Tribunaal onderzoekt aantijgingen van gedwongen orgaan oogst in China

Londen – een onafhankelijk volkstribunaal onderzoekt bewijsmateriaal dat wordt aangevoerd om aan te tonen dat de Chinese staat zich richt op onschuldige gewetensgevangenen en onder dwang hun interne organen eruit snijdt voor transplantaties en winst.

In het hart van het juridische district van Londen begonnen op 8 december, in aanloop naar de dag van de mensenrechten op 10 december, drie dagen van openbare hoorzittingen waar getuigen van over de hele wereld hun getuigenissen gaven over de verontrustende praktijk van ‘gedwongen orgaanoogsten’.

Voorgezeten door Sir Geoffrey Nice QC, zal het volkstribunaal, in zijn woorden, met een frisse blik het bewijs van gedwongen orgaanoogsten in China opnieuw bekijken – zonder aannames.

Verdere hoorzittingen zijn gepland voor begin volgend jaar, gevolgd door een verslag van de bevindingen.

Het Tribunaal Panel (L-R) Amerikaanse geschiedenis professor Arthur Waldron, Maleisische advocaat Andrew Khoo, Professor of Cardiothoracale Chirurgie Martin Elliott, Sir Geoffrey Nice QC (Voorzitter), zakenman Nicholas Vetch, Iranese menenrechtenadvocaatShadi Sadr, Amerikaanse advocaat Regina Paulose, in Londen op 8 dec. 2018. (Justin Palmer)
Het Tribunaal Panel (L-R) Amerikaanse geschiedenis professor Arthur Waldron, Maleisische advocaat Andrew Khoo, Professor of Cardiothoracale Chirurgie Martin Elliott, Sir Geoffrey Nice QC (Voorzitter), zakenman Nicholas Vetch, Iranese menenrechtenadvocaat Shadi Sadr, Amerikaanse advocaat Regina Paulose, in Londen op 8 december 2018. (Justin Palmer)

Emotioneel en pijnlijk

De sfeer tijdens de hoorzitting op 8 december in Holborn was serieus en voor sommigen emotioneel en pijnlijk.

Onder de getuigen die voor Sir Geoffrey en een panel van zes deskundigen hun verklaring aflegden, bevonden zich drie Chinese vluchtelingen die naar verluidt voor vervolging in China zijn gevlucht. De drie vluchtelingen vertelden afzonderlijk van elkaar dat ze werden vastgezet in China vanwege hun geloof in Falun Gong, een spirituele discipline die in China al meer dan 19 jaar op brute wijze wordt onderdrukt.

De door de vluchtelingen beschreven martelmethoden waren onder meer elektrocutie, seksuele intimidatie, gedwongen voeding en uithongeren.

Maar ze spraken ook allemaal over het ondergaan van lichamelijke onderzoeken. Feng Hollis, die in 2005 werd gearresteerd, zei dat ze zich op dat moment afvroeg waarom ze een medisch onderzoek kreeg nadat ze in de gevangenis was gemarteld.

Getuige Liu Huiqiong getuigde voor het volkstribunaal via een videolink. Ze was vastgezet geweest in China, gemarteld en medisch onderzocht; in Londen op 8 dec. 2018. (Justin Palmer)
Getuige Liu Huiqiong getuigde voor het volkstribunaal dat ze was vastgezet in China, gemarteld en medisch onderzocht. Haar bewijs werd getoond via een videolink. Londen, 8 december 2018. (Justin Palmer)
Getuige Dai Ying vertelt voor het volkstribunaal hoe ze werd gemarteld, in Londen op 8 dec. 2018. (Justin Palmer)
Getuige Dai Ying vertelt voor het volkstribunaal hoe ze werd gemarteld. Londen 8 december 2018. (Justin Palmer)

In een persconferentie voorafgaand aan de hoorzittingen zei Susie Hughes, uitvoerend directeur van de International Coalition to End Transplant Abuse in China (ETAC), dat een toename van transplantatieactiviteiten in China samenviel met de onderdrukking van Falun Gong.

“Tijdens de eerste tien jaar van deze eeuw leidde analyse van verschillende bronnen van toenemend bewijsmateriaal tot de conclusie dat mensen die Falun Gong beoefenden werden gedood om de geëxplodeerde vraag naar transplantaties in China van organen te voorzien”, aldus Hughes.

Onderzoek van een getuige op 8 december, mensenrechtenadvocaat David Matas, liet zien dat het aantal transplantaties met vrijwillige donoren en ter dood veroordeelden niet in de buurt komt bij het totale aantal transplantaties die in China gedaan worden.

Susie Hughes (R), uitvoerend directeur van de International Coalition to End Transplant Abuse in China, spreekt op persconferentie met Heather Draper (L), Professor in Bio-ethiek op de University of Warwick, London, 8 dec. 2018. (Justin Palmer)
Susie Hughes (R), uitvoerend directeur van de International Coalition to End Transplant Abuse in China, spreekt op de persconferentie met Heather Draper (L), Professor in Bio-ethiek op de University of Warwick, London, 8 dec. 2018. (Justin Palmer)
Hamid Sabi, adviseur van het tribunaal, op de eerste dag van openbare hoorzittingen in London op 8 dec. 2018. (Justin Palmer)
Hamid Sabi, adviseur van het tribunaal, op de eerste dag van openbare hoorzittingen in Londen op 8 dec. 2018. (Justin Palmer)

Belangrijkste voorraad voor organen gekoppeld aan Falun Gong

Onderzoeken van Matas, Nobelprijs voor de Vrede kandidaat Ethan Gutmann en voormalig Canadees minister David Kilgour, geven aan dat de grootste bron voor geoogste organen gevormd wordt door aanhangers van Falun Gong, terwijl Oeigoeren, Tibetaanse boeddhisten en sommige huischristenen ook slachtoffers zijn geworden.

Het rapport van de drie onderzoekers uit 2016 (pdf) onderzocht de openbare archieven van 712 ziekenhuizen in China, die lever- en niertransplantaties uitvoeren en vond dat het werkelijke aantal orgaantransplantaties in China vele malen hoger is dan de “officiële statistieken” van 10.000 tot 20.000 per jaar.

“Het doel van dit [tribunaal] is het publiek te laten weten wat er met de slachtoffers is gebeurd”, zei Hamid Sabi, juridisch adviseur van het tribunaal. “En hier met name, hoe vreselijk het voor ze is om te worden blootgesteld aan dit soort marteling en uiteindelijk beroofd te worden van hun organen op de meest afschuwelijke manier.”

In navolging van pionier Lord Russell en zijn tribunaal over oorlogsmisdaden in Vietnam, worden volkstribunalen vaak ingesteld door mensen die het slachtoffer zijn geworden van een ernstig misdrijf, wanneer internationale instanties niet bereid zijn het probleem te onderzoeken.

(L-R) adviseur van het vollkstribunaal Hamid Sabi, Voorzitter Sir Geoffrey Nice QC, en Heather Draper, Professor in Bio-ethiek aan de University of Warwick in Londen op 8 dec. 8 2018. (Justin Palmer)
(L-R) adviseur van het vollkstribunaal Hamid Sabi, Voorzitter Sir Geoffrey Nice QC, en Heather Draper, Professor in Bio-ethiek aan de University of Warwick in Londen op 8 december 2018. (Justin Palmer)

Hoewel het geen juridisch gezag heeft, is het wel een op bewijzen gebaseerde registratie en kan het internationale organisaties onder druk zetten en het publiek bewust maken.

Een van de belangrijkste uitdagingen bij het verzamelen van bewijsmateriaal is dat het slachtoffer meestal sterft tijdens het geforceerd oogsten van organen en dat zijn of haar lijk vervolgens wordt gecremeerd. Bovendien zijn de getuigen van de misdaad, de arts en andere medische professionals, meestal de daders en is het daarom niet waarschijnlijk dat ze naar buiten treden.

Advocaat David Matas presenteert bewijs op het volkstribunaal in De Vere Grand Connaught Rooms in Londen op 8 december 2018. (Justin Palmer)
Advocaat David Matas presenteert bewijs op het volkstribunaal in De Vere Grand Connaught Rooms in Londen op 8 december 2018. (Justin Palmer)

“Het is ontmoedigend om de getallen te zien over hoeveel artsen er betrokken zijn. Dit was, natuurlijk, een nazi beleving. Er was veel medisch misbruik in het nazi-tijdperk”, zei Matas in een interview na het toelichten van zijn bewijs.

Door Jane Gray

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN