Studie: Cannabis veroorzaakt blijvende schade aan hersenen tieners

Een nieuwe studie suggereert dat cannabisgebruik langdurige schade veroorzaakt aan de zich nog ontwikkelende hersenen van tieners.

De studie van Canadese wetenschappers toonde aan dat de gevolgen van cannabisgebruik op vaardigheden, geheugen en gedrag erger zijn dan de gevolgen van alcoholgebruik.

Het onderzoek suggereert ook dat cannabis werkt als een opstap naar andere drugs, door de mentale weerstand tegen de impulsen van verslavingen te verlagen.

In de leeftijd vanaf ongeveer 13 jaar werden 3.800 jongvolwassenen 4 jaar lang gevolgd.

De onderzoekers van de Universiteit van Montreal, dringen tieners erop aan om hun cannabisgebruik vooral nog even uit te stellen, omdat ze zagen dat het “belangrijke cognitieve functies” beïnvloedt.

Er was al eerder een statistische correlatie aangetoond tussen drugsgebruik en verminderde cognitieve vermogens bij tieners, maar eerdere onderzoeken slaagden er niet in om vast te stellen dat juist cannabis deze beperking van het verstand veroorzaakte.

Dr. Patricia Conrod, van de afdeling Psychiatrie aan de Universiteit van Montreal, zei: “Onze studie is uniek, omdat we een groot aantal middelbare scholieren van brugklas tot en met de 4e klas volgden met behulp van maatstaven voor drugsgebruik en cognitieve vaardigheden.”

“Met behulp van deze grote-data benadering, lukte het ons de ingewikkelde verbanden tussen deze variabelen vast te leggen.”

De onderzoekers keken naar de jaarlijkse verschillen in drugsgebruik en mentale ontwikkeling van het geheugen, begripsvermogen, remmingen en het korte termijn geheugen.

Die studie, gepubliceerd in het Amerikaanse weekblad voor de Psychiatrie, toonde aan dat cannabis-en alcoholgebruik bij tieners geassocieerd wordt met over de gehele linie verminderde prestaties.

“Niet bij alcoholgebruik, maar bij verhoogd cannabisgebruik, zagen we bijkomende directe maar ook uitgestelde effecten op cognitieve vaardigheden, zoals begripsvermogen, korte en lange termijn geheugen en zelfbeheersing”, zei Conrod.

Wat met name zorgwekkend is, is de ontdekking dat cannabisgebruik geassocieerd werd met blijvende gevolgen op het gebied van zelfbeheersing, wat een risicofactor is voor andere verslavingen. Dit is een mogelijke verklaring waarom vroeg starten met cannabis een risicofactor is voor andere verslavingen.

Door The Epoch Times

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN