Trump reageert op kritiek van Franse president Macron

President Donald Trump bekritiseerde de Franse president Emmanuel Macron op 13 november in een reactie op de eerdere uitlatingen van Macron tijdens het herdenkingsweekend van de eerste wereldoorlog, precies honderd jaar later.

Macron stelde in een toespraak in Parijs voor, dat Europa een leger zou moeten bouwen om zich te beschermen tegen China, Rusland en de Verenigde Staten. De Franse president suggereerde ook met een sneer naar Trump dat nationalisme het “verraad van vaderlandsliefde” is.

“Emmanuel Macron wil graag zijn eigen leger bouwen om zich te beschermen tegen de Verenigde Staten, China, en Rusland. Maar het was Duitsland in beide wereldoorlogen – Hoe pakte dat uit voor Frankrijk? Ze waren bezig Duits te leren in Parijs voordat Amerika ze kwam redden. Betaal voor NATO of niet!”, schreef Trump op Twitter.

De Verenigde Staten, Frankrijk, en Duitsland zijn militaire bondgenoten binnen de NATO (North Atlantic Treaty Organization). De bijdrage van Washington was meer dan een derde van het totale budget dat de lidstaten in 2017 bij elkaar brachten. Trump heeft druk uitgeoefend op de lidstaten te voldoen aan de doelstelling een bijdrage van 2% van ieders bruto nationale product (BNP) te leveren. Alleen het Verenigd Koninkrijk,  Estland en Griekenland hebben deze doelstelling afgelopen jaar gehaald.

Wanneer je in acht neemt dat nationalisme en patriottisme (vaderlandsliefde) synoniemen zijn in het Engels, dan zijn Macrons opmerkingen een duidelijke steek onder water naar de Amerikaanse president die zichzelf onlangs als nationalist betitelde.

Macrons aanval lijkt een doelbewuste misinterpretatie van uitspraken die Trump deed tijdens zijn campagne op 26 oktober in North Carolina.

“Ik ben een nationalist”, zei Trump. “Ik ben voor ons. En weten jullie wat? We gaan de wereld helpen. Maar we moeten onszelf ook helpen.”

Trump pakte Macron terug met zijn verweer dat de Franse leider deze kritiek uitte om de aandacht af te leiden van zijn verminderde populariteit en de hoge werkloosheid in Frankrijk. Volgens een peiling van Kantar Public is maar 26% van de Fransen blij met wat Macron aan het doen is. De werkloosheid in Frankrijk was 9,1% in het tweede kwartaal.

Ter vergelijking, de werkloosheid in de Verenigde Staten bereikte met 3,7 procent het laagste punt in decennia. Bij de laatste peiling van 13 november was volgens Rasmussen 46% van de Amerikanen tevreden over Trump, ondanks de overweldigend negatieve media-aandacht. Rasmussen was het peilingsbureau dat de meest nauwkeurige voorspelling deed voor de zege van Trump in 2016.

“Trouwens, Er is geen land nationalistischer dan Frankrijk, zeer trotse mensen en terecht!”, schreef Trump. “MAKE FRANCE GREAT AGAIN!”

Trump roept op tot nationalisme als tegenhanger van het globalisme, een ideologie die hij tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2016 beloofde te bestrijden. Trump beloofde de kiezers een einde te maken aan decennialange oneerlijke behandeling van de Verenigde Staten op het wereldtoneel.

“Wat betreft de handel, Frankrijk maakt uitzonderlijke wijnen, maar dat doen de Verenigde Staten ook. Het probleem is dat Frankrijk het moeilijk maakt voor de Verenigde Staten haar wijnen in Frankrijk te verkopen, grote toeslagen berekent, terwijl de Verenigde Staten het met zeer lage tarieven makkelijk maakt voor Frankrijk om wijn in Amerika te verkopen. Niet eerlijk, moet veranderen!”, schreef Trump.

Volgens cijfers van Wine Insititute, heft de Europese Unie tarieven tussen de 11% en 29% per fles wijn uit Amerika. Dat is meer dan twee keer zoveel als de Amerikaanse tarieven op Franse wijnen, die 5 cent per fles zijn voor gewone wijnen en 14 cent per fles voor bruisende wijnen.

Trump annuleerde een militaire parade in Washington en koos ervoor naar Frankrijk af te reizen voor de honderdjarige herdenking.

Door Ivan Pentchoukov

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN