Tribunaal hoort bewijsmateriaal over gedwongen orgaanoogst in China

Een onafhankelijk volkstribunaal in Londen heeft bewijzen gehoord over de massamoord op gewetensgevangenen voor hun organen in China.

Op 6 en 7 april gaven een twintigtal getuigen, waaronder onderzoekers, medische professionals, journalisten en overlevenden uit de hele wereld, getuigenissen voor het tribunaal. Getuigenissen met betrekking tot de beschuldigingen over het door de Chinese staat gesanctioneerde oogsten van organen, gericht op vervolgde groepen in China, met inbegrip van beoefenaars van de spirituele praktijk Falun Gong en de Oeigoerse etnische minderheid.

Het tribunaal volgt op een driedaagse hoorzitting die afgelopen december plaatsvond, toen de leden van het tribunaal een voorlopig vonnis uitspraken waarin zij concludeerden dat de gedwongen orgaanoogst van gewetensgevangenen in China “op grote schaal” heeft plaatsgevonden.


Voorgezeten door Sir Geoffrey Nice, QC, die eerder de vervolging van de voormalige Joegoslavische president Slobodan Milosevic bij het Internationaal Strafhof leidde, bestaat het panel uit zeven deskundigen die belast zijn met de allereerste onafhankelijke analyse ter wereld van gedwongen orgaanwinning in China.

Volgens juridisch adviseur Hamid Sabi nodigde het tribunaal vertegenwoordigers van het Chinese regime uit, met inbegrip van topgezondheidsfunctionarissen en Chinese ambassade-ambtenaren in Londen, om deel te nemen aan de hoorzittingen, maar het tribunaal kreeg geen antwoord.

Grootschalige bloedtesten

Vluchtelingen die aan vervolging in China zijn ontsnapt, getuigden voor het tribunaal, waarbij ze vertelden dat ze tijdens hun detentie bloedtesten en medische onderzoeken moesten ondergaan.

Oeigoer Gulbahar Jelilova getuigt via een videoverbinding met het tribunaal op 6 april 2019. (endtransplantabuse.org)

Mihrigul Tursun is een Oeigoerse die vorig jaar voor een congrescommissie van de V.S. getuigde dat ze in een interneringskamp in het noordwestelijke gebied van Xinjiang gemarteld en misbruikt werd. Zij vertelde de rechtbank via video op 7 April dat de gedetineerden in het kamp gedetailleerde gezondheidscontroles moesten ondergaan, met inbegrip van bloedonderzoek en echografieën.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en andere internationale deskundigen schatten dat het communistische regime meer dan 1 miljoen Oeigoeren, etnische Kazakken, en andere Moslimminderheden in een enorm netwerk van interneringskampen in Xinjiang vasthouden, als onderdeel van een doelgerichte campagne om “extremistische bedreigingen” te bestrijden.

Tursun zei dat ze in april 2017 drie dagen lang werd gemarteld tijdens ondervragingingen, waarna ze met een kap, handboeien en geketend aan de voeten naar een onderzoekskamer in het ziekenhuis werd vervoerd.

“Ik wist dat ze twee keer bloed uit mijn arm namen, maar ik weet niet hoeveel bloed er werd afgenomen”, zei Tursun via een tolk.

Ze zei dat ook dat haar bloeddruk werd gemeten en dat ze medische tests kreeg om haar hart te onderzoeken.

Mihrigul Tursun, een Oeigoer die vorig jaar voor een Amerikaanse congrescommissie getuigde, getuigt op 7 april 2019 voor het tribunaal. (endtransplantabuse.org)

Tursun zei dat ze toen naar een donkere kamer werd geleid in wat ze vermoedde dat de kelder van het ziekenhuis was. In die kamer, verwijderden de begeleiders haar kap en beperkingen, en vervolgens al haar kleren. Ze bevestigden vervolgens apparatuur op haar borst en sloten haar aan op een machine om haar lichaam te onderzoeken.

Haar begeleiders brachten vervolgens vloeistof aan op Tursun’s voorhoofd, schouders, net onder haar hart, en beide benen, en plaatsten haar in een glazen machine, waarin ze werd rondgedraaid terwijl ze de nummers van één tot tien moest roepen.

Tursun kon niets horen terwijl ze in de machine lag.

“Ik werd doodsbang nadat ik in die machine werd geplaatst…. Ik dacht dat ze mijn inwendige organen eruit zouden halen en dat ik die dag misschien zou sterven”, zei ze via de tolk.

Een andere Oeigoerse vrouw, Gulbahar Jelilova, die meer dan een jaar bij drie detentiecentra in Xinjiang in 2017 werd vastgehouden, getuigde op 6 April over het ondergaan van regelmatige bloedtesten en echografieën tijdens detentie.

 Dolkun Isa, voorzitter van het Oeigoerse Wereldcongres voor Oeigoerse rechten, vertelde het tribunaal op 7 april dat de organisatie bewijs uit de eerste hand heeft ontvangen van voormalige Oeigoerse gedetineerden, die aangaven dat er binnen de detentiecentra uitgebreide medische onderzoeken zijn uitgevoerd, en dat er gevallen bekend zijn van gedetineerden die uit hun cellen worden gehaald en nooit meer terugkeren.

Isa voegde er aan toe dat rond 11 miljoen Oeigoeren buiten de detentiecentra zijn onderworpen aan bloedonderzoek door middel van een grootschalig “fysiek onderzoeks” project dat in 2016 door de Chinese autoriteiten in Xinjiang werd gelanceerd.

Ethan Gutmann, China analist en onderzoeker, getuigde op 7 April over de crisis in Xinjiang.

“Er zijn misschien wel anderhalf miljoen mensen die in de gevangenis zitten en wiens bloed allemaal getest is, en hun families weten niet waar ze zijn”, zei Gutmann.

Hij zei dat het recente bewijsmateriaal erop wijst dat het Chinese regime zich op deze groep richt voor hun organen. Het omvat onder andere verslagen van DNA-testen die thuis bij de Oeigoeren in Xinjiang afgenomen zijn en kennis van de bouw van regionale crematoria en een speciale rijstrook voor het overbrengen van organen voor transplantatiechirurgie op een lokale luchthaven.

Getuige Yu Ming toont panelleden beelden van verwondingen die hij heeft opgelopen door martelingen in een werkkamp in China. Zijn bewijs werd geleverd via een videoverbinding op 6 april 2019. (endtransplantabuse.org)

Organen voornamelijk afkomstig van Falun Gongbeoefenaars

In 2016 schreef Gutmann samen met Canadees mensenrechtenadvocaat David Matas en voormalig Canadees minister David Kilgour (Azië-Stille Oceaan) een diepgaand rapport dat een enorme discrepantie vond tussen de officiële transplantatiecijfers van China en het aantal transplantaties dat in de ziekenhuizen werd uitgevoerd. Door het analyseren van de openbare verslagen van 712 Chinese ziekenhuizen die lever- en niertransplantaties uitvoeren, toonde het rapport aan dat er elk jaar ongeveer 60.000 tot 100.000 transplantaties worden uitgevoerd, veel meer dan het officieel gemelde aantal van 10.000 tot 20.000 per jaar.

De Chinese analist en onderzoeker Ethan Gutmann geeft op 7 april 2019 een getuigenis af aan het tribunaal. (endtransplantabuse.org)

Het tekort, zo concludeerde het rapport, komt door de organen die onder dwang zijn geoogst van gewetensgevangenen in China, voornamelijk van beoefenaars van Falun Gong (ook bekend als Falun Dafa), terwijl ook Oeigoeren, Tibetaanse boeddhisten en sommige huischristenen het doelwit zijn geweest.

“Het bewijs is overweldigend dat deze vreselijke handel in organen in China plaatsvindt en toeneemt”, aldus Kilgour, die op 7 april bij het tribunaal getuigde.

“Er is geen serieuze poging [door het Chinese regime] geweest om te weerleggen of te ontzenuwen wat wij zeggen”, voegde hij eraan toe.

Verschillende Falun Gong beoefenaars hebben tijdens de hoorzittingen in december en april getuigd over hun ervaringen tijdens hun detentie in China vanwege hun geloof.

Afgezien van persoonlijke verhalen over martelingen die ze in de werkkampen en gevangenissen in China hebben meegemaakt, spraken ze allemaal over het ondergaan van fysieke onderzoeken tijdens de detentie.

Feng Hollis, die in 2005 werd gearresteerd, zei in haar getuigenis in december dat ze zich destijds afvroeg waarom ze een medische test kreeg, ondanks dat ze ook vaak werd gemarteld in de gevangenis.

Verdachte gegevens

Twee onderzoekers die een nog niet eerder vertoonde studie van China’s officiële vrijwillige donortransplantatiegegevens maakten, vertelden het tribunaal op 7 april dat volgens hun analyse de officiële gegevens merkwaardig genoeg in lijn waren met een fundamentele wiskundige vergelijking, wat suggereert dat ze werden geconstrueerd.

“We vonden veel afwijkingen die moeilijk, zo niet onmogelijk, uit te leggen zijn zonder te concluderen dat de gegevens handmatig waren gemanipuleerd”, zei Matthew Robertson, co-auteur van de studie en doctoraatsstudent aan de Australian National University.

In hun studie onderzocht Robertson, samen met statisticus Raymond Hinde en professor in de chirurgie aan de universiteit van Tel Aviv, Jacob Lavee, gegevens van het China Organ Transplant Response System (COTRS), evenals lokale cijfers van het Rode Kruis. Ze ontdekten dat de getallen in overeenstemming waren met een vierkantsvergelijking die een bepaald type curve opleverde.

“Het gebeurt eigenlijk nooit, [dat de getallen samenvallen met] zo’n soepele curve”, zei Hinde.

Een voorbeeld van afwijkende gegevens die wijzen op mogelijke manipulatie, zei Robertson, was dat het totale aantal geregistreerde vrijwillige orgaandonoren, gepubliceerd door het Chinese Rode Kruis, tussen 30 december en 31 december 2015 met precies 25.000 is toegenomen.

“We kunnen niet veel meer zeggen dan dat het er een beetje verdacht uitziet”, zei hij.

De studie wordt momenteel beoordeeld door vakgenoten bij een wetenschappelijk tijdschrift en is vrijgegeven als pre-publicatie.

Het tribunaal moet op 17 juni zijn definitieve uitspraak geven, om te bepalen of er internationale misdaden zijn, en nog steeds worden, begaan met betrekking tot gedwongen orgaanoogst in China.

 Door CATHY HE, EPOCH TIMES

NTD-verslaggever Jane Werrell heeft bijgedragen aan dit verslag.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN