Trump “zal krachten van onderdrukking bestrijden” voor dissidente Chinese advocaat

SANTA CLARA, Californië – Op 11 augustus presenteerde de vrouw van de Chinese advocaat Gao Zhisheng tijdens een persconferentie een brief van president Donald Trump waarin hij verklaart dat hij zich “zal verzetten tegen de krachten van onderdrukking en radicalisering”. Gao Zhisheng is een bekende mensenrechtenadvocaat in China die sinds 12 augustus 2017 wordt vermist.

Gao’s familie en internationale mensenrechtenorganisaties denken dat hij door het Chinese regime is gearresteerd en gevangen gezet. Zijn familie heeft sinds zijn verdwijning geen contact meer met hem kunnen opnemen.

De brief van de president is geschreven als antwoord op het Chinese Christelijke Geloofsgenootschap van Rechtvaardigheid (CCFOR). CCFOR is een in San Francisco gevestigde organisatie die is opgericht door een groep etnische Chinese christenen om vervolgde christenen in China te helpen.

Gao, een toegewijd christen, is een uitgesproken criticus van de mensenrechtenschendingen van de Chinese regering en heeft ondergrondse christelijke leden, leden van de spirituele discipline Falun Gong en degenen die door de Chinese regering uit hun huis zijn gezet, vertegenwoordigd. 

Geng He (l), Li Aijie (2de van links) en pastoor Liu op de persconferentie van 11 augustus 2019. (Nathan Su/Epoch Times).

Ondergrondse christelijke kerken in China worden al tientallen jaren vervolgd door het Chinese regime.

Falun Gong, ook bekend als Falun Dafa, is een meditatie beoefening die geworteld is in de oude Chinese cultuur. Beoefenaars van deze discipline worden sinds juli 1999 vervolgd door het Chinese regime.

De snelle economische ontwikkeling van China, gedreven door de regering, heeft ertoe geleid dat een enorme populatie van boeren moest verhuizen en het proces verliep vaak zonder dat de rechten en belangen van de boeren naar behoren werden beschermd.

Gao wordt door internationale mensenrechtenorganisaties geprezen als “het geweten van China” en “China’s Mahatma Gandhi en Nelson Mandela”.

De brief van Trump, gedateerd 24 juli 2019, werd geschreven rond de datum dat advocaat Gao twee jaar is verdwenen.

De brief werd verzonden naar pastoor Jonathan Liu, degene die de oorspronkelijke brief van de CCFOR aan het Witte Huis heeft ondertekend.

In zijn brief zegt Trump: “Als president zet ik mij in voor de bevordering van de vrijheid in de wereld en zal ik mij inzetten tegen de krachten van onderdrukking en radicalisme.”

De CCFOR had op 10 december 2018 een brief naar het Witte Huis gestuurd met het verzoek aan Trump om “er bij de Chinese regering op aan te dringen Gao Zhisheng vrij te laten, zodat hij met zijn familie in de Verenigde Staten verenigd kan worden”.

Trump zegt in zijn brief: “Wij staan – zoals wij altijd hebben gedaan – achter de slachtoffers van autoritaire mishandelingen, terrorisme en genocide. Wij zijn verbonden met hen die strijden voor vrijheid, gerechtigheid en de rechtsorde”.

Geng He (l) en pastoor Liu met de brief van president Trump op de persconferentie van 11 augustus 2019. (Nathan Su/Epoch Times).In de brief wordt ook vermeld: “Wij bevorderen democratische instellingen die de mensenrechten overal ter wereld respecteren, omdat wij weten dat zij de stabiliteit en veiligheid vergroten en de volledige capaciteit van hun burgers beter benutten.

In de persconferentie zei Geng He, Gao’s vrouw, dat haar dochter en zoon alleen weten hoe hun vader er meer dan 10 jaar geleden uitzag. Geng hoopte dat Gao kon worden vrijgelaten en naar de Verenigde Staten kon komen om het huwelijk van zijn dochter en het afronden van de middelbare school door zijn zoon bij te wonen.

Geng en haar twee kinderen ontsnapten in januari 2009 met de hulp van ondergrondse geloofsgroepen uit China en kwamen als politieke vluchtelingen naar de Verenigde Staten. Ze wonen in Cupertino, Californië.

Geng vermeldde op de persconferentie dat ze onlangs naar Hong Kong is geweest en op 1 juli deelnam aan het protest tegen het anti-uitleveringsverdrag, waar honderdduizenden mensen in Hong Kong zich bij hadden aangesloten.

In de brief van de CCFOR verklaarde Liu dat “de heer Gao al meer dan 10 jaar onvoorstelbare martelingen, vervolgingen en allerlei ontberingen heeft ondergaan”.

Gao is sinds 2006 herhaaldelijk vastgehouden, gearresteerd, gevangen gezet, onder huisarrest geplaatst en naar verluidt “verdwenen” door het Chinese communistische regime.

Internationale mensenrechtengroeperingen en de media hebben gemeld dat Gao het slachtoffer is geworden van wrede martelingen door veiligheidsfunctionarissen van het Chinese regime, waaronder drie jaar in eenzame opsluiting in een kamer zonder verlichting.

In 2001 werd Gao door het Chinese Ministerie van Justitie erkend als één van de tien beste advocaten in het land voor zijn werk als verdediger van slachtoffers van medische wanpraktijken en onteigende landeigenaren.

In 2005 stuurde Gao echter een open brief aan de autoriteiten van Peking waarin hij de martelingen en onmenselijke behandeling van beoefenaars van de spirituele praktijk Falun Gong door het regime aan de kaak stelde. Daarna werden Gao en zijn familie 24 uur per dag door de politie onder toezicht gesteld.

In november 2005, nadat Gao zijn tweede open brief over rechtszaken over Falun Gong had verzonden, werden de activiteiten van het advocatenkantoor van Gao geschorst. Gao werd gearresteerd en in september 2006 tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Na zijn vrijlating uit de gevangenis zette Gao zijn werk op het gebied van godsdienstvrijheid en mensenrechten in China voort. Hij publiceerde de boeken “Unwavering Convictions” en “2016 mensenrechtenrapport voor China” en stelde een grondwet op voor een toekomstig China.

De persconferentie werd ook bijgewoond door Li Aijie, de vrouw van Zhang Haitao. Zhang was een politieke dissident in China die openlijk kritiek uitte op de vervolging van Oeigoeren door het Chinese regime in de provincie Xinjiang. Zhang werd in januari 2016 veroordeeld tot 19 jaar gevangenisstraf.

Li zei dat ze financiële hulp voor Gao kreeg nadat haar man tot gevangenisstraf werd veroordeeld. Later kwam zij erachter dat het geld oorspronkelijk bedoeld was voor Gao om de tandarts te bezoeken.

Gao verloor het grootste deel van zijn tanden op 53-jarige leeftijd en lijdt naar verluidt aan andere medische aandoeningen als gevolg van jaren fysiek en psychisch misbruik.

Tijdens de persconferentie drong pastoor Liu er bij het Chinese regime op aan om Gao vrij te laten, hem te laten herenigen met zijn familie in de Verenigde Staten en hem medische behandelingen te laten ondergaan.

Door NATHAN SU

 

 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN