Terwijl duizenden migranten binnenstromen, roept Tijuana een humanitaire noodsituatie uit

Na enkele dagen lang overspoeld te zijn met duizenden migranten die hun stad binnenstromen, hebben functionarissen in Tijuana een humanitaire noodsituatie uitgeroepen en om internationale hulp gevraagd.

Er waren al ongeveer 6000 migranten in de Mexicaanse grensstad op 19 november en sindsdien zijn er nog duizenden meer bijgekomen. “We zijn bang dat we de controle verliezen”, vertelde Mario Martinez, hoofd van de politie van Tijuana, aan The Epoch Times.

Drie dagen later riep de burgemeester van Tijuana, Juan Manuel Gastelum, tijdens een persconferentie de noodsituatie uit en vroeg internationale organisaties zich in te zetten om de stad te helpen met de toestroom van migranten.

Gastelum zei dat hulp van cruciaal belang is, omdat de Mexicaanse regering het probleem negeert.

Mensen uit de Midden-Amerikaanse migrantenkaravaan camperen op een gemeentelijk sportcomplex in Zone Norte nabij de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico in Tijuana, Mexico, op 19 november 2018. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)
Mensen uit de Midden-Amerikaanse migrantenkaravaan camperen op een gemeentelijk sportcomplex in Zone Norte nabij de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico in Tijuana, Mexico, op 19 november 2018. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)

“Ze negeren het en voldoen niet aan hun wettelijke verplichtingen”, zei hij, meldde de Arizona Republic. “Dus we vragen nu aan hen en internationale humanitaire hulporganisaties om humanitaire hulp te brengen en uit te voeren.”

Hij zei dat de kosten voor het voeden en huisvesten van de migranten oplopen, inclusief dagelijks zo’n 24.000 euro voor alleen onderdak. Dit was aanleiding voor wijdverspreide protesten van de lokale bevolking tegen migranten.

“Ik zal de nutsdiensten niet in gevaar brengen”, zei Gastelum aan verslaggevers vanuit het stadhuis. “Ik zal het geld van Tijuananen niet uitgeven, ik zal Tijuana nu niet in de schulden brengen, net zoals we de afgelopen twee jaar niet gedaan hebben.”

De regering van Baja California heeft een centrum geopend in Mexicali, 90 mijl verderop, en er zijn momenteel minstens 1500 migranten in de stad. Die stad kampt ook met problemen doordat meer migranten nu daar blijven, in plaats van door te gaan naar Tijuana.

De oproerpolitie van Tijuana vormt een barrière tussen het migrantenkamp en protesterende Mexicanen in Tijuana, Mexico, op 18 november 2018. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)
Mexicanen protesteren tegen de migrantenkaravaan uit Midden-Amerika, terwijl de oproerpolitie hen weghoudt van het migrantenkamp in Tijuana, Mexico, op 18 november 2018. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)

Grens geblokkeerd

Sommige analisten en experts zeiden dat de karavanen nooit de grens zouden bereiken, maar zij hadden het mis. Aan de andere kant was president Donald Trump wekenlang bezig met de voorbereidingen op wat hij ‘een invasie’ noemde, verwijzend naar hoe het merendeel van de migranten jonge mannen zijn en hoe honderden criminelen en bendeleden deel uitmaken van de karavanen.

Trump en minister van Defensie Jim Mattis stuurden duizenden troepen naar de grens om agenten van de grenspolitie te ondersteunen en Trump heeft bevelen uitgevaardigd om mensen die illegaal de grens overschrijden te arresteren en te deporteren.

De president merkte op dat migranten asiel aangeboden hadden gekregen in Mexico, maar de meeste negeerden dit aanbod, waardoor elke asielaanvraag van migranten die de Verenigde Staten buiten de officiële grensovergangen binnenkwamen dubieus werd. Vervolgens gaf hij een ‘executive order die de geldigheid van legale asielaanvragen beperkte. Een federale rechter beweerde dat Trump niet de autoriteit had om het beleid te veranderen en blokkeerde de beperkingen, maar na deze uitspraak adviseerden ambtenaren de troepen aan de grens om dodelijk geweld te gebruiken, wanneer nodig.

Verschillende rijstroken naast een voetgangerstoegang blijven gesloten in de haven van San Ysidro aan de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico. Het grensgebied werd eerder in de ochtend van 19 november 2018 versterkt door het Amerikaanse ministerie van Defensie. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)
Het Amerikaanse leger patrouilleert langs de grensovergang van de Verenigde Staten en Mexico in Friendship Park in San Ysidro, Californië op 15 november 2018. (Charlotte Cuthbertson / The Epoch Times)

“Wat we vandaag doen is niet – dat kunnen we heel makkelijk omzeilen”, vertelde Trump op 20 november, en merkte later op dat het Hooggerechtshof waarschijnlijk in zijn voordeel zal beslissen over dit onderwerp, waarmee uitspraken van lagere rechtbanken worden verworpen zoals dat de laatste jaren vaker het geval is geweest.

“Wat de soldaten betreft, zijn ze trots om aan de grens te staan. Ze zijn er trots op ons land te verdedigen. En we laten de mensen niet binnen”, zei hij. Hij zei ook dat hij de hulp waardeert die Mexico de Verenigde Staten aan de grens heeft gegeven.

In een briefing op Thanksgiving aan functionarissen van het leger prees Trump de troepen voor het versterken van de grens en zei: “We hebben nu een zeer krachtige grens. We hebben de ‘concertina’-schermen en we hebben dingen die mensen niet eens zullen geloven. We namen oude, gebroken muren en we omwikkelden ze met prikkeldraad … Niemand komt door deze muren.”

“We vechten voor de grenzen. We vechten voor ons land. Als we geen grenzen hebben, hebben we geen land”, voegde hij eraan toe.

Door Zachary Stieber

Van NTD Nieuws

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN