Trump roept januari uit tot maand voor afschaffing van mensenhandel

Als een van de laatste acties van 2018 riep president Donanld Trump januari uit tot “National Slavery and Human Trafficking Prevention Month” oftewel “nationale maand ter voorkoming van slavernij en mensenhandel”.
In een lange verklaring op 31 december zei Trump dat het niet genoeg is zulke verschrikkelijke mishandelingen te veroordelen, maar moeten we “actief handelen om deze barbaarse uitbuiting van onschuldige slachtoffers te voorkomen”.

“Mensenhandel is een moderne vorm van slavernij”, stond in de verklaring. “We zijn moreel verplicht de weerzinwekkende praktijk van mensenhandel te confronteren en te verslaan en ik houd mijn belofte agressieve actie te ondernemen.”

Zulke misdaden worden vaak beschreven als een alledaags, openlijk verstopt probleem. Gegevens van een belangrijk rapport van afgelopen juli, de Global Slavery Index, laten zien dat in Amerika 1 op de 800 mensen als ‘moderne slaven’ leven. De term is hier breed gebruikt en omvat slachtoffers van onder andere gedwongen arbeid, seksuele uitbuiting of diensten en gedwongen huwelijken.

Trump heeft de strijd tegen de mensenhandel in de afgelopen twee jaar een speerpunt van zijn regeerperiode gemaakt. In februari 2018 tekende hij een presidentieel besluit om internationaal opererende criminele organisaties te ontmantelen, die handelen in mensen en deze uitbuiten. In januari 2018 tekende Trump een vergelijkbare verklaring.

In de bekendmaking van 31 december maakte hij een link tussen het stoppen van mensenhandel en het bouwen van een muur op de grens: “Ik heb hoogste prioriteit gegeven aan een complete beveiliging van de zuidwest grens van ons land, inclusief de voortgaande bouw van een fysieke muur, zo dat we mensenhandel kunnen stoppen en de stroom van dodelijke drugs en criminelen die ons land inkomen kunnen beheersen.”

In april 2018 nam Trump een wet aan, die staten en slachtoffers toestaat om online sekshandel in mensen aan te pakken (Allow States and Victims to Fight Online Sex Trafficking Act of 2017). De wet maakt het makkelijker legale actie te ondernemen tegen personen die websites gebruiken voor seks gerelateerde mensenhandel, en geeft de slachtoffers tegelijkertijd een middel om terug te slaan naar websites waardoor ze zijn uitgebuit.

In diezelfde maand rolde de FBI Backpage.com op, de grootste kinderporno website van het land. Bijna drievierde van de ingediende zaken bij het “Nationale centrum voor vermiste en uitgebuite kinderen” hadden betrekking op geplaatste advertenties op Backpage.com

Meldingen van verdenkingen van seks gerelateerde kinderhandel stegen met 846 procent tussen 2010 en 2015, aldus het nationale centrum voor vermiste en uitgebuite kinderen. Dankzij de in april aangenomen wet is al 87 procent van de websites gesloten, die gebruikt werden voor online mensenhandel.

Voor de rechter brengen

Verscheidene overheidsinstanties en ministeries hebben, op instructie van de president, geprobeerd de wetten met betrekking tot mensenhandel zo goed mogelijk in de praktijk te brengen, met  vele arrestaties van criminelen als gevolg.

In 2017 kreeg het Ministerie van Justitie meer dan 500 aangeklaagden veroordeeld in zaken omtrent mensenhandel. Tegelijkertijd rolde de FBI in dat jaar, volgens de bekendmaking meer dan 42 criminele organisaties op die zich bezighielden met seks gerelateerde kinderhandel.

Ook in 2017 initieerde het ministerie van Binnenlandse Veiligheid meer dan 800 zaken met betrekking tot mensenhandel, wat leidde tot minstens 1500 arrestaties en 530 veroordelingen. De dienst voor gezondheid en menselijkheid (“Health and Human Services”) moderniseerde de nationale hotline voor mensenhandel meldingen terwijl het ministerie van Transport onlangs een adviescommissie oprichtte voor de beste manier om mensenhandel tegen te gaan.

“Onder mijn bewind zal de federale overheid een leidende rol blijven innemen in het gevecht tegen mensenhandel”, luidde Trump’s bekendmaking. “Maar alle Amerikanen kunnen hierbij helpen door de belangrijkste symptomen te herkennen en zo potentieel een leven te redden.”

Trump zei dat hij niet zal rusten voordat mensenhandel compleet was weggevaagd en hij beschreef het als een “ziekte voor de mensheid” en een “belediging van onze fundamentele waarden”.

“Als een land koesteren we de notie, en houden we die hoog in het vaandel, dat alle mensen zijn gecreëerd met aangeboren waardigheid en een recht op leven, vrijheid en het streven naar geluk”, aldus de verklaring. “Mensenhandel en slavernij beroven slachtoffers van deze door God gegeven schenkingen.”

Door Bowen Xiao

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN