Uitgelekte overheidsdocumenten laten zien hoe het Chinese regime probeert internationale crises af te zwakken

De Epoch Times heeft onlangs documenten verkregen van de Chinese overheidsbureaus voor buitenlandse zaken, waarin wordt onthuld hoe Peking omging met grote incidenten waarbij Chinese burgers in het buitenland of buitenlanders op het vasteland betrokken waren. Volgens een expert tonen de documenten aan dat de Chinese Communistische Partij (CCP) zich vooral zorgen maakt over haar eigen imago en politieke belangen.

Tragisch busongeval in Noord-Korea

Op de avond van 22 april 2018 stortte een bus met Chinese toeristen van een brug in de noordelijke provincie Hwanghae, ten zuiden van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang, waarbij 36 mensen omkwamen; 32 Chinese toeristen en 4 Noord-Koreanen. Twee Chinese toeristen raakten ernstig gewond.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un bezocht de Chinese ambassade in Pyongyang en betuigde zijn medeleven. Ook bezocht hij de gewonden in het ziekenhuis.

In tegenstelling tot de uitgebreide verslaggeving van Noord-Korea hebben de Chinese autoriteiten geen gedetailleerde beschrijving van het ongeval gegeven, noch de namen van de slachtoffers bekend gemaakt.

Een uitgelekt document van het gemeentelijk bureau voor buitenlandse zaken van de stad Cangzhou, in de provincie Hebei, gedateerd 20 december 2018, onthult hoe de Chinese autoriteiten met het ongeluk omgingen.

In het document staat dat het overheidspersoneel “onmiddellijk de publieke opinie controleerde” op de ochtend van 24 april 2018, kort nadat het nieuws bekend werd. De familieleden van de slachtoffers werden aangespoord om geen buitenlandse media-interviews te geven om de situatie “niet te hypen”. Er werd een speciale werkgroep opgericht om het incident af te handelen en onder controle te houden. Het overheidspersoneel vergezelde de familieleden naar de stad Shenyang in de provincie Liaoning om de lichamen van de overledenen te identificeren die op 26 april vanuit Noord-Korea werden getransporteerd. Tijdens de reis probeerde de werkgroep hen rustig te houden.

Screenshot van het uitgelekte document van het gemeentelijk bureau voor buitenlandse zaken van de stad Cangzhou, waarin staat dat de familieleden van de slachtoffers geen buitenlandse media-interviews mogen geven. (verstrekt aan The Epoch Times).

Volgens het document wilden familieleden een gepaste begrafenisdienst voor hun overleden familielid in de eigen woonplaats. De werkgroep ” overtuigde” hen echter om dit niet te doen. De overledenen werden gecremeerd in Shenyang en de families namen de as mee terug naar huis.

Het verslag legde de nadruk op het belang van “het waarborgen van de algemene politieke stabiliteit”, aangezien de tragedie zich voordeed in “de huidige kritieke fase van de banden tussen China en Noord-Korea”.

Minder dan twee weken na het ongeluk ontmoette de Chinese leider Xi Jinping op 8 mei 2018 Kim Jong Un in de stad Dalian, provincie Liaoning.

De in Amerika gesitueerde Chinadeskundige Li Linyi vertelde The Epoch Times dat er politieke motieven waren om het ongeluk te relativeren. Hij zei dat de CCP Kim wilde kalmeren en nauwe banden met zijn communistische bondgenoot wilde onderhouden. Destijds, merkte Li op, dat Peking onder druk stond van de handelsoorlog met de Verenigde Staten die in maart 2018 begon, toen de VS strafheffingen oplegde op miljarden aan Chinese importen.

China is de grootste handelspartner van Noord-Korea en is goed voor 90 procent van het handelsvolume.

Zuid-Koreaanse ontvoeringszaak

In een document van het gemeentelijk bureau voor buitenlandse zaken van de stad Hengshui, ook in de provincie Hebei, gedateerd 20 november 2017, wordt beschreven hoe de lokale autoriteiten een ontvoeringszaak hebben afgehandeld waarbij Zuid-Koreaanse staatsburgers betrokken waren.

Op 11 juli 2017 werden drie Zuid-Koreaanse burgers, Jeong, Lee en Kim, gearresteerd voor de vermeende ontvoering van een Zuid-Koreaanse collega met de achternaam Kim, nadat deze laatste  4,5 miljoen yuan (ongeveer 565.000 euro) van Jeong had geleend en niet terugbetaalde.

Screenshot van het gelekte document van het gemeentelijk bureau voor buitenlandse zaken van de stad Hengshui. Het document onthulde het besluit van de lokale autoriteiten om Jeong vrij te laten. (Verstrekt aan The Epoch Times)

Zes dagen later werd de zaak ingetrokken nadat het lokale kantoor voor buitenlandse zaken een uitnodiging had ontvangen van het Zuid-Koreaanse consulaat.

Volgens het document, verklaarden de lokale autoriteiten dat Jeong “niet sociaal gevaarlijk” was en lieten hem vrij op 4 augustus dat jaar, “in afwachting van een proces.”

Li Linyi zei dat er politieke motieven waren voor de vrijlating van de Zuid-Koreaan vanwege de gevoelige betrekkingen tussen China en Zuid-Korea op dat moment. Li merkte op dat het incident plaatsvond niet lang nadat het antiraketsysteem THAAD van het Amerikaanse leger in maart 2017 in Zuid-Korea werd binnengebracht, als reactie op de toegenomen kernproeven van Noord-Korea.

Die actie maakte de CCP boos, die beweerde dat de Verenigde Staten het THAAD-systeem kon gebruiken om in het Chinese luchtruim te spioneren. Het Chinese regime begon al snel met economische vergelding tegen Zuid-Korea, het boycotten van goederen en het verhinderen dat Chinese toeristen het land bezochten. Maar nadat Zuid-Korea ermee instemde het THAAD-systeem niet uit te breiden, begonnen de betrekkingen tussen de twee landen te verbeteren en liet Peking de sancties vallen. Op 6 juli 2017 ontmoetten de Chinese leider Xi en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in elkaar voor het eerst tijdens de G-20 bijeenkomst in Hamburg, Duitsland. De Zuid-Koreaanse staatsburgers werden rond dezelfde tijd vastgehouden.

Voor de CCP zijn de politieke belangen groter dan de mensenrechten en de rechtsstaat. Dit is het consistente principe van de CCP bij de behandeling van buitenlandse zaken, zei Li.

Gu Qing’er heeft bijgedragen aan dit rapport.

Door Frank Yue

Origineel op 11 januari 2021 gepubliceerd op The Epoch Times: Leaked Government Documents Show How Chinese Regime Tries to Downplay International Crises

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN