Terugkeren naar het hart van een kind

Naar binnen kijken om mijn karakter te verbeteren heeft mijn hart verlicht en mijn ontberingen makkelijker gemaakt

“Een leven dat niet onderzocht wordt, is het leven niet waard.” ~ Socrates

Het hart van een kind

Toen ik klein was, was ik nogal verlegen en teruggetrokken, ik bleef liever op de achtergrond en observeerde. Ik had vrienden, maar ik was net zo tevreden om thuis mijn huiswerk te maken, of urenlang op mijn bed te lezen, in plaats van iets anders te doen.

Als anderen onvriendelijk tegen me waren, dacht ik er niet zoveel over na en liet ik dingen gemakkelijk los. Ik was als antwoord niet onaardig tegen anderen en koesterde ook nooit een wrok. Het kwam niet eens bij me op.

Ik luisterde altijd naar mijn ouders en leraren en volgde hun regels nauwgezet op. Ik dacht eerst aan anderen en probeerde behulpzaam te zijn waar kon. Ik geloofde dat anderen goed waren, ook al leken ze dat soms niet te zijn. Ik wist het verschil tussen goed en fout, en het juiste doen was gemakkelijk en ging vanzelf.

Net als mijn gemoedstoestand was het leven eenvoudig en ongecompliceerd.

Opgroeien

Naarmate ik ouder werd, groeide ook mijn eigenbelangen. Mijn verlangen om plezier te maken en te doen wat ik wilde, kreeg voorrang boven behulpzaam zijn of soms zelfs boven het juiste doen. Daardoor deed ik soms dingen waar ik later spijt van kreeg.

Maar toen ik mezelf met anderen vergeleek, dacht ik dat ik het niet zo slecht deed. Ik probeerde tenslotte nog steeds aardig te zijn en anderen te helpen. Maar de normen die ik mezelf stelde waren niet meer wat ze ooit geweest waren.

Ik kreeg vaak te horen dat ik harder moest worden, dat ik anderen niet over me heen moest laten lopen en dat ik meer voor mezelf moest opkomen, anders zou er misbruik van me gemaakt worden. Tijdens mijn opleiding tot huisarts en verblijf in Philadelphia stelde een klasgenoot me zelfs voor om na de opleiding terug te gaan naar het zachte zuiden, anders zou de stad me levend opeten.

Ik begon deze dingen te geloven en voelde dat als iemand mij onrecht had aangedaan, in plaats van het te laten gaan, ik mijn mening moest uitspreken. Naarmate mijn tolerantie afnam, groeide mijn gevoel van competitie en jaloezie, hoewel ik me er toen niet bewust van was.  Ik raakte sneller geïrriteerd en koesterde slechte gevoelens tegenover anderen, zelfs over kleine dingen.

Egoïsme

Naarmate mijn egoïsme sterker werd, verzwakten mijn geduld en mededogen. Toch geloofde ik nog steeds dat ik me beter gedroeg dan anderen. Ik keek vaak neer op anderen, waardoor ik mijn eigen slechte gedrag kon rechtvaardigen.

Veel dingen waren diep begraven, zoals mijn verlangen om te pronken en mijn bezorgdheid over wat anderen van me dachten, deze zelfzuchtige delen werden behoorlijk sterk. Ik was me er niet van bewust dat deze gedachten en gedragingen mijn ware zelf bedekten, het vriendelijke en medelevende in mij.

Als resultaat, sliep ik vaak slecht en had ik een onrustige geest. Het leven was niet meer zo eenvoudig en ongecompliceerd als toen ik jong was. Mijn hart voelde ongemakkelijk en diep van binnen zat ik soms niet goed in mijn vel.

De moeilijkheden die ik tegen kwam lieten me zien wat ik moest verbeteren, en zodra ik mezelf wat kon veranderen, werd ik weer zelfvoldaan op het moment als de moeilijkheden wat verminderden,  nogmaals verlaagde ik de standaard voor mezelf.

Leren mijn hart en geest te onderzoeken

Nu heb ik het geluk dat ik ontdekt heb hoe belangrijk het is mijn hart te verbeteren om zo terug te keren naar de pure en eenvoudige gemoedstoestand die ik ooit had. Dit is te danken aan een oude praktijk die bekend staat als Falun Dafa ook wel Falun Gong genoemd.

Falun Dafa is een methode om lichaam en geest te verfijnen, voor zelfverbetering en het verkrijgen van een goede gezondheid. Hoewel het zijn oorsprong in China heeft, wordt het nu over de hele wereld beoefend. De praktijk, onderwezen door de heer Li Hongzhi, leert iemand te leven volgens de principes van Waarachtigheid (Zhen), Mededogen (Shan) en Verdraagzaamheid (Ren) en richt zich op het verbeteren van iemands hart en morele karakter. Een inleidende video over de praktijk is online te vinden.

Ik heb me gerealiseerd dat het belangrijk is om goed naar mezelf te kijken, in plaats van met de vinger naar anderen te wijzen voor hun fouten. Het is niet gemakkelijk en soms zelfs pijnlijk. Ik heb dingen ontdekt waarvan ik niet wist dat ze er waren – egoïstische zaken. Veel dingen die ik bij anderen zag, zaken die me vaak irriteerden, waren in feite dingen in mij.

Echte zelfverbetering

Om echt te verbeteren, moeten we die delen van onszelf erkennen die we normaal proberen te verbergen, zelfs voor onszelf. Dit is het enige pad naar de echte verandering.

Ik begrijp nu de noodzaak om mezelf te meten met wat echt goed en fout is, in plaats van mezelf te vergelijken met anderen. Kijken naar wat mijn waarden zijn, maakt deel uit van dit proces.

Het bepalen van mijn waarden en wie ik zou willen zijn, heeft me geholpen om helder en eerlijk naar mezelf te kijken en mijn hart te veranderen. Naarmate ik mezelf verbeter, verbeteren mijn relaties met anderen en mijn hart voelt lichter aan.

Ik heb ontdekt dat wanneer ik egoïsme kan loslaten, mijn geest rustiger wordt en mijn zorgen verminderen.

Ik leer ook om de gang van het leven te volgen en mee te gaan met wat het leven me van nature brengt, in plaats van me te verzetten en de zaken te forceren zoals ik denk dat ze zouden moeten gaan. Dit lijkt de beste resultaten op te leveren.

“De Ouden erkenden dat al het leven het ritme van het universum volgt. Het is de wijze persoon die zich dit ritme eigen maakt, zich harmoniseert met het “omringende alles”, en wat hij doet in overeenstemming brengt met the flow of life, the Tao”, schrijft psychiater Abigail Brenner in Psychology Today.

Betere gezondheid

Er wordt aangenomen dat wat zich aan de binnenkant bevindt, zich manifesteert aan de buitenkant. Daarom spelen het hart en de geest een belangrijke rol in iemands gezondheid.

Sinds ik Falun Dafa beoefen, heb ik drastische en onverwachte verbeteringen in mijn gezondheid ervaren.

Als tiener werd bij mij scoliose vastgesteld. De kromming van mijn wervelkolom was zo ernstig dat ik, om te voorkomen dat ik een zware operatie moest ondergaan, meer dan twee jaar lang drieëntwintig uur per dag, zeven dagen per week een rugsteun moest dragen.

Hoewel ik een operatie kon vermijden, werd mijn rugpijn steeds erger en voelde ik me vaak geïrriteerd door de constante pijn en branderigheid. Ondanks massages, rekoefeningen, krachtoefeningen en zelfs een inversietafel, was mijn pijn onverbiddelijk. Het werd een onvermijdelijk onderdeel van het leven.

Na het studeren van Falun Dafa en het regelmatig doen van de oefeningen, realiseerde ik me op een dag dat mijn rug niet meer zoveel pijn deed als ervoor. Dit ging steeds beter en ik heb nu geen rugpijn meer, iets wat ik nooit voor mogelijk had gehouden.

Ik had in het verleden ook meerdere keren last van galstenen gehad, en ook dit loste zich op, ook de hormonale problemen die ik ooit had. Ik slaap nu goed en heb alle energie die ik nodig heb om mijn dag door te komen, iets wat ik altijd had gemist. Er zijn veel verhalen van beoefenaars die gezondheidsvoordelen ervaren, waarvan sommige echt wonderbaarlijk zijn.

Een gids voor zelfonderzoek

Dus waar te beginnen, als we ons hart en onze geest onderzoeken ?

Terwijl er verschillende benaderingen zijn, zijn er overeenkomsten te vinden. Pastoor Yme Woensdregt beschrijft op vijf manieren hoe St. Ignatius zelfonderzoek adviseerde en zet de aanbevelingen van de heilige om in meer seculiere woorden:

1. Word je ervan bewust dat we in een enorm universum leven waarin we niet alleen voor onszelf leven, een universum dat we delen met andere mensen, andere wezens en krachten die we niet kunnen zien of begrijpen.

2. Wees je ervan bewust dat onze acties en woorden worden bepaald door onze opvoeding, onze cultuur, onze oorsprong, en dat ze een effect hebben op andere mensen en inderdaad op de hele natuur.

3. Doorloop je dag. Herinner je specifieke momenten en je gevoelens van dat moment.

4. Denk na over wat je deed, zei of dacht. Ging je meer richting de persoon die je zou willen zijn of ging je er vandaan?

5. Kijk naar morgen. Hoe zou je in jouw wereld een goede invloed kunnen blijven zijn? Wees specifiek, en sluit af met reflectie in stilte.

Wat mijzelf betreft, zodra ik problemen tegenkom, kijk ik naar binnen om te zien waar ik me kan verbeteren.

Wanneer ik erg gehecht ben aan iets, wanneer ik het verlangen heb om dingen te krijgen, of wanneer ik vasthoud aan mijn oude ideeën en gewoonten, is het me niet duidelijk wat ik moet verbeteren. Maar wanneer ik  vastberaden ben en me bewust ben van mijn gedachten en motieven, worden mijn gehechtheden en egoïsme getoond en kan ik verbeteren.

Door de principes van Waarachtigheid, Mededogen en Verdraagzaamheid te volgen, merk ik dat ik vanzelf geduldiger en vriendelijker word. Eerst aan anderen denk, besef wat juist is en dat ook toepas.

Het leven is voor niemand van ons gemakkelijk. Testen en beproevingen komen onvermijdelijk, soms klein, soms groot en soms als een storm, net als regen, als vele druppels na elkaar. Maar als ik volhoud en mijn moeilijkheden kan zien als kansen, iedere keer een kans om het juiste te doen, zelfs wanneer het pijnlijk en moeilijk is om te doen, zie ik dat het beter gaat.

In de woorden van Carl Jung: “Je visie wordt pas duidelijk als je in je eigen hart kunt kijken. Wie naar buiten kijkt, droomt; wie naar binnen kijkt, wordt wakker.”

Ongeacht wat iemands geloof, religieuze of spirituele verbondenheid mag zijn, de universele principes van Waarachtigheid, Mededogen en Verdraagzaamheid worden door iedereen erkend als goed en oprecht. Door deze in ons hart te houden, komen we op een plaats van zelfreflectie en zelfverbetering, en wat ons gekozen pad ook mag zijn, de wereld is van nature een betere plek met de verbetering van onze harten.

Ik heb nog veel ruimte ter verbetering. Degenen die het dichtst bij me staan onthullen het meest duidelijk mijn karakter, en voorzien mij ook van mijn grootste uitdagingen. Het zijn dit soort uitdagingen en deze openbaringen over mezelf die tot de grootste verbeteringen in mijn karakter leiden.

Het mooie in een beproeving is dat ik met elke laag die ik afpel, een stap dichter bij kom, bij de terugkeer naar de pure en eenvoudige staat die ik ooit had, en naarmate mijn eigenbelang verdwijnt, komt mijn ware, oorspronkelijke staat geleidelijk aan tevoorschijn – de toestand waarin je het hart van een kind hebt. 

 

Door Tatiana Denning 

Tatiana Denning, D.O., is een huisarts die zich richt op welzijn en preventie. Ze gelooft in het versterken van haar patiënten met de kennis en vaardigheden die nodig zijn om hun eigen gezondheid te behouden en te verbeteren.

Origneel op 6 april 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Returning to a Child’s Heart 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN