Uitbraak van het coronavirus: wat we weten en tips om veilig te blijven

Wat is het?

Het nieuwe coronavirus werd begin december voor het eerst ontdekt in de centraal gelegen Chinese stad Wuhan. Het virus behoort tot dezelfde familie van ziekteverwekkers die de griep en SARS (Serious Acute Respiratory Syndrome) veroorzaken.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft op 11 februari de ziekte officieel “COVID-19” genoemd, een acroniem voor “coronavirusdisease 2019”. Onderzoekers zijn nog steeds niet zeker van de bron van het virus, noch is er een onmiddellijke remedie beschikbaar.

Wat zijn de symptomen?

De meest voorkomende symptomen van het virus zijn koorts, hoesten en ademhalingsproblemen, hoewel Chinese onderzoekers andere symptomen hebben opgemerkt, zoals vermoeidheid, diarree, pijn op de borst en hoofdpijn.

De incubatietijd – of de tijd tussen blootstelling en het optreden van symptomen – is maximaal 14 dagen. Een recent onderzoek van Chinese onderzoekers, waarin meer dan 1.000 gevallen van de ziekte werden onderzocht, vond echter een patiënt die gedurende 24 dagen geen symptomen vertoonde.

Een Chinese gezondheidsfunctionaris in Jinzhong, een stad in de provincie Shanxi, noemde het geval van een patiënt die 40 dagen na een reis naar Wuhan in het ziekenhuis werd opgenomen. Ze werd twee dagen na de ziekenhuisopname gediagnosticeerd.

Hoe besmettelijk is het?

Voorlopig onderzoek suggereert dat de ziekte matig besmettelijk is, vergelijkbaar met SARS. Wetenschappers hebben geschat dat elke patiënt tussen de 1,5 en 3,5 mensen zou kunnen infecteren bij afwezigheid van inperkingsmaatregelen.

Gezondheidsexperts hebben bevestigd dat het virus al besmettelijk is, zelfs wanneer de geïnfecteerde persoon nog geen symptomen vertoont.

Er is nog steeds geen consensus over hoe krachtig het virus is.

U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hebben woensdag in een persconferentie bezorgdheid geuit over het feit dat het virus “voet aan de grond kan krijgen” in de Verenigde Staten, en zegt dat we op een gegeven moment “zullen zien dat het verspreid zal zijn in de gemeenschap van de V.S. of andere landen”.

Hoe wordt het overgedragen?

De meeste gevallen van menselijke overdracht hebben zich tot nu toe voorgedaan bij mensen die nauw contact hadden met een patiënt – waarschijnlijk verspreid door deeltjes in de lucht wanneer een besmette persoon hoest of niest, aldus de CDC.

Op 5 februari bevestigden artsen in een kinderziekenhuis in Wuhan een geval van een coronaviruspatiënt die een baby baarde die later positief testte op het virus – wat betekent dat een zwangere vrouw met het virus het kan doorgeven aan haar kind.

Je kunt het virus ook verkrijgen via indirecte overdracht, dat wil zeggen door het oppervlak van een besmet object aan te raken en vervolgens kwetsbare gebieden zoals de mond, neus of ogen aan te raken, waarmee het virus toegang krijgt tot het lichaam.

Het is onduidelijk hoe lang het coronavirus op levenloze oppervlakken kan overleven. Jiang Rongmeng, een expert van de Nationale Gezondheidscommissie van China, heeft deze duur onlangs vastgesteld van enkele uren tot maximaal vijf dagen. Ter vergelijking kan SARS twee dagen actief blijven op wegwerpjassen, vijf dagen op metaal en vier dagen op glas, aldus een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Hospital Infection.

Chinese onderzoekers hebben ook hun bezorgdheid geuit over het feit dat het virus zich via ontlasting kan verspreiden. Volgens een recent onderzoek hadden vier van 62 ontlastingsmonsters sporen van het virus.

Hongkongse gezondheidsfunctionarissen hebben een woongebouw geëvacueerd en een onderzoek gestart naar de mogelijke overdrachtsroute nadat twee mensen op verschillende verdiepingen ziek werden door het virus. Autoriteiten vermoeden dat het virus mogelijk door de badkamerpijpen is gelekt.

Hoe blijf je veilig

Het CDC-bureau adviseert mensen niet naar China te reizen, contact met geïnfecteerde patiënten te vermijden en je handen regelmatig minstens 20 seconden met water en zeep te wassen. Momenteel is het nog steeds niet nodig dat iedereen gezichtsmaskers gaat dragen, zei de CDC.

Aneesh Mehta, universitair hoofddocent infectieziekten aan de Emory University School of Medicine, herhaalde het belang van goede persoonlijke hygiëne.

Vanwege potentieel contactoverdracht moet men altijd alert zijn op handhygiëne en goed gebruik maken van ontsmettingsmiddel en water, zei Mehta.

“Wanneer je in openbare ruimtes bent, moet je elke keer dat je een oppervlak aanraakt, en voordat je je gezicht of het eten aanraakt, je handen schoonmaken”, zei hij. “Ik denk dat je gewoon moet nadenken bij wat je aanraakt.”

Een onderzoek in gedragsobservatie bij studenten geneeskunde aan de Universiteit van New South Wales in Australië in 2014, wees uit dat deelnemers gemiddeld 23 keer per uur hun gezicht aanraakten.

Het dragen van handschoenen, zei hij, hoeft niet noodzakelijkerwijs het gezondheidsrisico te verminderen, omdat mensen zichzelf onbedoeld kunnen infecteren als ze het virus oppikken in een openbare omgeving en dan hun gezicht aanraken met hun handschoenen aan.

Om het risico op mogelijke besmetting door fecale materie te verminderen, stelde Sean Lin, een voormalig virologisch onderzoeker voor het Amerikaanse leger, ook voor het deksel te sluiten tijdens het spoelen.

Deskundigen hebben ook aanbevolen het huis regelmatig schoon te maken met ontsmettingsmiddelen. Volgens het Journal of Hospital Infection-onderzoek kan ethanol met een concentratieniveau tussen 62 en 71 procent de besmetteijkheid van coronavirussen binnen één minuut na blootstelling verminderen; 0,1- 0,5% natriumhypochloriet (de verbinding die in bleekmiddel wordt aangetroffen) is ook effectief.

Door Eva Fu 

Volg Eva op Twitter: @EvaSailEast

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN