Ticketverkoper Viagogo krijgt boete van $ 7 miljoen voor consumentenmisleiding

De controversiële ticketverkoper Viagogo heeft een boete van $ 7 miljoen gekregen in Australië. Dat is het gevolg van een hele reeks valse en misleidende verklaringen bij de doorverkoop via haar website van tickets voor livemuziek en sportevenementen aan Australische consumenten.

De federale rechtbank van Australië deed deze uitspraak tegen het bedrijf op basis van gelijkaardige feiten in 2019.

Viagogo heeft de consumenten niet duidelijk gemaakt dat het voor sommige evenementen niet de “officiële” ticketverkoper was.

Viagogo beweerde ook dat tickets schaars waren, terwijl dit niet het geval was. Bovendien werden klanten er pas laat in het proces van op de hoogte gebracht dat er reserveringskosten waren. Deze kosten verhoogden de ticketprijs soms met 27,6 procent. Een praktijk die ‘druppel-prijszetting’ wordt genoemd.

Er was bijvoorbeeld de verkoop van kaartjes voor de live-theaterproductie van het ‘Book of Morman’. Deze productie werd geadverteerd voor $ 135, de uiteindelijke ticketprijs was $ 177,45. Kaartjes voor de cricketwedstrijden tijdens de Ashes Trophy werden geadverteerd voor $ 330,15, maar werden uiteindelijk, nadat er kosten waren toegevoegd, verkocht voor $ 426,81.

De Australische Steve Smith heeft de Ashes Trophy tijdens dag vijf van de vijfde wedstrijd in de Ashes Series van 2017/18. Een wedstrijd tussen Australië en Engeland op de Sydney Cricket Ground op 8 januari 2018 in Sydney, Australië. (Ryan Pierse/Getty Images)

Stephen Burley, federale rechter, veroordeelde Viagogo. Hij oordeelde dat hun verkeerde voorstelling van de zaken opzettelijk en ernstig was. Hij zei ook dat één soort van beschrijvingen Viagogo op “industriële schaal” was uitgevoerd.

De rechter beschreef Viagogo als ‘onverschillig’ ten aanzien van belangen van de consumenten en dat ze hun winsten het belangrijkste vonden, zelfs toen ze al op de hoogte was van het onderzoek en gerechtelijke stappen.

De zaak tegen Viagogo werd aangespannen door de Australische consumentenwaakhond, de Australian Competition and Consumer Commission (ACCC).

“Viagogo heeft duizenden consumenten misleid om kaartjes te kopen tegen hoge prijzen. Door een vals gevoel van haast te creëren en te suggereren dat kaartjes schaars waren. Ze adverteerden de kaartjes voor een lagere prijs en namen onontkoombare kosten niet mee in de advertentie”, zei ACCC-voorzitter Rod Sims.

“De huidige boete van $ 7 miljoen is een sterk signaal naar bedrijven als Viagogo die zaken doen in Australië. Het toont dat ze er niet mee wegkomen wanneer ze consumenten misleiden en daarvan profiteren …” voegde hij eraan toe.

De federale rechtbank vaardigde ook een dwangbevel uit tegen Viagogo om te voorkomen dat die in de toekomst een verkeerde voorstelling zou maken van de prijs en de beschikbaarheid van tickets. Viagogo moet ook duidelijk aangeven of het de officieel aangewezen ticketverkoper is.

De rechtbank beval Viagogo verder om een nalevingsprogramma te implementeren en de kosten van het ACCC te betalen.

Rob Nicholls, hoofddocent aan de Universiteit van New South Wales, zei dat de sancties noodzakelijk waren voor een bedrijf met de omvang en de online aanwezigheid als die van Viagogo.

“In de Australische staat New South Wales stond Viagogo al eerder in het voetlicht met ‘naam en toenaam’ voor zijn activiteiten. NSW Fair Trading waarschuwde de consumenten al in 2017 om geen zaken met Viagogo te doen”, vertelde hij op 2 oktober aan The Epoch Times.

Nicholls zei ook dat Viagogo nauwlettend in de gaten zal worden gehouden en dat elke inbreuk zou kunnen leiden tot een minachtingsprocedure van het hof.

Viagogo AG is een online platform voor het doorverkopen van tickets en heeft het hoofdkantoor in Zwitserland.

De ACCC ondernam stappen tegen het bedrijf in augustus 2017. In april 2019 oordeelde de rechtbank dat Viagogo consumenten had misleid.

Door Daniel Y. Teng

Origineel op 2 oktober 2020 gepubliceerd in The Epoch Times: Ticket Reseller Viagogo Fined $7 Million for Misleading Consumers

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN