Teleurstelling over cadeaus is goed voor kinderen die alles al hebben

Leren om teleurstelling te navigeren is een essentiële vaardigheid voor de ontwikkeling van een kind

Teleurstelling is een natuurlijke menselijke emotie die optreedt als falen wordt ervaren. Voor onze jonge kinderen kan teleurstelling bijvoorbeeld ervaren worden als ze niet het speelgoed krijgen dat ze wilden, als ze niet uitgenodigd worden voor het verjaardagsfeestje van een klasgenoot of als ze hun favoriete knuffel verliezen.

Het is essentieel voor de mentale gezondheid, het welzijn en de algehele ontwikkeling van kinderen dat ze ervaren hoe ze goed met teleurstelling om kunnen gaan. Maar het kan voor ouders lastig zijn om hiervoor te zorgen, met name met de feestdagen waarin consumentisme, cadeaus geven en verwachtingen vergroeid zijn geraakt.

De westerse cultuur verbindt vaak per abuis liefde en geluk met materiële goederen zoals speelgoed; het verhaal van de kerstman en sinterklaas kent de belofte van magische wensvervulling. Dit kan conflicten opleveren voor ouders als kinderen niet het “juiste” cadeautje krijgen.

Bij feestdagen bestaat er sociale en persoonlijke druk om in “geluk” en “vreugde” te voorzien middels materiële zaken, wat verward kan worden met het voorzien in de basisbehoeften. Voor ouders die niet over de middelen beschikken het “perfecte” of “gewenste” cadeau te geven, kan dit stress, schaamte, schuld en angst verhogen rondom ‘teleurstelling’.

Ouders kunnen het idee hebben dat ze hun kind tekort hebben gedaan en dat ze de ervaring of herinnering aan die “speciale dag” negatief hebben beïnvloed.

Dit is met name zo als het kind moeite heeft om emoties te reguleren en teleurstelling uitdrukt middels driftbuien of nukken.

Dit gedrag kan veel effect hebben op ouders en zorgt vaak dat ze een negatief zelfbeeld krijgen of het gevoel krijgen dat het kind niet van hen houdt.

Leg de nadruk op tradities en niet op cadeaus

De feestdagen zouden moeten draaien om liefde, verbinding en samen tijd doorbrengen. Dit is de kern van alle familietradities en wat kinderen zullen herinneren en met zich meedragen later als ze hun eigen gezin hebben.

Tradities en rituelen zijn belangrijk voor het creëren van zingeving en een gevoel van verbondenheid.

Familietradities onderhouden kan seizoensritme scheppen en geluk geven. (Pexels)

Deel uitmaken van iets dat groter is dan jezelf of je naaste familie en het scheppen van positieve liefdevolle herinneringen en geborgenheid zijn allemaal belangrijk voor de emotionele, sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen.

Om kinderen de “echte” betekenis van de feestdagen te laten begrijpen, kun je in je eigen tradities duiken. Óf, misschien nieuwe familietradities creëren die gelegenheid geven de band met elkaar en met je gemeenschap te versterken.

Ervaringen zoals het koken voor anderen en doneren aan een voedselbank of speelgoedinzamelactie kan kinderen helpen bij het ontwikkelen van het idee dat het belangrijk is eerst aan anderen te denken, vooral rond de feestdagen.

Benadruk het geven, niet het krijgen

Onze focus verleggen van het krijgen naar het geven, kan kinderen helpen de kracht van dankbaarheid te ontwikkelen en te waarderen.

Onderzoek heeft een verband tussen dankbaarheid en significante gezondheids- en welzijnsfactoren aangetoond zoals het verbeteren van het zelfvertrouwen, de slaap, en het empathisch vermogen.

Een andere zaak is om je te realiseren dat teleurstelling bij het leven hoort ook al voelt het afschuwelijk en dat het feitelijk een positieve en gezonde emotie is die centraal staat in de emotionele, cognitieve en sociale ontwikkeling van kinderen en hun hele leven.

Ouders proberen van nature hun kinderen te beschermen tegen pijn, en ze zo snel mogelijk beter te doen voelen bij boosheid, verdriet en teleurstelling die wij als negatieve emoties beschouwen.

Maar het is belangrijk voor ons hen de middelen te geven zodat ze met de teleurstellingen bij “speciale” dagen en de dagelijkse zaken om leren gaan. Omdat die teleurstellende momenten als ze ouder worden groter zullen worden.

Als ouders hun kinderen leren om te gaan met teleurstelling kan dit het  aanpassingsvermogen en de weerbaarheid verhogen, die allebei belangrijk zijn voor kinderen om te herstellen van moeilijke ervaringen in het leven.

Dit zijn nog wat manieren om je kinderen te helpen om te gaan met teleurstelling:

1. Erken de gevoelens van je kind

Laat ze merken dat je het begrijpt. Het is belangrijk om kindergevoelens te benoemen en te valideren.

Vertel je kinderen dat je snapt waarom ze teleurgesteld zijn. Om een positief zelfbeeld, empathie en sociale vaardigheden op te bouwen is het belangrijk dat kinderen gevoelens kunnen voelen en benoemen.

2. Praat over je eigen teleurstellingen

Vaak voelen kinderen, die teleurgesteld zijn omdat ze niet kregen wat ze wilde, zich ook naar, omdat ze verteld wordt dat ze blij en dankbaar moeten zijn met wat ze hebben.

Om kinderen aan te moedigen goed hun emoties te benoemen, is het handig een verhaal te vertellen over een eigen teleurstelling.

Misschien kan je je een feest herinneren uit je jeugd, toen jij zelf ook teleurgesteld was over een droomcadeau dat je niet kreeg. Begrip tonen voor de emotionele ervaring van je kind leert hen dat ze zich niet eenzaam hoeven te voelen en dat hun emoties niet vreemd zijn.

3. Wees bedachtzaam en aanwezig

Het is altijd belangrijk, maar zeker tijdens de feestdagen, om duidelijk te zijn in de verwachtingen die je schept bij je kinderen. In plaats van te praten over de cadeaus in de zak van sinterklaas of onder de boom, kun je praten over hoe gezellig het zal zijn met de familie en vrienden tijdens de feestdagtradities.

Wees aanwezig tijdens de teleurstelling en het gedrag. Teleurstelling kan vreselijk voelen voor kinderen. De emotie en het gedrag gaan over, en je kind zal sterker en weerbaarder worden als ze de grenzen hebben leren kennen.

4. Plak geen etiket op je kind

In deze tijd is het belangrijk goed te letten op wat je zelf zegt en hoe je houding is. Zeg niet: “Je gedraagt je als een baby.”

Probeer geen etiket te plakken op je kind, ook al is dat lastig, zelfs niet als het etiket beschrijft wat hij heeft gedaan. Je kunt vragen stellen om verandering te motiveren, zoals: “Is wat je doet veilig?” of “Is het aardig wat je zegt?”

Hoewel de feestdagen het beste en het slechtste in ons allemaal naar boven halen, is het belangrijk dat we de ontwikkeling van ons kind elke dag stimuleren en hem elke dag helpen om te leren gaan met hun teleurstellingen.

Middels liefdevolle, zorgzame relaties zullen onze kinderen altijd groeien en goed gedijen.

Nikki Martin is het programmahoofd van early childhood studies aan de University of Guelph-Humber in Canada en Elena Merenda is assistant programmahoofd van early childhood studies aan de University of Guelph-Humber. Dit artikel verscheen het eerst in The Conversation.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN