Trump: Wereldleiders moeten China verantwoordelijk houden voor het veroorzaken van de pandemie

President Donald Trump vertelde tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat de wereld “China verantwoordelijk moet houden voor hun acties” die tot de wereldwijde COVID-19-pandemie hebben geleid.

“We zijn weer in een mondiale strijd verwikkeld. Wij hebben een harde strijd gevoerd tegen een onzichtbare vijand, het China-virus, dat in 188 landen talloze levens heeft geëist”, zei hij op 22 september in een vooraf opgenomen toespraak, die virtueel werd getoond vanwege de sociale afstand.

De president zei dat de Verenigde Staten momenteel pionierswerk verricht met de COVID-19-vaccins, die het laatste stadium van klinische proeven hebben bereikt.

Trump kenmerkte het Chinese regime als “de natie die deze plaag op de wereld heeft losgelaten”, waarbij werd opgemerkt dat in het vroege stadium, toen het virus voor het eerst opdook in het centraal gelegen Wuhan in China, Peking ervoor koos om steden af te sluiten, terwijl ze “vluchten naar buiten China toestonden en de wereld besmetten”.

Lees meer

“China veroordeelde mijn reisverbod voor hun land, zelfs toen ze binnenlandse vluchten annuleerden en burgers in hun huizen opsloten”, zei hij.

De Verenigde Staten verscherpte op 21 januari voor het eerst de reiswaarschuwing naar China, nadat de eerste viruspatiënt met een reisgeschiedenis naar Wuhan werd bevestigd. Op 30 januari werden vervolgens de grenzen voor reizigers uit China gesloten, dezelfde dag verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak tot een wereldwijde gezondheidscrisis.

Ook bekritiseerde Trump het orgaan van de V.N. voor medeplichtigheid aan de doofpotaffaire.

“De Chinese regering en de Wereldgezondheidsorganisatie, die zo goed als gecontroleerd wordt door China, hebben valselijk verklaard dat er geen bewijs is van overdracht van mens op mens. Later zeiden ze onterecht dat mensen zonder symptomen de ziekte niet zouden verspreiden.”

Op 14 januari zei de WHO, waarbij ze de Chinese autoriteiten citeerden, dat er “geen duidelijk bewijs was van overdracht van mens op mens”, maar dat “beperkte overdracht van mens op mens” mogelijk was, ” mogelijk binnen families“.

“De Verenigde Naties moeten China verantwoordelijk houden voor hun acties,” zei Trump.

President Donald Trump spreekt in een vooraf opgenomen toespraak die tijdens de 75ste zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York City, op 22 september 2020 werd afgespeeld. (UNTV via AP)

Het Chinese regime waarschuwde niet publiekelijk voor het risico van overdracht tot aan 20 januari.

In een videotoespraak die later tijdens de vergadering werd uitgezonden, benadrukte de Chinese leider, Xi Jinping, herhaaldelijk de noodzaak van multilaterale “samenwerking”, in een duidelijk antwoord op de kritiek van Trump. Landen moeten “zich houden aan de richtlijnen van de wetenschap en de leidende rol van de Wereldgezondheidsorganisatie volledig uitoefenen”, en pogingen tot “politisering en stigmatisering” verwerpen, zei Xi.

De Amerikaanse regering heeft het Chinese regime bekritiseerd vanwege het gebrek aan transparantie tijdens de pandemie en de schendingen van de mensenrechten, zoals in de regio’s Xinjiang en Hongkong, evenals de vervolging van de spirituele groep Falun Gong.

Op 21 september gaven de Republikeinen van het Huis van Afgevaardigden een audit vrij waarin werd gesteld dat de Chinese Communistische Partij en de WHO “schuldig” zijn aan de verspreiding van de pandemie. Als zij eerder hadden gehandeld, zou volgens het rapport van de Republikeinen in de Commissie buitenlandse zaken van het Huis, een wereldwijde uitbraak waarschijnlijk niet plaatsgevonden hebben.

“Het is glashelder dat als de CCP transparant was geweest, en de leider van de WHO meer om de wereldgezondheid had gegeven dan om het behagen van de CCP, er meer levens gespaard zouden zijn en de wijdverspreide economische verwoesting beperkter had kunnen zijn”, zei Michael McCaul, een republikein in de commissie, in een verklaring.

Verschillende wetgevers hebben wetsvoorstellen ingediend die de rol van Peking in de pandemie aanpakken. In juli hebben zes Republikeinse senatoren gezamenlijk een wetsvoorstel ingediend waardoor getroffen Amerikanen een rechtszaak kunnen aanspannen tegen de Chinese regering in de Amerikaanse rechtbanken.

“Amerikanen die het slachtoffer zijn geworden van de leugens en het bedrog van de Chinese Communistische Partij (CCP)… verdienen de kans om China ter verantwoording te roepen en een rechtvaardige compensatie te eisen”, zei Sen. Martha McSally (R-Ariz.) in een verklaring van 20 juli betreffende de wetgeving.

In juli kondigde de Verenigde Staten aan, die de belangrijkste donateur van de in Genève gevestigde WHO is, dat zij zich uit het orgaan zou terugtrekken, onder verwijzing naar de mislukte reactie van de WHO op de pandemie. De terugtrekking gaat volgend jaar officieel van kracht.

Door Eva Fu
Volg Eva op Twitter @EvaSailEast

Origineel op 22 september 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: At UN, Trump Says World Leaders Must Hold China Accountable for Causing Pandemic

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN