Shen Yun wordt tegengewerkt door een meedogenloze campagne van het Chinese regime

Shen Yun is niet een doorsnee gezelschap voor podiumkunsten. Ieder jaar staat het gezelschap niet alleen voor de uitdaging om een hoogwaardige productie naar honderden steden over de hele wereld te brengen, maar krijgt het ook te maken met een niet aflatende campagne van het Chinese communistische regime om de voorstellingen tegen te werken, waar ze ook heen gaan.

Deze tegenwerking teistert het gezelschap al sinds de oprichting meer dan tien jaar geleden, vertelde Leeshai Lemish, een presentator bij het gezelschap, aan The Epoch Times.

Shen Yun Performing Arts is een klassiek Chinees dans- en muziekgezelschap dat in 2006 in New York werd opgericht. Haar missie, volgens haar website, is om 5.000 jaar traditionele Chinese cultuur middels de kunst te doen herleven.

De voorstellingen bevatten weergaven van de twee decennia durende vervolging door het Chinese regime van de spirituele praktijk Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa. Tijdens de vervolging zijn volgelingen van de praktijk willekeurig opgesloten, onderworpen aan dwangarbeid, gemarteld en zelfs gedood voor hun organen. Buiten China heeft het regime geprobeerd de praktijk te demoniseren en tegelijkertijd informatie te onderdrukken die de vervolging aan het licht brengt, zoals het beïnvloeden van buitenlandse Chinese media en het infiltreren van Chinese gemeenschapsgroepen in het buitenland.

Lemish, die al sinds het begin een presentator is bij Shen Yun, zei: “Ik begon te merken dat terwijl we de wereld rond gingen en optraden, er allerlei fenomenen waren die ons volgden die je normaal gesproken niet zou verwachten bij een gezelschap voor podiumkunsten.”

Theaters ontvingen brieven van hun lokale Chinese consulaat of ambassade waarin geëist werd dat ze de voorstelling zouden annuleren, zei hij. Chinese individuen werden gezien, rondhangend bij de bussen en de huisvesting van het gezelschap, die de bewegingen van het gezelschap in de gaten leken te houden. Sommige mensen uit het publiek probeerden de prestaties van het gezelschap te verstoren door gebruik te maken van elektronische apparaten, zoals een universele afstandsbediening om de schermprojector te verstoren.

“We wisten dat …. er krachten achter de schermen waren die onze optredens probeerden te stoppen”, zei hij.

Dus begon de presentator brieven en documentatie te verzamelen om deze incidenten te catalogiseren en heeft nu een lijst van 74 sabotagepogingen sinds begin 2007 – en het aantal sabotagepogingen neemt nog steeds toe.

“Het is slechts een druppel in de emmer in termen van wat er werkelijk gebeurd”, zei Lemish, toevoegend dat terwijl hij op tournee is, mensen met informatie van binnenuit over het wel en wee van de theaters, hem continu in privé vertellen over de pogingen die door de Chinese autoriteiten worden ondernomen om de voorstellingen tegen te houden.

Shen Yun optredens geweigerd

Pogingen van het Chinese regime om de optredens van Shen Yun te dwarsbomen zijn grotendeels mislukt – het gezelschap heeft zich uitgebreid tot zeven reizende groepen en zal in 2020 aan haar grootste tourneeseizoen tot nu toe beginnen. Maar er zijn gevallen geweest waar theaters toegaven aan de druk.

In het meest recente voorval heeft de Koninklijke Schouwburg in Madrid de voorstelling een paar weken voordat het gezelschap in januari voor het eerst in het theater zou optreden, geannuleerd, onder vermelding van “technische moeilijkheden”.

Echter, een undercover telefoontje naar de Chinese ambassade in Madrid, uitgevoerd door de in de V.S. gevestigde non-profit “Wereldorganisatie om de vervolging van Falun Gong te onderzoeken” (WOIPFG), onthulde dat deze reden werd bedacht nadat de Chinese ambassade erin geslaagd was druk uit te oefenen op het theater om de voorstelling in te trekken. De beller, die zich voordeed als een hoge ambtenaar van het Chinese regime, sprak met een man die zich volgens een persbericht van de WOIPFG destijds als Lu Fan, de Chinese ambassadeur in Spanje, identificeerde.

In een geluids-opname van het telefoongesprek legde Lu uit hoe hij de algemene directeur van het Koninklijk Theater ervan heeft overtuigd om Shen Yun te annuleren door hem te waarschuwen dat het theater “zich niet kan veroorloven om de Chinese markt te verliezen vanwege dit”.

In Denemarken heeft een onderzoeksrapport uit 2018 van de plaatselijke Radio24syv aangetoond dat de Chinese ambassade druk had uitgeoefend op de Koninklijke Deense Schouwburg in Kopenhagen om de zaal niet te verhuren aan Shen Yun.

Het in New York gevestigde gezelschap had tien jaar lang geprobeerd op te treden in het Koninklijk Deens Theater, maar werd herhaaldelijk afgewezen, omdat het artistieke niveau van het gezelschap niet zou voldoen aan de eisen van het theater.

Volgens e-mails verkregen door het station, vertelde één van de medewerkers van het theater een ander personeelslid dat zij een ontmoeting hadden gehad met de Chinese ambassade in augustus 2017.

“Zij [de ambassade] eindigden de bijeenkomst door te vragen of we contact hadden met Shen Yun en verzochten dat we hen niet zouden toestaan onze faciliteiten te huren”, aldus de e-mail.

Thomas Foght, de journalist die het verhaal onderzocht, zei tijdens een toespraak in het Deense parlement in april van dit jaar dat deze zaak “licht werpt op waarom het voor Shen Yun zo moeilijk was om toegang te krijgen tot het Koninklijk Theater gedurende meer dan 10 jaar.”

Na het rapport van Foght ontkende de toenmalige directeur Morten Hesseldahl en de toenmalige Deense minister van Cultuur Mette Bock de beschuldigingen van Chinese beïnvloeding en zeiden dat ze niet op de hoogte waren van enige druk van de ambassade.

Ondertussen annuleerde in Azië het Aksra Theater in Bangkok plotseling de voorstelling enkele dagen voor de première in december 2016. In een brief van de Chinese ambassade in Thailand aan het Thaise Ministerie van Buitenlandse Zaken, die door The Epoch Times werd verkregen, drong het Chinese regime er bij de Thaise regering op aan om Shen Yun te boycotten, “om te voorkomen dat de goed ontwikkelde relatie tussen China en Thailand zou worden aangetast”.  

 Maanden ervoor trok KBS Hall in Seoul de stekker uit de Shen Yun voorstellingen, wat de lokale organisator ertoe aanzette om juridische stappen te ondernemen tegen het theater, met het verzoek tot een gerechtelijk bevel om het gezelschap toe te staan op te treden. Een hoger gerechtshof wees uiteindelijk het verzoek af.

KBS Hall, een theater dat in handen is van de overheid en verbonden is aan de grootste nationale omroep, de Korean Broadcasting Service, had een werkrelatie met de Chinese staatszender, China Central Television. Voorafgaand aan de voorstelling ontving het theater meerdere brieven van de Chinese ambassade, ook verkregen door The Epoch Times, waarin werd geëist dat Shen Yun niet in het theater mocht optreden.

“China hecht veel belang aan de samenwerking met KBS en hoopt dat KBS bij haar besluitvorming rekening zal houden met de betrekkingen tussen China en Korea. Verstrek geen theater aan Shen Yun om op te treden”, aldus een brief van 22 januari 2016

Het publiek geniet van Shen Yun Performing Arts in Suseong Artpia in Daegu, Zuid-Korea, op 25 januari 2015. (The Epoch Times).

 De  veranderende tactieken van het Chinese regime

 Het druk uit oefenen op theaters is slechts één van de manieren waarop het Chinese regime heeft geprobeerd Shen Yun tegen te werken.

Het heeft ook verschillende tactieken gebruikt tegen adverteerders, potentieel publiek en het gezelschap zelf, zei Lemish. Deze tactieken hebben zich in de loop der tijd ontwikkeld.

In de beginjaren gaven door de Chinese staat gesponsorde gezelschappen optredens direct aan de overkant van de weg, vanwaar Shen Yun optrad en op exact dezelfde data, in een poging te concurreren met het gezelschap, volgens de website van het gezelschap.

Toen dit niet lukte, werden verschillende pogingen gedaan om de toerbussen van Shen Yun te saboteren. In één geval in 2010 zag een buschauffeur een schuine streep in één van de voorbanden na een reis van Ottawa naar Montreal. Monteurs vertelden hen later dat de band zo was gesneden dat hij niet onmiddellijk zou leeglopen, maar zou barsten terwijl hij opwarmde en uitzette wanneer de bus in beweging was. Door een klapband zou de bestuurder de controle over de bus kunnen verliezen, die de capaciteit heeft om 50 artiesten te vervoeren.

Lemish zei dat het gezelschap dit en andere sabotagepogingen aan de lokale politie en de FBI heeft gemeld, maar tot nu toe nog niet van enige ontwikkelingen in deze onderzoeken heeft gehoord.

Shen Yun Performing Arts’ tourbussen (The Epoch Times)

Theaters hebben ook e-mails ontvangen van mensen die zich voordoen als fans van de voorstelling of als de lokale hosting organisatie. De e-mails, die de theaters naderhand met Shen Yun deelden, bevatten inhoud die hen “als fanatiek en gek” deed overkomen”, zei Lemish.

Het doel was om “het theater bang te maken zodat ze niets met ons te maken wilden hebben”, zei hij.

De website en de servers van Shen Yun zijn ook herhaaldelijk aangevallen, zei Lemish, toevoegend dat de aanvallen op de platforms voor kaartenverkoop zich lijken te concentreren rond de aanloop naar de voorstellingen van het gezelschap in New York, waar het meestal veel voorstellingen geeft in het prestigieuze Lincoln Center.

De laatste tijd is de inmenging steeds meer online.

“Er is een zeer strategische en gezamenlijke inspanning om ons op alle mogelijke manieren zwart te maken, vooral in de media en online”, zei Lemish.

Hij zei dat Chinese internet trollen bezig zijn geweest om negatieve publiciteit over Shen Yun hoger gerangschikt te krijgen dan de Shen Yun website en media-artikelen met gunstige recensies van de optredens. Bekend als het “50-Cent Leger”, worden deze internet trollen betaald door het Chinese regime om propaganda te spuien en een afwijkende mening online het zwijgen op te leggen, zowel binnen als buiten China.

“Deze 50 cent mensen proberen nu de plaats [van negatieve publiciteit] te verhogen door commentaar te geven op … [die artikelen], vervelende opmerkingen achterlatend en misschien een naar hen te linken”, zei Lemish. ” Ze doen al dit soort dingen die de SEO rangschikking voor deze artikelen kunnen verbeteren.”

De presentator zei dat deze maatregelen passen binnen de bredere campagne van het Chinese regime om de publieke opinie internationaal online te verschuiven.

“Het zorgt er voor dat we veel harder moeten werken, want de normale manier waarop mensen tegenwoordig dingen ontdekken, [is] door ze te Googelen en erover te horen…. op sociale media”, zei hij.

“Ze doen echt hun uiterste best om ons niet toe te staan die kanalen te gebruiken, en creëren vervolgens negatieve indrukken bij mensen om het ons moeilijker te maken entreekaarten te verkopen.”

Het gezelschap laat zich echter niet afschrikken.

“We laten ons er niet intimideren”, zei Lemish. “We hebben dit al vanaf het allereerste begin meegemaakt. Het heeft ons nooit vertraagd.”

Door CATHY HE, Epoch Times

Epoch Times-verslaggever Janita Kan heeft bijgedragen aan dit rapport.

Volg Cathy op Twitter: @CathyHe_ET

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN