Trump roept Congres op het partijdenken op te geven en zich te verenigen

Met de tussentijdse verkiezing haast achter de rug en een binnenkort ingezworen verdeeld Congres, zei president Donald Trump dat hij van plan is om met de Democraten aan de zaken te werken waarover ze het eens kunnen zijn, en compromissen te sluiten waar nodig.

“Nu is de tijd rijp voor vereniging, om partijdenken terzijde te schuiven, en om het Amerikaanse economische wonder door te zetten”, zei hij op 7 november tijdens een persconferentie.

Hij gaf toe dat hij het op “veel beleidskwesties” oneens was met Democraten, en niet verwachtte dat ze aan alles samen konden werken, maar zei dat er gebieden zijn waar ze allemaal op dezelfde golflengte zitten, zoals het verbeteren van de economie, verlagen van de kosten van voorgeschreven medicijnen, handel, infrastructuur en milieuregelgeving.

Hij zei, dat hij ook denkt dat Democraten hem steunen in de bouw van een muur aan de zuidgrens, ook al hebben weinig Democraten dit publiekelijk uitgesproken.

“Ik denk dat we veel reden hebben om dat te doen”, zei hij over het aannemen van wetgeving op die onderwerpen, “en ik geloof werkelijk dat we dat voor elkaar kunnen krijgen.”

Hij zei, dat hij bereid was om compromissen te sluiten met betrekking tot belastingvoordelen voor de middenklasse, wat volgens hem zou leiden tot hogere belastingen voor bedrijven of rijkere Amerikanen, en het eens worden over hoe om te gaan met kinderen van illegale immigranten – “dromers” zoals ze soms genoemd worden, die momenteel geen legale status hebben in de Verenigde Staten.

Reagerend op geruchten dat de Huis-Democraten hun dagvaardingsbevoegdheid zullen gebruiken om hem te onderzoeken, zei Trump dat hij zich slechts twee scenario’s kon voorstellen: Democraten kunnen wetten maken of onderzoeken, maar niet allebei tegelijkertijd.

Verder zei hij, dat hij denkt dat kiezers “onderzoeksmoeheid” ervaren en verwees naar een NBC exit poll waaruit bleek dat 46 procent van de respondenten afkeuren hoe speciaal aanklager Robert Mueller het Ruslandonderzoek aanpakt. Toen hij gevraagd werd of hij Mueller zou ontslaan na de tussentijdse verkiezingen, zei hij dat hij het op zijn beloop liet, omdat hij niets te verbergen heeft ook al vind hij zelf dat het lopend onderzoek het landsbelang niet dient.

Hij zinspeelde dat als de Democraten de route zouden nemen van veel onderzoeken instellen, dan zou de door Republikeinen beheerste Senaat het lekken van vertrouwelijke informatie uit het Huis van Afgevaardigden beginnen te onderzoeken.

“En al wat je dan doet is eindeloos heen en weer gaan”, zei hij, “en twee jaar zullen verstrijken, en dan hebben we helemaal niets gedaan.”

Voorzitter Pelosi

“Het zou echt een prachtig soort van samenwerkingssituatie zijn”, zei hij, woorden herhalend die de voorgaande avond door Huis van Afgevaardigden minderheidsleider Nancy Pelosi (Democraten – Californië) gesproken waren, die zei dat Democraten zullen “streven naar samenwerking“.

Sprekend over de minderheidsleider zei de president dat hij een zeer “warm” gesprek had gevoerd met Pelosi op de verkiezingsavond. Pelosi kan mogelijk de voorzittershamer terugwinnen als voorzitter van het Huis.

Eerder op 7 november schreef Trump op Twitter dat hij vond dat zij de positie “verdiende”, en zei hij dat “we misschien wat Republikeinse stemmen zullen toevoegen” als Democraten het haar moeilijk maken.

Later legde hij uit dat hij het niet als grapje had bedoeld.

“Ik geef het haar na. Ze werkt vreselijk hard”, zei Trump. “Hopelijk kunnen we volgend jaar allemaal samen werken en zaken voor elkaar krijgen voor het Amerikaanse volk.”

Pelosi zei ook dat ze hoopte dat ze voor het Amerikaanse volk konden samenwerken.

“Ik denk dat Democraten in deze meerderheid komen met een verantwoordelijkheid, niet om Democraat te zijn – het gaat niet om Democraten of Republikeinen – het gaat om de Verenigde Staten van Amerika”, zei ze op 7 november. “We dragen de enorme verplichting om de visie van onze stichters eer aan te doen, en waar zij zo moedig voor streden.”

Senaat minderheidsleider Chuck Schumer (Democraten – New York) zei in een persconferentie die dag dat hij interesse had in samenwerking met Republikeinen op het vlak van immigratiehervormingen, iets waar hij naar eigen zeggen al 30 jaar een passie voor heeft.

“Uitgebreide immigratiehervormingen… is iets wat ik met alle ernst zou bekijken. Het zou mogelijk aangenomen worden in een samenwerkende Senaat”, zei hij, toevoegend dat hij ook infrastructurele zaken zou willen regelen.

Door Holly Kellum, Epoch Times

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN