Trump uitte zich kalm, bagatelliseerde het CCP-virus niet in februari: Het Witte Huis

Amerikaanse president Donald Trump was in februari rustig toen hij sprak over het nieuwe virus uit China. Dit was gedeeltelijk vanwege de bezorgdheid over een massale blinde paniek die de planken van de supermarkten volledig leeg had kunnen maken en de economie had kunnen verpletteren, zei het Witte Huis.

Trump vertelde journalist Bob Woodward op 7 februari dat het CCP (Chinese Communistische Partij) virus “dodelijk is”, aldus het nieuwe boek van Woodward. Hij zei dat het virus, dat COVID-19 veroorzaakt, “dodelijker is dan zelfs de meest zware griep”.

Diezelfde maand contrasteerde Trump het nieuwe virus met de griep en vertelde verslaggevers in het Witte Huis: “De griep doodt 25.000 tot 69.000 mensen per jaar in ons land. Dat was schokkend voor mij. Tot nu toe, als je kijkt naar de 15 mensen die we hebben en hun herstel, is er één behoorlijk ziek maar herstelt hopelijk snel en de anderen zijn in goede conditie. Maar denk er eens over na: 25.000 tot 69.000.”

Trump zei ook dat het aantal COVID-19 gevallen snel “dicht bij nul” zou komen.

De woordvoerder van het Witte Huis Kayleigh McEnany vertelde verslaggevers op 9 september dat Trump vertrouwen en kalmte uitdrukte.

“Deze president doet wat goede leiders doen. Dat is: blijf kalm en vastberaden in een tijd waarin je voor een onoverkomelijke uitdaging staat”, zei ze.

“De president heeft nooit gelogen tegen het Amerikaanse volk over COVID. De president drukte kalmte uit en zijn acties wijzen dat uit”, voegde zij er aan toe, verwijzend naar de Centra voor Ziektebeheersing en Preventie die op 6 januari een reiswaarschuwing voor Wuhan uitvaardigde, voordat er überhaupt bevestigde gevallen van het CCP-virus in de Verenigde Staten waren, en Trump die niet-Amerikanen verbiedt om naar de Verenigde Staten te reizen vanuit China op 31 Januari.”

Het verbod leidde tot een daling van 86 procent van het aantal reizen van China naar de Verenigde Staten.

Dr. Anthony Fauci, een top gezondheidsdeskundige in de Trump regering, zei tijdens een Fox News optreden op woensdag: “Ik had niet het idee dat hij iets vervormde.”

“Hij zei echt niets anders dan wat we bespraken tijdens onze bijeenkomsten”, zei hij. “Ik kan het verkeerd hebben, maar ik zie echt geen tegenstrijdigheden tussen wat hij ons vertelde, wat wij hem vertelden en wat hij uiteindelijk in het openbaar zei.”

Woordvoerster Kayleigh McEnany van het Witte Huis spreekt tijdens een persconferentie in het Witte Huis in Washington, 9 sept. (Evan Vucci/AP Foto)

Vier verslaggevers zetten McEnany achtereenvolgens onder druk tijdens haar persconferentie in het Witte Huis over de schijnbare verschillen tussen wat hij in de eerste maanden van dit jaar privé en in het openbaar  zou hebben gezegd.

“Nogmaals, de president heeft het virus nooit afgezwakt. De president liet kalmte zien. Hij nam het serieus terwijl de Democraten hun  impeachment komedie uitspeelden”, zei ze tegen een van hen.

Het Huis van Afgevaardigden klaagde de president op 18 december 2019 aan. De Democraten leverden de artikelen over de beschuldiging aan de Senaat op 15 januari. Trump werd op 5 februari vrijgesproken door de Senaat na een proces van een week.”

“Deze president belichaamde de Amerikaanse geest, dat wanneer we voor een uitdaging, een crisis, een pandemie staan, we samen komen en optimistisch kunnen zijn.” We kunnen het serieus nemen, we kunnen het serieus nemen met onze acties, dat is wat deze president doet. Het is de reden waarom we het meeste testen in de wereld, en veel meer doen dan nummer twee, India. Hij nam dit serieus, en toch bleef hij kalmte uitdrukken”, zei McEnany.

“Onze voedselvoorzieningsketens waren in gevaar, we konden geen massale run op supermarkten veroorloven. De beurzen, ook, de economie speelde een rol hier, we wilden niet dat er een enorme paniek en crash zou ontstaan.”

Medio maart maakte Trump een soortgelijke opmerking tegen Woodward, en vertelde de journalist: “Ik wilde het altijd afzwakken. Ik zou het nog steeds graag willen afzwakken, omdat ik geen paniek wil zaaien.”

Door Zachary Stieber

Volg Zachary op Twitter: @zackstieber

Kijk ook naar: 

Origineel op 9 september 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Trump Expressed Calm, Didn’t Downplay CCP Virus in February: White House

 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN