Twitter weigerde inhoud te verwijderen over seksueel misbruik van een kind en profiteerde ervan

Lisa Haba, van advocatenkantoor Haba in Florida vertelde The Epoch Times dat Twitter weigerde video’s te verwijderen over seksueel misbruik van haar cliënt, zelfs nadat haar cliënt Twitter bewijs liet zien dat hij minderjarig was, en dat Twitter “zeker profiteerde van het misbruik van [haar cliënt]”.

Advocatenkantoor Haba, het National Center on Sexual Exploitation Law Center en het advocatenkantoor Matiasic hebben op 20 januari 2021 gezamenlijk een federale rechtszaak tegen Twitter aangespannen.

Haba vertelde het verhaal van haar cliënt tijdens een interview met Jan Jekielek, gastheer van American Thought Leaders, een programma van The Epoch Times.

John Doe, Haba’s cliënt, is een, op dit moment, 17-jarige middelbare scholier. Toen hij 13 jaar oud was, was hij op Snapchat het doelwit van online sekshandelaren die zich voordeden als een 16-jarig meisje. Hij werd gemanipuleerd tot het sturen van naaktfoto’s. Nadat ze die hadden ontvangen, begonnen de handelaren hem te chanteren. Ze dreigden zijn naaktfoto’s naar zijn ouders, zijn pastoor, schoolleiders en anderen te sturen.

“Het kind probeerde lange tijd de mensenhandelaars tevreden te stellen door aan hun eisen toe te geven in een poging zijn familie en zichzelf vrij te krijgen van hun eisen”, zei Haba. “Uiteindelijk [was hij] in staat los te breken toen ze eisten hem te ontmoeten, en hij dat gelukkig weigerde te doen.”

Maar toen hij 16 jaar oud was, dook het belastende materiaal op Twitter op.

John Doe werd zich in januari 2020 bewust van de Twitter berichten door zijn klasgenoten. Veel leerlingen van zijn school bekeken de video’s, en John Doe werd het “slachtoffer van wrede pesterijen” en “suïcidaal.”

Gelukkig kwam zijn moeder erachter en steunde hem door contact op te nemen met Twitter om te eisen dat het kwetsende materiaal van het platform zou worden gehaald.

Echter, na ontvangst van een kopie van John Doe’s rijbewijs en nog twee verzoeken van zijn moeder, verzuimde Twitter nog te handelen.

“Twitter wachtte nog een aantal dagen voordat het eindelijk een vernietigende opmerking naar dit kind uitsprak”, zei Haba. “We vinden dit geen schending van ons beleid, en we gaan geen verdere actie ondernemen.”

Het materiaal werd pas weggehaald toen het ministerie van Binnenlandse Veiligheid ingreep. Het had inmiddels meer dan 167.000 views en 2.223 retweets gekregen, aldus de aanklacht.

“Ze zeggen dat ze een zero-tolerance beleid voeren, maar hun daden spreken anders. Toen onze cliënt hen vroeg om precies dat materiaal te verwijderen waarvan ze zeggen dat ze het verbieden, weigerden ze te handelen”, zei Haba.

“Dat is eigenlijk de essentie van deze rechtszaak.”

Twitter profiteerde van de ongepaste inhoud

Haba betoogde voorts dat Twitter profijt heeft gehad bij het niet verwijderen van de misbruikvideo’s van haar cliënt.

“Als je kijkt naar de winststructuur die Twitter heeft, profiteren ze van iedere keer dat advertenties worden verspreid, geretweet, en bekeken. Er is een enorme stimulans om dit materiaal te laten staan door de advertenties en data licenties. Dus Twitter profiteerde zeker van de exploitatie van John Doe.”

Haba legde uit dat uit hun onderzoek blijkt dat Twitter vooral op twee manieren winst maakt. De ene is hun advertentiedienst: telkens wanneer op de advertenties op Twitter wordt geklikt of wanneer ze worden bekeken, maakt Twitter winst. De andere manier is datalicenties. “Dat komt natuurlijk doordat mensen op het platform, dingen tweeten, retweeten en bekijken.”

“Dat is wat Twitter heeft geholpen een miljardenbedrijf te worden, waardoor zij kunnen profiteren van elke tweet die wordt geplaatst”, stelde Haba.

De marktwaarde van Twitter bedroeg 43 miljard dollar op 4 februari 2021.

In zijn derdekwartaalverslag (pdf) van 2020 heeft Twitter naar schatting 936 miljoen dollar aan inkomsten ontvangen, waarvan 808 miljoen dollar uit advertentiediensten en 127 miljoen dollar uit gegevenslicenties en andere.

Haba zei dat zij “elk feit hebben geverifieerd alvorens het aan te voeren.”

Twitter heeft niet gereageerd op het verzoek van The Epoch Times om commentaar.

Sectie 230 is niet van toepassing

Haba wees er ook op dat Twitter Sectie 230 niet kan gebruiken om zijn aansprakelijkheid in deze zaak af te schuiven.

Sectie 230 maakt deel uit van de Communications Decency Act (CDA) van 1996 en biedt grote technologiebedrijven bescherming tegen vervolging wegens inhoud op hun websites.

“Als je direct profiteert of winst haalt uit mensenhandel, is dat niet noodzakelijkerwijs een gegarandeerde immuniteit voor de grote tech-platforms”, zei Haba, verwijzend naar een nieuwe wet genaamd FOSTA/SESTA.

In 2018 heeft het Congres een wetsvoorstel aangenomen dat bekend staat als Fight Online Sex Trafficking Act (FOSTA) en Stop Enabling Sex Traffickers Act (SESTA). Die wet maakt het illegaal om bewust te helpen, te faciliteren of te ondersteunen bij sekshandel en is een toevoeging op Sectie 230.

Voormalig president Donald Trump heeft de wet in april 2018 ondertekend.

“Twitter is geen passieve, inactieve tussenpersoon in de verspreiding van dit schadelijke materiaal; integendeel, Twitter heeft een actieve rol aangenomen in de verspreiding en bewuste promotie en circulatie van dit schadelijke materiaal”, aldus de indiening bij de rechtbank. “Het eigen beleid, de praktijken, het bedrijfsmodel en de technologiearchitectuur van Twitter stimuleren en profiteren van de verspreiding van materiaal over seksuele uitbuiting.”

“Er zijn bijvoorbeeld hashtags bekend die direct verband houden met kinderporno en de verspreiding ervan”, vertelde Haba aan The Epoch Times. “Die hashtags zijn niet alleen operationeel op Twitter, maar als je ze intypt in de zoekbalk, verschijnen er voorgestelde zinnen om je te helpen het efficiënter te vinden.”

“Het is afschuwelijk als je kijkt naar de ongelofelijke hoeveelheid materiaal van dien aard en hoe makkelijk het te vinden is op het platform als je de juiste hashtags kent”, vervolgde Haba.

“Ik wilde deel uitmaken van die strijd.”

“Toen ik rechten studeerde, wist ik dat ik wilde werken met slachtoffers van seksueel misbruik”, vertelde Haba aan The Epoch Times. “Ik wist dat ik hen wilde helpen een weg te vinden door de duisternis naar het licht en op een pad van genezing te komen.”

Haba herinnerde zich dat nadat zij een toespraak had gehoord van een slachtoffer van sekshandel, zij zich realiseerde “dat dit een schending was van de menselijke waardigheid en van het menselijk leven, waar niemand echt veel aan leek te doen.”

“En ik wilde deel uitmaken van die strijd om dat te veranderen, in dit land en in deze wereld.”

Haba werkte 8 jaar lang als officier van justitie in Florida voordat zij een privépraktijk begon.

Sprekend over haar cliënt John Doe, adviseert Haba alle ouders om behoedzaam te zijn met de online activiteiten van hun kinderen. Ze wees erop dat John Doe “uit een zeer stabiel gezin kwam, zeer goede cijfers haalde”, en “een zeer goede leerling was”.

Ze zei dat ze zag dat sommige mensenhandelaren er jaren over deden om online relaties op te bouwen met potentiële slachtoffers.

“Het illustreert echt dat elk kind dat wordt blootgesteld aan het internet, mogelijk wordt blootgesteld aan mensenhandelaren, en ik zou alle ouders willen aanmoedigen om goed in de gaten te houden met wie hun kinderen online praten.”

In april 2020 spande Haba, samen met DiCello Levitt Gutzler, een collectieve rechtszaak aan tegen modemagnaat Peter Nygard in  New York.

Haba beweerde dat Peter Nygard zijn modebedrijf had gebruikt als een instrument om gedurende  50 jaar een internationale organisatie voor sekshandel te runnen.

Nygard wordt nu vastgehouden in Winnipeg, Canada. De Amerikaanse regering wil zijn uitlevering.  

Door Lia Hai en Jan Jekielek
Volg Jan op Twitter: @JanJekielek

Origineel op 5 februari 2021 gepubliceerd op The Epoch Times: Twitter Refused to Take Down Child Sex Abuse Content and Profited Off It: Lawyer

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN