Toeristische trekpleister Sagrada Familia in Barcelona nadert zijn voltooiing

Bouw Basiliek voltooid in 2026, na 144 jaar

BARCELONA, Spanje – Amor García heeft een juwelierszaak in de buurt van de basiliek van de Sagrada Familia in Barcelona. Ze woont al meer dan 30 jaar in dit toeristische district en heeft de beroemde katholieke kerk altijd in de steigers zien staan, net als alle inwoners van Barcelona.

Nu is ze blij dat de bouw van “dit indrukwekkende gebouw ten einde loopt”.

Na 144 jaar ‘werk in uitvoering’, zal het eindelijk voltooid zijn in 2026. Dat is het jaar van de honderdste sterfdag van de Spaanse architect Antoni Gaudí, die de basiliek ontwierp, één van de langstlopende bouwprojecten ter wereld.

Sagrada Familia in aanbouw
De Sagrada Familia in Barcelona. (Auteur: Pep Daudé. Fundació Junta Constructora del Temple de la Sagrada Família. Tots els drets reservats.)

De bouw begon in 1882 en ging steeds verder, ondanks enkele serieuze uitdagingen, te beginnen met de dood van Gaudí in 1926.

Tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) werden de meeste documenten en modellen van Gaudí verbrand. Sommige zijn al gereconstrueerd, maar er zijn nog andere die worden hersteld. Daarnaast is de bouw sterk afhankelijk van donaties van anonieme mensen over de hele wereld, evenals van toeristen die kaartjes kopen om het meesterwerk van Gaudí te zien.

Tegenwoordig is 70 procent van de kerk voltooid en bevindt deze zich in de laatste fase van de bouw. Als het klaar is, zal het het hoogste religieuze gebouw in Europa (172,5 meter) zijn. Bovendien staat het sinds 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Met 4,5 miljoen bezoekers in 2017 is de Sagrada Familia ook één van de grootste toeristische attracties in Spanje.

Maar wat maakt de basiliek speciaal?

Uniek ontwerp

Volgens architect Jordí Faulí, is voor het ontwerp van de Sagrada Familia niet alleen inspiratie gehaald uit het geloof, maar ook uit de natuur. Met een soort stenen zuilen die nooit eerder toegepast zijn, “creëerde Gaudí een bos in het gebouw”, zei Faulí.

De binnenkant van de Sagrada Familia
Binnenin de Sagrada Familia in Barcelona op 19 november 2018. (Anna Llado / in opdracht van The Epoch Times; Fundació Junta Constructora del Temple de la Sagrada Família. Tots els drets reservats.)

“Hij zocht naar perfectie en vond het in de geometrische vormen van de natuur”, voegde Faulí eraan toe.

Behalve het gevoel in een bos te zijn wanneer je binnenkomt, zijn er andere elementen uit de natuur in het meesterwerk van Gaudí. Enkele voorbeelden zijn trappen in de vorm van een schelp en de talloze planten en dieren afgebeeld in sculpturen.

De belangrijkste kenmerken van Gaudí’s stijl zijn het gevoel van verticaliteit en verheffing dat je krijgt als je de basiliek bezoekt, en de uitgebalanceerde structuren die op zichzelf staan zonder de steun zoals steunpilaren nodig te hebben. Daarnaast is het een gebouw met veel licht dankzij glas-in-loodramen en dakramen. Dit alles zorgt voor harmonie, geometrie, helderheid en kleur, “volgens Gaudí’s voorschriften”, zei Faulí.

Faulí vertelde dat de zes centrale torens – van de 18 die het gebouw straks zal hebben – nu worden gebouwd. De middelste toren, toegewijd aan Jezus Christus, zal met 172,5 meter de hoogste zijn. De andere eren de vier evangelisten – Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes – en de Maagd Maria.

De bouw van de torens vereist, net als de rest van het project, “zeer nauwkeurig en precies werk”, zei hij. Daarom worden de verschillende niveaus van de hoofdtorens buiten Barcelona in elkaar gezet en vervolgens naar de stad gebracht. Op deze manier kan de basiliek sneller en veiliger gebouwd worden.

“In 2026 zal het bouwkundige deel klaar zijn”, legde Fauli uit. Daarna zal het nodig zijn om het artistieke en sculpturale deel aan te pakken. “Kathedralen zijn nooit af, er zijn altijd dingen te doen”, zei hij.

De Sagrada Familia is één van de grootste toeristische trekpleisters van Spanje en heeft soms voor kritiek en bezorgdheid gezorgd bij bewoners vanwege de negatieve effecten van massatoerisme. Volgens García, die ook voorzitster is van de winkeliersorganisatie Eix Comercial Sagrada Familia, is “de co-ëxistentie tussen toeristen en inwoners de laatste tijd verbeterd”.

Toeristen maken foto's van de Sagrada Familia
Toeristen maken foto’s van de Sagrada Familia in Barcelona op 19 november 2018. (Anna Llado/in opdracht van The Epoch Times; Fundació Junta Constructora del Temple de la Sagrada Família. Tots els drets reservats.)

Tegenwoordig blokkeren toeristen niet langer de trottoirs, maar zijn ze te vinden binnen het gebied van de kerk. Bovendien stoppen toeristische bussen niet voor het gebouw, maar op de nabijgelegen Avenida Diagonal.

Toeristen zijn cruciaal voor de inkomsten van veel winkels.

“Of er nu werkzaamheden zijn of als het voltooid is, er zullen altijd bezoekers komen”, zei García. Ze is van mening dat de Sagrada Familia, eenmaal klaar, nog meer mensen zou kunnen aantrekken.

Er is echter wat veranderd sinds de terroristische aanslag in Barcelona op 17 augustus 2017. Volgens de getuigenissen van degenen die ervan worden verdacht de aanslag te hebben uitgevoerd, was de Sagrada Familia een beoogd jihadistisch doelwit.

De terreurcel die die dag 15 mensen doodde, had nog meer grote aanslagen gepland, inclusief op de iconische basiliek. Het terrein van de basiliek is nu voorzien van scanners en metaaldetectorpoorten en er zijn meer beveiligingsagenten ingezet.

Door Anna Llado, in opdracht van The Epoch Times

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN