Traangas en arrestaties nadat relschoppers vuurwerk afschieten naar een rechtsgebouw in Portland

Federale agenten in de VS gebruikten traangas en andere speciale ammunitie nadat roproerkraaiers in Portland vuurwerk afschoten naar een federale rechtbank en rondom het gebouw brand stichtten.

De federale agenten waarschuwden meerdere malen om uiteen te gaan vooraleer drastisch in te grijpen.

Het geheel begon op 23 juli rond 11uur ’s avonds en duurde de hele nacht.

Een groep van, volgens sommigen, duizenden verzamelde zich buiten de Marc O. Hatfield Rechtbank, een federaal gebouw dat al wekenlang ’s nachts belaagd wordt.

De menigte probeerde de omheining die enkele dagen geleden rond het gebouw was geplaatst, te verwijderen. De relschoppers gebruikten zagen, kniptangen en andere gereedschap; ze probeerden ook met brute kracht de hekken uit de grond te rukken.

Een deel van de omheining begaf het uiteindelijk en een aantal mensen begonnen her en der brand te stichten binnen het omheinde gebied.

Federalen agenten rukten uit en dreven de meute uiteen. Ze werden bekogeld met grote projectielen, brandbommen. Enkele relschoppers gebruikten rode, groende en paarse lasers om de agenten te verblinden. Het politiekantoor van Portland meldde achteraf dat minstens drie federale agenten mogelijk blijvend letsel aan de ogen hebben opgelopen door het laserlicht. 

Een uur later trokken de agenten zich terug in het gerechtsgebouw. Enkele honderden betogers keerden terug naar het gebouw, doorbraken de omheining en bleven branden aansteken en vuurpijlen schieten op het gebouw. De agenten chargeerden tenslotte opnieuw en dreven de betogers uiteen.

Verscheidene mensen bleven in de buurt rondhangen en vertoonden crimineel gedrag, waarop de politie van Portland de betoging onwettig verklaarde. Desondanks, “bleven velen in de buurt  rondhangen en gingen door met het stichten van brand en het vernielen van het gerechtsgebouw terrein”, zei het politiekantoor in een rapport over de nachtelijke gebeurtenissen.

De onruststokers “dropen langzaam af” in de daarop volgende uren.

Relschoppers schieten vuurwerk af op het Marc O. Hatfield gerechtsgebouw in Portland, Oregon op 23 juli 2020. (Ankur Dholakia/AFP via Getty Images)

 

De plaatselijke agenten van Portland kregen door het gemeentebestuur van Portland een verbod opgelegd om samen te werken met de federale agenten. Ze bleven deze week extreem afzijdig en weigerden de relschoppers te confronteren ondanks de ongebreidelde criminele activiteit.

De politie van Portland was gedurende de nacht afwezig behalve toen ze via luidsprekers op een wagen de verklaring omtrent de onwettige betoging bekend maakte. 

De federale agenten arresteerden minstens vier mensen, waaronder iemand met een bladblazer. De afgelopen weken hebben federale agenten tientallen arrestaties verricht in Portland.

Relschoppers gebruiken bladblazers, schilden, paraplu’s, en ander gereedschap bij het vormen van formaties tegen de federale agenten. De bladblazers worden gebruikt om traangas weg te blazen.

Een woordvoerder zei vrijdag dat het de taak is van Binnenlandse Veiligheid om federale eigendommen te beschermen.

“De senaat maakte de wet en gaf ons deze opdracht en die gaan we niet verzaken enkel omdat  gewelddadige anarchisten willen dat we dat doen”, zei de woordvoerder.

Door Zachary Stieber
Met bijdrage van Bowen Xiao
Volg Zachary op Twitter: @zackstieber

 

 

 

 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN