Teleurgesteld door Trump’s snelle herstel van COVID-19, Chinese staatsmedia verspreiden nepnieuws

Het nieuws dat de Amerikaanse president Donald Trump snel lijkt te herstellen van COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het CCP-virus, lijkt de Chinese staatsmedia zwaar teleur te stellen, wat vaak het standpunt van de Chinese Communistische Partij (CCP) weerspiegelt.

“Het medische team van Trump verkondigde dat hij nog niet volledig hersteld is. … Hij krijgt de klok rond medische verzorging in het Witte Huis. … Hij zal online werken of alle verkiezingscampagnes uitstellen”, vermeldde de Chinese staatsmedia Xinhua binnen enkele uren nadat Trump op 5 oktober werd ontslagen uit het Walter Reed National Military Medical Center.

Toen het medische team van Trump in een briefing verklaarde dat de president al meer dan 72 uur geen koorts meer had en dat ook zijn zuurstof niveau normaal was. Schreef Trump voordat hij het ziekenhuis verliet in een tweet dat hij binnenkort zijn campagneactiviteiten weer zou hervatten.

Ondertussen publiceerde Xinhua geen close-up foto van Trump die diezelfde avond nog terugkeerde naar het Witte Huis, maar koos het een luchtfoto.

“Xinhua vermeed opzettelijk het gebruik van Trumps foto die zou onthullen dat hij vol energie zat”, zei de in de VS gevestigde Chinese commentator voor politieke zaken Zhong Yuan op 7 oktober. “Dit toont aan hoe teleurgesteld de staatsmedia waren.”

Op 7 oktober zei de arts van het Witte Huis, Dr.Sean Conley, in een verklaring dat Trump antilichamen tegen het CCP-virus had ontwikkeld en al meer dan vier dagen koortsvrij en meer dan 24 uur symptoomvrij was.

Voor de rest verspreidde zich nepnieuws over de gezondheidstoestand van Trump op Chinese sociale media.

De Amerikaanse president Donald Trump staat op het balkon voor de Blauwe Kamer nadat hij op 5 oktober 2020 is teruggekeerd naar het Witte Huis in Washington (Alex Brandon / AP Photo)

Nep nieuws

Sinds 6 oktober circuleert er zich een specifiek nep nieuwsverhaal op grote schaal op het Chinese internet.

Het bericht bevat een screenshot van Trump die een toespraak op televisie houdt, met de volgende ondertitels: “De doktoren zeiden dat ze nog nooit een lichaam het coronavirus hebben zien doden zoals dat van mij. Ze hebben mijn DNA getest en het was geen DNA. Het was de VS. “

Chinese berichten op sociale media beweerden dat het afkomstig was van een toespraak die Trump op 4 oktober in het ziekenhuis hield, maar hij maakte geen dergelijke opmerkingen. Een zoekopdracht op internet door The Epoch Times wees uit dat de foto afkomstig was van een Twitter-bericht op 3 oktober door Keaton Patti, een schrijver en komiek die in New York City woont.

Er werden nog andere geruchten verspreid op Chinese sociale media platforms, zoals dat meer dan 30 mensen het virus op liepen door Trump; De terugkeer van Trump veroorzaakte een chaos in het Witte Huis; en een complottheorie dat Trump niet echt besmet was.

Tegelijkertijd plaatsten veel Chinese internetgebruikers hun gelukwensen voor Trump en zeiden dat ze uitkeken naar het volgende debat op 15 oktober tussen Trump en de door de Democraten genomineerde Joe Biden.

President Donald Trump verlaat het Witte Huis op weg naar Walter Reed National Military Medical Center op de South Lawn of the White House in Washington op 2 oktober 2020. (Drew Angerer / Getty Images)

Commentaren van de CCP

“President Trump werd uit het ziekenhuis ontslagen”, plaatste Hu Xijin, de hoofdredacteur van de agressieve staatskrant Global Times in China op de Chinese sociale media Weibo. “Het is moeilijk te zeggen dat zijn geval een modelvoorbeeld is voor de strijd [van de Verenigde Staten] tegen het coronavirus, omdat de behandeling die hij ontving iets is waar een gewone Amerikaan helemaal geen toegang tot heeft.”

Hu’s mening werd gedeeld door andere Chinese functionarissen. Hua Chunying, de woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, plaatste op Twitter dat ze hoopte dat alle Amerikaanse patiënten van dezelfde  “beste” behandeling zouden kunnen genieten als Trump.

De berichten van Hu en Hua werden beide bekritiseerd door Chinese en andere internetgebruikers.

De Chinese internetgebruiker Rangwomen Yonggan Shuohuaba zei op Weibo dat een typische ambtenaar van de Communistische Partij ook een speciale behandeling zou hebben gekregen.

Bovendien, benoemden honderden internet gebruikers het voorrecht dat de Chinese functionarissen genieten, en klaagden ze over hoe moeilijk het was voor gewone Chinezen om in het ziekenhuis te worden behandeld vanwege de hoge kosten en de beperkte capaciteit – wat voorrang zou verlenen aan partijfunctionarissen.

Als reactie op Hua’s tweet bekritiseerden gebruikers ook de oneerlijke behandeling in China, terwijl ze de ironie zagen in Hua’s gebruik van Twitter, een platform dat in China verboden is.

Eilwek schreef: “Twitter en Facebook zijn verboden in China. Maar de CCP-woordvoerster gebruikt ze om met de wereld te praten. Hypocriet tot het uiterste.”

Krishna Prasanth drong er bij Hua op aan: “Stop met het verspreiden van virussen over de hele wereld. Iedereen zal meer dan tevreden zijn.”

Internetgebruiken Shanye Zhiren plaatste een video waarin wordt getoond dat een patiënt van een gebouw springt van het ziekenhuis van de Harbin Medical University in de stad Harbin in het noordoosten van China. Shanye zei dat de patiënt zelfmoord heeft gepleegd, omdat hij te arm was om de ziekenhuisrekening te betalen.

 

Door Nicole Hao 

Origineel gepubliceerd op 7 oktober 2020 door  The Epoch Times: Disappointed by Trump’s Speedy COVID-19 Recovery, Chinese State Media Spreads Fake News

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN