Tijdlijn van de gebeurtenissen in de aanloop naar de uitbraak van het coronavirus in China

Eén van de belangrijkste datums op de tijdlijn van de Chinese uitbraak van het coronavirus is mogelijk 20 januari.

Voor die dag waren de mensen in Wuhan zorgeloos en onbezorgd over het virus door geruststellende berichtgeving van de autoriteiten.

Ze droegen geen maskers. Ze bezochten geïnfecteerde ziekenhuizen die patiënten met koorts niet apart hadden liggen. Ze genoten zelfs van massale banketten waar meer dan 40.000 gezinnen samen aten.

Kort daarna verscheen Zhong Nanshan, China’s beste coronavirusdeskundige, in de staatsmedia om te bevestigen dat het virus besmettelijk is. Toen begon het land in paniek te raken. De autoriteiten begonnen drastische maatregelen te nemen, maar het zou de vloedgolf van tragische incidenten niet voorkomen.

Terwijl je waarschijnlijk elke dag wordt bedolven onder enge nieuwe updates, wil NTD graag helpen de incidenten in de aanloop naar 20 januari uit te leggen en het idee te bespreken dat deze volksgezondheidsgebeurtenis geen ongeluk was. Het kon bijna niet anders dan dat de rampzalige uitbraak en bijbehorende doofpotaffaire zouden plaatsvinden door het communistische systeem van het land.

Op welk moment hadden de Chinese autoriteiten alarm kunnen slaan, preventieve maatregelen kunnen nemen en het verlies van mensenlevens kunnen voorkomen?

Eerste teken

Het eerste teken verscheen waarschijnlijk half november.

“Het duurt eigenlijk al heel lang. We werken nu bijna twee maanden met zeer slechte beschermingsmaatregelen”, vertelde Dr. Wei, een arts in een kliniek in Wuhan, op 22 januari aan NTD in een telefonisch interview. Dr. Wei zei dat zijn kliniek sinds afgelopen november een golf van koortspatiënten zag.

Een later gepubliceerd onderzoeksdocument heeft mogelijk bevestigd wat hij zei.

Infectieziekte-expert Daniel Lucey, die het artikel uitbracht dat door Lancet is gepubliceerd, vertelde Science Magazine dat als de nieuwe gegevens juist zijn, de eerste menselijke infecties zich in november 2019 hebben voorgedaan, zo niet eerder.

Klokkenluider geeft eerste waarschuwing

We maken een sprong naar eind december, toen er al informatie over een mysterieuze uitbraak van longontsteking in de Chinese ziekenhuizen circuleerde. Artsen waarschuwden families en vrienden om weg te blijven van een plaats genaamd de Huanan Seafood-markt en voorzichtig te zijn vanwege een mogelijk SARS-achtig virus.

Zo ook Dr. Li Wenliang, die het resultaat van een laboratoriumtest van een coronaviruspatiënt op 30 december in een groeps-chat van ongeveer 150 medici plaatste en schreef: “7 gevallen van SARS zijn bevestigd komende van de Zuid-Chinese fruit- en vismarkt en ze werden geïsoleerd op de afdeling spoedeisende hulp van ons ziekenhuis. Vertel je families alstublieft dat ze preventieve maatregelen moeten nemen.”

Dokter Li Wenliang, Wuhan, waarschuwt vrienden in een WeChat groep voor het coronavirus. (Social media/screenshot)

In latere interviews onthulden sommige artsen ook dat medisch personeel rond deze tijd geïnfecteerd begon te raken, een belangrijk teken dat het virus zich tussen mensen kon verspreiden.

Dit had gezondheidsdeskundigen moeten alarmeren.

Gezondheidsfunctionarissen in Wuhan raakten inderdaad gealarmeerd. Maar in plaats van de beschermingsmaatregelen op te voeren en het volk te waarschuwen, brachten ze op 30 december een document (pdf) uit waarin het alle medische instellingen of individuen werd verboden om informatie over de nieuwe ziekte openbaar te maken.

Diezelfde dag om middernacht werd dr. Li Wenliang door de politie ontboden. Ze vroegen hem waarom hij online geruchten verspreidde. Een paar dagen later werd dr. Li gevraagd een document te ondertekenen met de tekst: “We willen dat je met de politie samenwerkt en naar onze waarschuwing luistert en de illegale daad stopt. Kun je dat doen?”

Li schreef: “Dat kan ik.”

Vermaningsbrief van Wuhan Public Security Bureau. (Publiek domein)

De 34-jarige klokkenluider stierf later op 7 februari aan de ziekte.

Mensen wonen op 7 februari 2020 een wake bij om te rouwen om dokter Li Wenliang in Hong Kong. (Anthony Kwan/Getty Images)

Publieke bekendmaking

Op 31 december plaatste de gezondheidscommissie van Wuhan eindelijk een bericht over de uitbraak op hun website. Zij bevestigden 27 gevallen van de besmetting en zeiden dat er geen bewijs was dat de ziekte besmettelijk was tussen mensen.

Maar volgens een onderzoeksverslag van Chinese functionarissen, dat later werd gepubliceerd, was het aantal virusgevallen eind 2019 ten minste 105. Op dat moment waren er al 15 mensen overleden.

Een mediabericht toont ook aan dat een groot ziekenhuis in Wuhan, het Xiehe-ziekenhuis, gedwongen werd een hele verdieping van de faciliteit om te vormen tot ‘quarantaineruimte voor besmettelijke ziekten’.

Omdat ze niet op de hoogte waren van het potentiële gevaar, bezochten de inwoners van Wuhan nog steeds de mogelijke oorsprong van het virus. Een Chinese verslaggever zag de vismarkt op 31 december zoals gewoonlijk functioneren.

Geen van de mensen met wie de verslaggever sprak wist iets van de virale longontsteking en niemand droeg een masker.

In tegenstelling tot zorgeloze inwoners van Wuhan, begonnen mensen met betere informatiebronnen een heel andere aanpak te volgen.

Volgens een intern document, begon op 2 januari een aan het leger-gelieerde universiteit in Wuhan met een de facto lockdown. Het document vereist een “strikte controle” voor iedereen die de campus betreedt. Bezoekers moeten “door de koorts-controle en mensen mogen de campus niet betreden als hun lichaamstemperatuur hoger is dan 37,78 C”.

Op 4 januari activeerde de regering van Hongkong een “verhoogde staat van paraatheid” als reactie op de uitbraak.

Dit was bijna 20 dagen voor de sluiting van de stad Wuhan.

Op 6 januari kreeg het centrum voor ziektebestrijding in Shanghai de volledige gen-sequentiebepaling van het nieuwe virus. Ze vonden een overeenkomst van meer dan 89 procent tussen het nieuwe virus en het dodelijke SARS-virus dat in 2003 een pandemie veroorzaakte.

De informatie werd in een intern document naar het nationale Centrum voor Ziekte Beheersing en Bestrijding van China gestuurd.

Het centrum adviseerde de autoriteiten om op alle openbare plaatsen preventieve maatregelen te nemen.

Achterhouden van gegevens

Daarna volgde een extreem rustige periode voor het coronavirus. Van 6 januari tot 17 januari rapporteerden de autoriteiten van Wuhan bijna nul nieuwe gevallen.

Deze stilte stelde het Chinese volk gerust. De mysterieuze longontsteking leek geen besmettelijke ziekte te zijn.

Maar er kan nog een andere reden zijn voor de stilte – tijdens deze periode van 11 dagen hielden de autoriteiten in de stad Wuhan en de provincie Hubei hun belangrijkste jaarlijkse politieke bijeenkomsten. Meer dan 2000 “volksvertegenwoordigers” kwamen bijeen om de “verbazingwekkende prestaties van 2019” te bespreken en hoe 2020 “een geweldig en veelbelovend jaar” zal worden.

Het virus? Dat werd nauwelijks genoemd.

Zhou Xueguang, hoogleraar sociologie aan de Stanford Universiteit, zei in een interview met Hong Kong media Initium, dat hij niet verbaasd was over de reactie van de regering in Wuhan. Hij legde uit dat het bagatelliseren van negatieve incidenten, vooral tijdens grote politieke evenementen, het coping-mechanisme van de Chinese regering is.

Hij zei: “Het is alleen zo dat de consequentie van het volgen van hun draaiboek deze keer zo rampzalig was, en dat was iets wat de officials niet hadden verwacht.”

Ondertussen werd de realiteit van de situatie erger.

Volgens een SOS-bericht op de Chinese sociale-mediasite Weibo werd bij de vader van een persoon een virale longontsteking geconstateerd. Maar het Xiehe-ziekenhuis in Wuhan weigerde de vader op te nemen vanwege een tekort aan ziekenhuisbedden.

Een andere internetgebruiker zei dat zijn hele familie besmet was. Ze gingen naar het Tongji-ziekenhuis in Wuhan en zagen dat “er zoveel patiënten waren dat sommigen op de vloer van de gang moesten gaan liggen”. Zijn vader werd ook naar huis gestuurd om zichzelf in quarantaine te plaatsen omdat er niet genoeg ziekenhuisbedden waren.

Het bericht is later verwijderd. Dat geldt ook voor alle andere berichten van het account van deze gebruiker.

Dat is de week dat de autoriteiten van Wuhan geen enkel bevestigd of verdacht geval hebben gemeld.

Verspreiding aangemoedigd

Alles leek onder controle. Op 17 januari gaf het toeristenbureau van Wuhan zelfs meer dan 200.000 gratis toeristenkaarten uit. Het was een poging mensen te verleiden de stad te bezoeken, zodat ze de “Chinese stijl en warme gevoelens van Wuhan” konden ervaren.

Niet alleen was het Chinese regime hard aan het werk om de negatieve “geruchten” aan te pakken, ze werkten ook hard om te voorkomen dat informatie zich een weg zou banen naar buiten China.

Op 14 januari vergezelde een groep Hongkongse journalisten deskundigen uit Hong Kong die werden uitgenodigd om onderzoek te doen naar de uitbraak van het virus. De verslaggevers werden later opgepakt door de Chinese politie, die hun mediapassen fotografeerde en vroeg om alle beelden die in de ziekenhuizen waren opgenomen te verwijderen.

Van 12 tot 16 januari verlieten naar schatting meer dan 3 miljoen mensen Wuhan met de trein om andere steden in China te bezoeken.

Op 18 januari hield Baibuting, een dichtbevolkte wijk in Wuhan, een jaarlijks banket om de het Chinees Nieuwjaar te vieren.

Maar drie dagen eerder vroegen medewerkers van het buurtcomité die zich zorgen maakten over de uitbraak of ze het banket konden annuleren. Maar ambtenaren van het district wezen het verzoek af.

Uiteindelijk namen meer dan 40.000 gezinnen deel aan het banket.

Als je een inwoner van Wuhan bent, en je hebt de richtlijn van de overheid gevolgd om geen “samenzweringstheorieën te geloven of te verspreiden”, dan is dit wat je zou weten over het coronavirus: Ten eerste, er is geen infectie onder het medisch personeel; Ten tweede, er is geen bewijs dat de ziekte besmettelijk is; En ten derde, de uitbraak is te voorkomen en te beheersen.

Maar op 20 januari zei een Chinese expert voor het eerst dat het virus daadwerkelijk van mens op mens werd overgedragen. Het aantal geïnfecteerde mensen explodeerde. Drie dagen later werd de hele stad Wuhan afgesloten. Meer dan 50 miljoen mensen werden getroffen.

Door Penny Zhou van NTD News

De Epoch Times verwijst naar het nieuwe coronavirus als CCP virus, omdat het verzwijgen en mismanagement door de CCP (Chinese Communistische Partij) het mogelijk maakte dat het virus zich door heel China heeft verspreid en een wereldwijde epidemie heeft veroorzaakt.

Origineel op 8 maart gepubliceerd op The Epoch Times: A Timeline of Events Leading Up to the Coronavirus Outbreak in China

Bekijk de documentaire: De werkwijze van de Chinese Communistische Partij

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN