Twee Zuid-Chinese steden bevestigen virusuitbraken, ook onder scholieren

De stad Guangzhou in China maakte op 24 april bekend dat het 185 CCP virus besmettingen vond toen het recentelijk grootschalig “belangrijke groepen” testte.

Internetgebruikers realiseerden zich echter dat de gegevens in strijd zijn met de informatie die de regering van Guangdong eerder heeft gepubliceerd.

En twee dagen daarvoor, waren er in de nabijgelegen stad Shenzhen, volgens de autoriteiten zes leraren en 21 studenten besmet.

Guangzhou en Shenzhen zijn de dichtstbevolkte steden in de zuidelijke provincie Guangdong.

Vanaf 27 april gingen de middelbare en hoge scholen in de hele provincie weer open voor oudere leerlingen, omdat ze zich moeten voorbereiden op de toelatingsexamens in juli voor de hoge school en de universiteit.

De provinciale autoriteiten maken zich nu zorgen over de manier waarop kan worden voorkomen dat het virus zich op scholen verspreidt.

Guangzhou

Het stadsbestuur van Guangzhou publiceerde op 24 april een aankondiging op zijn officiële website, waarin het uitlegt dat de autoriteiten zijn begonnen met het afnemen van diagnostische testen op basis van nucleïnezuur in alle “belangrijke groepen”. De regering heeft niet uitgelegd wie tot deze groepen behoren.

In de eerste groep “belangrijke personen” testten de autoriteiten 10.280 personen en 139 daarvan werd positief getest als asymptomatische drager.

De tweede en derde groep zijn mensen op “belangrijke locaties” en in “relevante gebieden”. De regering heeft na het testen niet het aantal positief getesten vrijgegeven voor deze categorieën.

De vierde groep bestaat uit “degenen die te maken hebben en in nauw contact staan met besmette gezinnen en werkplekken”, waaronder taxichauffeurs.

In totaal werden 31.391 mensen uit de vierde groep getest. Ze zijn allemaal negatief getest.

“Tijdens vier grootschalige inspecties in deze vier groepen hebben 138.700 mensen in totaal een test ondergaan… 185 werden positief getest. Van de geïnfecteerden zijn 164, of 88,6 procent, asymptomatische dragers”, aldus de bekendmaking.

De nieuwe bekendmaking was echter niet accuraat.

De bekendmaking zei dat alle taxichauffeurs in deze steekproef negatief waren getest. Maar de regering zelf had een paar dagen daarvoor gemeld dat er twee taxichauffeurs positief getest waren.

Op 21 april kondigde de gemeentelijke gezondheidscommissie van Guangzhou aan dat een 49-jarige taxichauffeur werd gediagnosticeerd als een asymptomatische drager. Hij reed een taxi met plaatnummer YueA 6J1H3. De chauffeur werd getest tijdens testen van een “belangrijke groep”, aangezien hij nauw contact had met een recent gediagnosticeerd persoon.

Op 17 april meldde de commissie dat een 43-jarige taxichauffeur was gediagnosticeerd met het virus. De chauffeur reed verschillende buitenlandse passagiers voordat hij op 14 april symptomen begon te ontwikkelen. Hij werd gediagnosticeerd toen hij een ziekenhuis bezocht voor behandeling.

Een medisch medewerker spuit desinfecterend middel in een stadstaxi in Guangzhou, in Zuid-China, op 16 april 2003. (STR/AFP via Getty Images)

Shenzhen

De provincie Guangdong heeft alle ouderejaars leerlingen van de middelbare school en de hoge school gevraagd om op 27 april terug te keren naar school.

Scholen van alle niveaus werden in heel China gesloten na de nieuwjaarsvakantie in januari, in een poging te voorkomen dat het virus zich verder zou verspreiden. Begin april wilden de lokale autoriteiten graag beweren dat het virus was ingedamd en dat er plannen waren om de scholen te heropenen.

Leerlingen van andere klassen en basisscholen in Guangdong zullen op 11 mei terug naar school gaan.

De gemeentelijke gezondheidscommissie van Shenzhen kondigde tijdens een persconferentie op 22 april aan dat sommige studenten en docenten besmet waren met het CCP virus. Het is niet duidelijk wanneer of hoe ze het virus hebben opgelopen.

“Zes leraren waren geïnfecteerd, vijf van hen zijn gediagnosticeerd en één is een asymptomatische drager”, zei Wu Bing, adjunct-directeur van de commissie. “Vier [gediagnosticeerde] leraren werden ontslagen uit het ziekenhuis. Eén wordt behandeld in het ziekenhuis.”

Wu zei dat 21 studenten besmet waren. Het zijn 10 basisschoolleerlingen, zeven leerlingen van de middelbare en hogeschool, en vier universiteitsstudenten.

Shenzhen is een stad met een groot aantal arbeidsmigranten die oorspronkelijk uit de provincie Hubei komen, het epicentrum van de pandemie. Na de sluiting van de scholen in januari zijn veel leraren en studenten teruggegaan naar hun woonplaats.

Migratie arbeiders en hun familieleden wachten op 23 maart 2020 op de trein naar Shenzhen op het Ooststation van Yichang in de Chinese provincie Hubei. (STR/AFP via Getty Images)

De gemeentelijke gezondheidscommissie van Shenzhen berichtte op 23 april op haar website dat alle leraren en andere schoolmedewerkers die in nauw contact staan met de leerlingen een nucleïnezuurtest moeten ondergaan voordat ze naar school terugkeren.

Leraren en leerlingen die terugkeren uit Wuhan – waar de eerste uitbraak van het virus was – moeten twee keer worden getest. Het interval tussen de twee testen moet zeven dagen of langer zijn.

Ondertussen moeten ze bij aankomst in Shenzhen 14 dagen in quarantaine worden gehouden. Degenen die een groene gezondheids-QR-code hebben – op basis van een mobiele app die burgers op hun telefoon installeren en gebruiken om hun gezondheidstoestand weer te geven -, kunnen thuis of op school in quarantaine worden geplaatst. Anderen zonder groene code moeten in quarantaine worden geplaatst in hotels die zijn omgebouwd tot quarantaine centra, waar ze eventuele kosten zelf moeten betalen.

Leraren en leerlingen die terugkeren uit andere steden in Hubei hoeven maar één nucleïnezuurtest af te leggen, maar moeten bij aankomst ook in quarantaine worden geplaatst.

Tot nu toe is er geen speciaal protocol voor docenten en scholieren die terugkeren uit andere steden in China.

De commissie vroeg iedere school voor te bereiden met voldoende mondkapjes voor alle medewerkers en leerlingen; infraroodthermometers die de lichaamstemperatuur van mensen kunnen meten als ze langskomen; handthermometers; beschermende pakken; desinfectiemiddel; enzovoort. Iedere leerkracht en leerling krijgt 2 mondkapjes per dag om te gebruiken.

Guangzhou heeft een grote studentenpopulatie. Volgens gegevens die door het onderwijsbureau van de stad zijn vrijgegeven, zijn er 512 middelbare en hogescholen in de stad, met 113.700 ouderejaars leerlingen op de middelbare school en 53.700 leerlingen op de hogeschool.

167.400 leerlingen (113.700 plus 53.700) in 512 scholen betekent dat iedere school gemiddeld 327 leerlingen heeft (167.400 gedeeld door 512).

De autoriteiten hebben iedere school gevraagd om de leerlingen te scheiden in minder dan 25 leerlingen per klas. In Guangzhou zeiden de autoriteiten dat de leerlingen geen tafels met elkaar mogen delen. In Shenzhen zullen scholen in de eerste twee weken na de heropening geen academische tentamens houden, omdat de tentamens meestal aan een grote groep studenten tegelijk worden gegeven.

Door Nicole Hao

De Epoch Times verwijst naar het nieuwe coronavirus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, als het CCP virus, omdat het verzwijgen en mismanagement door de CCP (Chinese Communistische Partij) het mogelijk maakte dat het virus zich door heel China heeft verspreid en een wereldwijde epidemie heeft veroorzaakt.

Bekijk de documentaire: De werkwijze van de Chinese Communistische Partij

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN