Staatssecretaris Harbers bekent gesjoemel met statistieken asielzoekers en stapt op

De Nederlandse staatssecretaris van Justitie Mark Harbers moest opstappen op dinsdag 21 mei, nadat duidelijk was geworden dat hij cijfers van een rapport van zijn departement over criminaliteitsstatistieken onder vluchtelingen te gunstig zou hebben voorgesteld.

Hoewel Harbers benadrukte dat er “geen opzet” in het spel is geweest, zei hij de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor de blunder. Na een lang en soms hevig debat in de Tweede Kamer, kondigde hij aan zijn ontslag te zullen aanbieden bij de koning.

Het document somde een aantal minder ernstige vergrijpen op, begaan door asielzoekers, zoals winkeldiefstal en zakkenrollen, terwijl de ernstige delicten, zoals moord, verkrachting en kindermisbruik weggemoffeld waren onder het kopje “overige”.

De Telegraaf onthulde de grove nalatigheden twee weken geleden en berekende dat er onder de 1000 gerapporteerde gevallen onder het kopje “overige” (dat overigens ruim 20 % van het totaal aantal meldingen uitmaakte) een aantal grove misdaden te becijferen waren, zoals ernstige geweldpleging (51), seksuele geweldpleging (47) en (poging tot) moord of doodslag (31)—hoewel Harbers benadrukte dat er uiteindelijk maar één geval werkelijk een dodelijke afloop heeft gekend.

Harbers moest met de billen bloot na een storm van kritiek uit de hoek van de pers en politici, zoals met name PVV leider Geert Wilders, die de manier waarop het Ministerie van Justitie met de cijfers omgesprongen was vergeleek met de werkwijze van een “maffiabende”.

Premier Mark Rutte uitte op Twitter zijn frustratie over het terugtreden van Harbers: “Politiek kan hard zijn. Respect voor het besluit van staatssecretaris Harbers om af te treden. Zijn afweging is zuiver. Maar ongelooflijk spijtig dat we als kabinet afscheid moeten nemen van deze talentvolle en betrokken liberaal.”

Het gedwongen opstappen van Harbers is een tweede knauw voor de VVD dit jaar, na in maart bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten op rechts gepasseerd te zijn geweest door de politieke nieuwkomer Forum voor Democratie van Thierry Baudet, die daarmee in één klap de grootste partij is geworden in de Eerste Kamer.

Het vertrek van Harbers is bovendien de tweede aderlating voor het kabinet Rutte III, na het opstappen van minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra vorig jaar.

De meningen over de cijfers van het rapport lopen echter uiteen. Volgens Edwin Kreulen van Trouw valt het allemaal wel mee, met de ernst van de cijfers. Hij betoogt dat de cijfers te globaal zijn om werkelijk heldere conclusies uit te trekken.

Blogger en politiek analist Martin Vrijland gelooft dat het hele rapport van A tot Z gelogen is en bedoeld is om angst te zaaien en de kiezer een rad voor ogen te draaien.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN