en dagvaardingen voor bewijs zou toelaten. Hij riep vier Republikeinse senatoren op zich bij de Democraten aan te sluiten om voor die regel te stemmen, terwijl hij verklaart dat hij getuigen zoals de vroegere adviseur van het Witte Huis, John Bolton en de stafchef Mick Mulvaney zou willen horen.

In de Senaat heeft Schumer gezworen dat hij een stemming zou afdwingen over het oproepen van getuigen.

“De vraag rijst. Zullen de senatoren opkomen voor een eerlijk proces? Een eerlijk proces met getuigen en documenten. Op dit moment hebben de Republikeinse leider en ik zeer verschillende visies op wat het betekent om een eerlijk proces te voeren”, zei hij. “Democraten geloven dat een eerlijk proces betekent dat alle relevante feiten naar buiten komen, en getuigen en documenten zijn een deel van dat proces.”

Toen medio december 2019 door partijgerelateerde stemming twee artikelen voor impeachment van Trumps in het Huis werden aangenomen, gaf Pelosi aan dat ze de twee artikelen – obstructie van het Congres en machtsmisbruik – bij zich zou houden om te zien hoe de Senaat zou reageren. Ook stelde ze het aanwijzen uit van impeachment managers voor het Huis, die tijdens het proces aanwezig zullen zijn.

De Epoch Times vroeg het kantoor van Pelosi om commentaar, maar heeft geen reactie ontvangen ten tijden van het verschijnen van dit artikel.

Door Jack Phillips

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN