Top EU diplomaat richt de spotlights op Peking’s propaganda-aanval tijdens pandemie

Topdiplomaat van de Europese Unie (EU) heeft onlangs gewezen op de pogingen van Peking om de wereldwijde aandacht af te leiden van de aanvankelijke cover-up van de CCP virus uitbraak.

De hoofddiplomaat voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid van de EU, Josep Borrell Fontelles, zei in een verklaring van 23 maart dat het Chinese regime zich voor begint te doen als een wereldleider in de strijd tegen de pandemie. Hij waarschuwde dat er een “geopolitieke component is inclusief een strijd voor macht door middel van het verdraaien [van de gebeurtenissen] en een ‘beleid van vrijgevigheid’.”

Te midden van een “wereldwijde strijd tussen verschillende verhalen… moeten we Europa verdedigen tegen zijn tegenstanders”, zei hij.

Het regime heeft onlangs een massale propagandacampagne opgezet om de schuld voor de uitbraak af te schuiven, door het promoten van de ongegronde theorie dat het CCP virus afkomstig zou zijn van de Verenigde Staten of wellicht Italië. Tevens beweert het regime ook dat ze een voorbeeld is in de wereldwijde inspanningen om het virus te beheersen.

De Epoch Times verwijst naar het nieuwe coronavirus als CCP virus, omdat het verzwijgen en mismanagement door de CCP (Chinese Communistische Partij) het mogelijk maakte dat het virus zich door heel China heeft verspreid en een wereldwijde epidemie heeft veroorzaakt.

Borrell beschreef hoe het verhaal van Peking zich heeft ontwikkeld sinds het uitbreken van de ziekte.

“In januari werd het neergezet als een lokale crisis in de provincie Hubei, verergerd door het verbergen van cruciale informatie door Chinese partijfunctionarissen”, zei hij.

Op dat moment “stuurde Europa een heleboel medische apparatuur om de Chinese autoriteiten, die overweldigd waren, te helpen”, merkte Borrell op.

Aangezien het virus zich snel buiten China heeft verspreid, met name in Europa, lijken de rollen te zijn omgedraaid.

“China promoot op agressieve wijze de boodschap dat het, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, een verantwoordelijke en betrouwbare partner is”, zei hij.

Het sturen van medische deskundigen en benodigdheden naar zwaar getroffen Europese landen, zoals Italië, Spanje en Frankrijk, wordt opgehemeld door het Chinese regime en door de staat gecontroleerde mediakanalen. Sommige van deze middelen waren in feite aankopen in het kader van exportovereenkomsten in plaats van donaties.

Bonnie Glaser, een senior adviseur voor Azië en directeur van het China Power Project in het in Washington gevestigde denktank “Centrum voor Strategische en Internationale Studies”, vertelde The Epoch Times eerder dat dergelijke initiatieven deel uitmaakten van het plan van Peking “aan zijn doel te werken om het “leidende wereldbestuur te hervormen” te bevorderen en het Chinese model te promoten als mogelijkheid voor ontwikkelingslanden om over te nemen.”

Als Peking zich met succes neerzet als [een regime] dat de crisis effectief aanpakt, kan het regime “de aantrekkingskracht van democratie en kapitalisme over de hele wereld verder ondermijnen”, zei ze.

Bowen Xiao droeg bij aan dit artikel.

Door Cathy He
Volg Cathy op Twitter: @CathyHe_ET

Origineel op 25 maart gepubliceerd op The Epoch Times: Top EU Diplomat Spotlights Beijing’s Propaganda Push Amid Pandemic

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN