Senioren maken COVID-bubbels om deze winter niet geïsoleerd te raken

De afgelopen maand hebben Dr. Richard Besdine en zijn vrouw gesproken over of ze deze herfst en winter wel of niet hun familie en vrienden binnen zouden bezoeken.

Hij vindt van wel, zolang mensen tijdens de pandemie maar strikte voorzorgsmaatregelen nemen. Zij is niet overtuigd van de veiligheid, gezien het verhoogde risico op overdracht van het virus in gesloten ruimtes.

Beiden zijn goed gekwalificeerd om op deze vraag in te gaan. Besdine, 80 jaar oud, was lange tijd directeur van de afdeling geriatrie en palliatieve geneeskunde aan Brown University. Zijn vrouw, Terrie Wetle, 73, is ook specialist in ouder worden. Ze was de oprichter en decaan van Brown’s School of Public Health.

“We verschillen van mening, maar ik respecteer haar twijfel, en dus blijven we niet discussiëren”, zei Besdine.

Oudere volwassenen met verschillende achtergronden – er zijn er die alleen wonen en er zijn er die een partner hebben, er zijn er die in goede gezondheid verkeren en anderen niet – zijn op dezelfde manier aan het overleggen over wat ze moeten doen als dagen en nachten kil worden en COVID-19-gevallen zouden toenemen.

Sommige vormen ‘bubbels’ of ‘pods’. Dit zijn kleine groepen mensen die het eens zijn over een draaiboek met voorzorgsmaatregelen en elkaar de komende maanden in persoon zullen opzoeken. Anderen zijn van plan om het alleen te doen.

Judith Rosenmeier is 84 en komt uit Boston. Ze is weduwe en heeft drie aanvallen van borstkanker overleefd, ze is niet van plan vrienden uit te nodigen in haar appartement of hen in hun appartement te bezoeken.

“Mijn oncoloog zei toen dit allemaal begon: ‘Je moet meer thuisblijven dan andere mensen, omdat de behandelingen die je hebt gehad veel van je immuunsysteem hebben vernietigd'”, zei ze.

Sinds half maart is Rosenmeier maar drie keer buiten geweest: één keer, in september, om naar de oogarts te gaan en sindsdien twee keer om met een paar vrienden te wandelen. Na het grootste deel van haar volwassen leven in Denemarken te hebben gewoond, heeft ze niet veel nauwe contacten. Haar zoon woont in Edinburgh, Schotland.

“De kans is groot dat ik alleen ben met Thanksgiving en met Kerstmis, maar dat overleef ik wel”, zei ze.

Joan Doucette, 82, een vriendin die in de buurt woont, is vastbesloten om persoonlijke sociale contacten te onderhouden. Met haar man, Harry Fisher, 84, vormt ze een ‘pod’ met twee andere stellen in haar flatgebouw van negen units. Ze zijn allemaal lid van Beacon Hill Village, een organisatie die verschillende diensten biedt aan oudere senioren. Doucette ziet haar pod bijna elke dag.

“We rennen altijd op en neer ​​en brengen elkaar koekjes of soep”, zei ze. “Ik denk niet dat ik deze pandemie zou hebben overleefd zonder dat gezelschap.”

Ongeveer een keer per week eten de koppels samen en “we dragen geen mondkapjes”, zegt Jerry Fielder, 74, die twee jaar geleden naar Boston verhuisde met zijn partner Daniel, 73. Maar hij zei dat hij zich veilig voelt omdat “we weten waar iedereen heen gaat en wat ze doen: we delen dezelfde mening. We gaan elke dag wandelen, wij allemaal. Voor de rest zijn we heel voorzichtig.”

Eleanor Weiss, 86, en haar man zijn ook lid van de groep. “Ik draag een mondkapje, ik neem social distancing in acht, maar ik isoleer mezelf niet”, zei Weiss. Deze winter, zei ze, zal ze “een paar goede vrienden” en drie dochters zien die in de omgeving van Boston wonen.

Een van de dochters organiseert Thanksgiving bij haar thuis en iedereen zal van tevoren op COVID-19 worden getest. “We zijn allemaal voorzichtig. We knuffelen en kussen niet. We doen de elleboog”, zei Weiss.

In Chicago hebben Arthur Koff, 85, en zijn vrouw, Norma, 69, nog geen plannen voor Thanksgiving of Kerstmis. “We laten het wat open, afhankelijk van wat er met het virus gebeurt”, zei hij. Het koppel heeft een brede vriendenkring.

“Ik denk dat het een zeer zware winter gaat worden”, zei Koff, die diabetes en leukemie heeft. Hij is niet van plan naar restaurants te gaan, maar hoopt bij slecht weer een paar betrouwbare vrienden te ontmoeten in hun huis of appartement.

Julie Freestone is 75, en haar man, Rudi Raab is 74. Ze zijn “behoorlijk fanatiek” om het veilig te houden tijdens de pandemie. Het echtpaar nodigde eerder deze maand zes vrienden uit voor ‘Thanksgiving in October’ – buiten, in hun achtertuin in Richmond, Californië.

“In plaats van een zitplan had ik dit jaar een bordenplan en heb ik alles van tevoren alle borden opgemaakt”, zei Freestone. “Ik heb iedereen vooraf gevraagd wat ze wilden: wit of donker vlees? Spruitjes of broccoli? ”

Freestone is deze winter niet van plan om mensen bij haar thuis te ontvangen, maar ze zal mensen in groepen bezoeken, virtueel dan. Een van die groepen is haar vrouwengroep, die maandelijks samenkomt via Zoom. “In sommige opzichten heb ik het gevoel dat we een nieuw niveau van intimiteit hebben bereikt. Mensen worstelen met zoveel problemen – en daar praten we dan allemaal over”, zei ze.

“Ik denk dat je bubbels moet herdefiniëren”, zei Freestone, die in het bestuur zit van Ashby Village, een in Berkeley, Californië gevestigde organisatie voor senioren. Mensen brengen er hun oude dag door en de organisatie zet veel virtuele groepen op. “Die moeten iets zijn waar je je thuis bij voelt, maar daarvoor hoeven mensen niet je huis binnen komen.”

In de streek van Minneapolis-St. Paul in Minnesota, vestigen twee psychologen – Leni de Mik, 79, en Brenda Hartman, 65 – de aandacht op wat zij SILOS noemen, een acroniem voor “single individuals left out of social circles,” (alleenstaanden die buiten sociale kringen vallen). Ze vestigen de aandacht op de behoefte van deze groep aan betrouwbaar sociaal contact deze herfst en winter.

Ze adviseren dat oudere volwassenen die in deze situatie zitten contact zoeken met anderen met dezelfde interesses. Mensen die ze bijvoorbeeld in de kerk of in boekenclubs of kunstlessen hebben ontmoet – daarmee kunnen ze proberen een groep te vormen. Ze raden gezinnen of vrienden ook aan om een ​​oudere vriend uit te nodigen in hun pods of bubbels.

“Kijk eens rond wie er in je omgeving zit. Wie kwam er vroeger naar je huis die je niet hebt gezien? Maak contact”, raadde de Mik aan.

Beide psychologen zijn alleenstaand en wonen alleen. De Mik’s pod zal twee vrienden bevatten die “super voorzichtig zijn wanneer ze naar buiten gaan”, net zoals zijzelf. Die van Hartman zal bestaan uit haar zus van 67, en haar vader van 89, die ook alleen wonen. Omdat haar dochter op een basisschool werkt, zal ze haar enkel buiten ontmoeten. Ook zal ze in de winter regelmatig gaan wandelen met twee vrienden.

“COVID laat ons leven en dood zien”, zei Hartman, “en als dat gebeurt, hebben we de kans om cruciale keuzes te maken, de mogelijkheid om voor elkaar te zorgen.”

Door Judith Graham

Judith Graham levert bijdrages als columnist voor Kaiser Health News, die dit artikel oorspronkelijk publiceerde. De berichtgeving van KHN over deze onderwerpen wordt ondersteund door The John A. Hartford Foundation, Gordon and Betty Moore Foundation en de The SCAN Foundation.

Kijk ook naar

 

 

BY JUDITH GRAHAM November 16, 2020 Upd

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN