Trump ontvangt jonge zwarte conservatieven tijdens bijeenkomst in het Witte Huis

Washington – “USA, USA, USA” geroep, pompende vuisten en gejuich verwelkomden president Donald Trump toen hij 26 oktober de oostvleugel betrad om te spreken op een Young Black Leadership Summit.

“Op een dag staat één van jullie – misschien wel drie of vier van jullie – hier op deze plek”, zei hij met gejuich van de menigte tot gevolg. “Daar twijfel ik niet aan.”

Toen vroeg hij of iedereen die hoop had president te worden zijn hand wilde opsteken, wat het merendeel deed.

“Dit is een ambitieuze groep, geweldig”, zei hij.

Volgens stembuspeilingen die, ondanks de imperfecties toch het beste het stemgedrag in relatie tot demografische kiezersgegevens weergeven, kreeg Trump in 2016 niet het meerendeel van de zwarte stemmen.

Ongeveer 8 procent van de zwarte bevolking stemde op de president, volgens CNN of 3 procent, volgens Pew Research Center.

Maar hij wordt sinds zijn benoeming wel beter gewaardeerd door de zwarte bevolking, of je nu de rechtse Rasmussen peiling, die hem een waardering van 36% van de zwarte bevolking toekende op 15 augustus, of de Reuters peiling van 28 september die hem 15% toekende, of de 14 augustus Quinnipiaq peiling die hem 9% toekende voor het goed vervullen van het presidentschap en een 10% waardering voor zijn beleid dat van invloed is op de zwarte bevolking. De meest recente Gallup peiling kent hem een 10% waardering toe van de zwarte bevolking.

Beschuldigingen en steunbetuigingen

Trump is tijdens zijn presidentschap het middelpunt van racistische controverses geweest.

Nadat voormalig assistent Omarosa Manigault Newman van haar functie in het Witte Huis was ontheven, beschuldigde zij de president van racisme. Opiniepeiler Frank Luntz, die geciteerd wordt in Omarosa’s boek als bron voor de bewering dat Trump racistische taal gebruikte, zei dat dit “ronduit onwaar was.”

Trump werd ook door de media aangevallen nadat een ‘white supremacist’ inreed op een groep demonstranten in de Unite the Right Rally in Charlottesville, Virginia, vanwege opmerkingen waarvan critici zeiden dat dit misinterpretaties waren van wat de president had gezegd.

Meer recentelijk hebben rapper Kanye West en voormalig American footballspeler Jim Brown high-profile steunbetuigingen voor Trump geuit. En, tijdens een overleg met een groep pastoors uit de binnenstad, noemde één van hen hem de “president die het meest voor zwarten was.”

Of deze steunbetuigingen Trump nu veel meer zwarte Amerikaanse stemmen hebben opgeleverd is nog niet duidelijk. Maar mogelijkerwijs heeft zijn beleid dat wel gedaan.

Beleid

Werkeloosheid onder zwarten is historisch laag op dit moment en het armoedecijfer van zwarten is ook op een historisch dieptepunt.

Trump heeft gezworen hard op te treden tegen misdaad en heeft politieagenten gesteund tijdens de aanvallen door de Black Lives Matter beweging. Hij heeft meermaals gesproken over het sturen van de nationale troepen om geweld in Chicago in te perken, wat de zwarte en Latijns-Amerikaanse bevolking disproportioneel treft. Op 19 okt. zei minister van Justitie Jeff Sessions dat hij meer openbare aanklagers voor geweldsdelicten naar Chicago heeft gestuurd dan naar enige andere stad in de Verenigde Staten.

Hij pakt ook de gevangenishervorming aan, een hoge prioriteit voor velen van de zwarte bevolking. Senior Witte Huis adviseur en de schoonzoon van Trump, Jared Kushner, die achter de schermen aan gevangenishervormingen heeft gewerkt, kon in mei wetgeving doorvoeren in het Huis van Afgevaardigden, met de steun van beide partijen. Die wetgeving heeft tot doel gevangenen weer toegang tot de arbeidsmarkt te geven en recidive te voorkomen door het stimuleren van ontwikkeling van vaardigheden in de gevangenis. Het wetsvoorstel wacht op een stemming van de Senaat.

Trump heeft ook symbolische gebaren gemaakt zoals het verlenen van gratie aan wijlen bokskampioen Jack Johnson voor een veroordeling uit het ‘Jim Crow tijdperk’, een term gebruikt voor veroordelingen die door velen als racistisch worden gezien.

‘Niet geïntimideerd’

Trump begon zijn overleg met de zwarte jongeren met een verzoek tot eenheid in het land, na de arrestatie van een man voor het per post verzenden van 13 explosieven naar hoog geplaatste Democraten, voormalige medewerkers van inlichtingendiensten en CNN.

Daarna vertelde hij het juichende publiek dat hij hen als vertegenwoordigers beschouwde voor de toekomst van het land.

“Jullie zijn niet bang om voor je geloof op te komen of om op te treden tegen onrechtvaardigheid. Jullie weigeren door dezelfde gefaalde stemmen verteld te worden wat je moet denken en geloven”, zei hij voordat hij over de economie sprak en de invloed daarvan op de werkloosheidscijfers.

“De Democraten zijn heel nerveus… het hoort automatisch te gaan, ze doen niets voor jullie, en het hoort automatisch te gaan — nu niet meer”, zei hij verwijzend naar Democraten die steun krijgen van zwarte kiezers. “Jullie zijn niet geïntimideerd door de krachten van politieke correctheid, omdat jullie je eigen recht op vrijheid van gedachte en vrijheid van meningsuiting omarmen.”

Hij sprak over hoe zwarte conservatieven aangevallen worden, omdat ze hem steunen, een beweging van ‘verdraagzaamheid, eenheid en ontwikkeling’, zoals hij die noemde, waarop een hoorbaar instemmend rumoer uit de zaal klonk.

“Ze vallen ons aan omdat we de waarheid spreken, mensen van gedachten doen veranderen en dagelijks bewijzen dat ons beleid werkt en dat we echt doen wat klopt en goed is”, zei hij.

Het rumoer veranderde in gescandeer van “USA, USA, USA”, toen hij sprak over ‘putting America first’. Zijn bijna veertig minuten durende toespraak werd regelmatig onderbroken door een refrein van geklap, gejuich en gezwaai met rode MAGA petjes, die veel mensen in het publiek droegen.

“Dit is een prachtige bijeenkomst”, zei hij toespelend op het enthousiasme van de menigte. “Op sommige ben ik een beetje, nou ja, een beetje verveeld — ik doe mijn ding, ik zeg mijn woorden, ik zeg ‘dag iedereen’, en dan ga ik en dat is prima, maar dit hier, is voor mij, dit is gewoon een zeer boeiende plek.”

Na zijn toespraak mengde hij zich onder het publiek, MAGA petten signerend en ‘selfies’ nemend met opgetogen deelnemers.

De vierdaagse bijeenkomst was georganiseerd door de conservatieve studentenorganisatie Turning Point USA, en telde onder de sprekers minister van huisvesting en stadsontwikkeling Ben Carson, die de toespraak van Trump ook bijwoonde, en actrice en Fox News analist Stacey Dash.

Candace Owens, communicatiedirecteur van Turning Point USA, zei dat ze de Witte Huis bijeenkomst zag als een soort volwassenwording van de ontluikende zwarte conservatieve beweging, en schreef in een tweet: “Eindelijk is de zwarte conservatieve beweging aangekomen in Washington D.C. Het is prachtig. Het is rauw. Het is vrij.”

Door Holly Kellum

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN