Twitter, Facebook: 51 miljard dollar gecombineerde marktwaarde verdwenen sinds de verbanning van Trump

De sociale mediareuzen Facebook en Twitter hebben gezamenlijk $51.2 miljard aan gecombineerde marktwaarde zien verdwijnen in de twee dagen nadat zij president Donald Trump uit hun platformen hebben verbannen na de onrust bij het Amerikaanse Capitool.

De grote technologiebedrijven en een aantal Democratische politieke figuren hebben beweerd dat Trump het geweld in het Amerikaanse Capitool op 6 januari heeft aangewakkerd. Het incident verstoorde debatten in zowel het Huis als de Senaat aangezien de wetgevers werden gedwongen om te schuilen terwijl de politie en de veiligheidsdiensten probeerden de controle te herwinnen.

Trump gebruikte Twitter na de gewelddadige uitbarsting om de demonstranten op te roepen “in vrede naar huis te gaan”. Hij veroordeelde het geweld en noemde het een “gruwelijke aanval” die “de zetel van de Amerikaanse democratie heeft bezoedeld” op 7 januari. Het is onduidelijk wie de aanzet heeft gegeven tot de inval van het gebouw.

Twitter legde eerst beperkingen op aan een video die de president had gepost, en daarna heeft het zijn account tijdelijk geschorst. Kort daarna volgde Facebook. Twee dagen later werd het account van Trump definitief verwijderd, omdat twee Twitter berichten het beleid van Twitter zouden hebben geschonden.

Een groot aantal pro-Trump-accounts werd ook verwijderd door Twitter en Facebook.

Het geschorste Twitter-account van de Amerikaanse president Donald Trump verschijnt op een laptopscherm op 8 januari 2021. (Justin Sullivan/Getty Images)

Aangezien Twitter gebruikers probeerden naar Parler en andere sociale media platforms te vluchten, stopte Amazon Web Services zijn dienst aan Parler op 11 januari op, wat een paar uren later een aanklacht van het bedrijf opleverde.

Onlangs heeft Google’s YouTube nieuwe inhoud van Trump’s account verwijderd en zijn kanaal voor minstens een week geschorst, met de mededeling dat het kanaal zijn beleid omtrent het “aanzetten tot geweld” heeft geschonden.

“Na een zorgvuldige beoordeling, en in het licht van de bezorgdheid over het aanhoudend potentieel voor geweld, hebben we nieuwe inhoud geüpload naar het Donald J. Trump kanaal verwijderd en geschorst voor het schenden van ons beleid voor het aanzetten tot geweld”, zei een YouTube-woordvoerder in een verklaring aan The Epoch Times.

“Als gevolg daarvan is het kanaal nu, in overeenstemming met ons reeds lang bestaande schorsingssysteem, voor minimaal zeven dagen  verhinderd om nieuwe video’s of livestreams te uploaden. Dit kan worden verlengd. We hebben ook voor onbepaalde tijd opmerkingen onder video’s op het kanaal uitgeschakeld. In het verleden hebben we soortgelijke acties ondernomen voor andere gevallen waarbij de veiligheid in het geding was”.

Google had geen verder commentaar toen gevraagd werd welke aspecten van de inhoud op het kanaal van Trump zijn beleid hadden geschonden.

De president heeft betoogd dat bedrijven als Google, Twitter en Facebook zullen falen als gevolg van de censuur.

Big Tech doet “iets vreselijks met ons land”. … En ik geloof dat het een catastrofale vergissing voor hen zal zijn”, zei Trump.

Door Isabel van Brugen
Jack Phillips en Mimi Nguyen Ly hebben aan dit verslag bijgedragen.

Origineel op 14 januari 2021 gepubliceerd op The Epoch Times: Twitter, Facebook: $51 Billion Combined Market Value Erased Since Trump Ban

 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN