Uitleg: Duellerende kiesmannen en de komende gezamenlijke zitting van het congres

De presidentskandidaten in de Verenigde Staten winnen de verkiezingen door de meeste stemmen van kiesmannen te winnen.

Het systeem van het Electoral College (kiescollege) kent aan elke staat een bepaald aantal stemmen  toe. Wanneer kiezers in een staat stemmen op een kandidaat van een partij, stemmen ze in feite op de lijst van kiesmannen van die partij, oftewel mensen die gekozen zijn om electorale stemmen uit te brengen.

Die electorale stemmen worden door het Congres geteld. Als een kandidaat 270 of meer stemmen krijgt, winnen ze het presidentschap.

Duellerende kiesmannen

In zeven staten koos op 14 december een lijst van democratische kiesmannen de democratische presidentiële kandidaat Joe Biden. Republikeinse kiesmannen, hoewel Biden in de staten als winnaar werd gecertificeerd, brachten ook stemmen uit en wel voor president Donald Trump.

Het fenomeen creëerde zeven situaties van zogenaamde duellerende kiesmannen, oftewel plaatsvervangende lijsten. Beide groepen sturen certificaten van vaststelling naar het Congres, dat in een gezamenlijke sessie op 6 januari 2021 bijeenkomt om de electorale stemmen te tellen.

Duellerende kiesmannen zijn hoogst ongebruikelijk, maar het is eerder gebeurd in de Amerikaanse geschiedenis. De laatste keer was bij de verkiezing van 1960, toen de gouverneur van Hawaï  kiesmannen certificeerde voor Republikeinse Richard Nixon. Democratische kiezers brachten hun stemmen uit voor de Democraat John F. Kennedy.

Een latere hertelling bepaald dat Kennedy eigenlijk de staat had gewonnen, en hij werd uitgeroepen tot de winnaar in de gezamenlijke sessie in 1961.

John Eastman, professor in de rechten aan de Chapman University School of Law, wees op het Kennedy-Nixon scenario toen hij het had over de zeven staten met duellerende kiesmannen dit keer.

“We hebben hier een historisch precedent, en in elk van deze staten zijn er hangende rechtszaken waarin de resultaten van de verkiezingen worden aangevochten. Als dat proces succesvol blijkt, dan zouden de kiesmannen die op Trump stemmen, nu ze zijn samengekomen en hebben gestemd, die stemmen kunnen laten certificeren en degenen zijn die rechtmatig meegeteld worden in de gezamenlijke zitting van het Congres op 6 januari”, vertelde hij NTD.

Een lid van Wisconsins Electoral College stemt voor de presidentiële verkiezing op 14 december 2020 in Madison, Wisconsin. (Foto door Morry Gash-Pool/Getty Images)Gary Gregg II, directeur van het McConnell Centrum op de Universiteit van Louisville, vertelde The Epoch Times dat als het Congres de alternatieve lijst met kiesmannen zou certificeren als ze “daadwerkelijk bewijsmateriaal van fraude” zou zien. Zo niet dan worden de stemmen van degenen die door de gouverneurs van de staat zijn gecertificeerd -allemaal voor Biden, geteld.

De electorale stemmen zijn “officieel geteld” en de stemmen zijn doorgestuurd, zei hij. “Er kan niets worden gedaan, tot aan het Congres”, zei hij.

“Het is duidelijk een zeer, zeer grote kans”, voegde Robert Hardaway, professor aan het ‘Sturm College of Law of Denver University, toe, omdat “alle rechtszaken onsuccesvol zijn geweest voor zowel Trump als zijn aanhangers.”

“Maar dat is de reden”, zei hij tegen The Epoch Times. “Als later blijkt dat de Republikeinse lijst gekozen had moeten worden, dan hebben ze al gestemd.”

In drie van de zeven staten in kwestie, Michigan, Pennsylvania en Wisconsin-zijn op dit moment Republikeinen in de meerderheid bij de wetgevers, terwijl de Democraten het gouverneurschap in handen hebben. In New Mexico en Nevada, zijn beide in handen van de Democraten en in Georgia en Arizona, controleren de Republikeinen beide.

De republikeinen hebben niet genoeg steun kunnen vergaren om de duellerende kiesmannen gecertificeerd te krijgen door de hoogste verkiezingsambtenaar – gewoonlijk de staatsecretaris. Ook oefende de wetgevers in de staat niet hun constitutioneel recht uit om de macht terug te nemen en te kiezen aan welke kandidaat de electorale stemmen te geven.

Volgens de Congressional Research Service, nemen, bij het ontvangen van duellerende lijsten, de leden van het Congres in de gezamenlijke zitting de alternatieve lijst in overweging wanneer deze afkomstig is van een andere staatsautoriteit dan de gecertificeerde lijst, en stemmen daar vervolgens over. Aanvaarding van een van beide lijsten vereist een gelijktijdige overeenstemming in zowel het Huis als de Senaat.

Als er geen conflict is met het staatsgezag, wordt degene geteld die is gecertificeerd op grond van de verkiezingswetten van de staat. Als een staatsgezag niet bepalend is in welke lijst rechtmatig is benoemd, gaan de twee kamers gelijktijdig overleggen om de stemmen van één lijst te accepteren, of geen van beide te accepteren. Als de twee kamers het niet eens zijn, worden de door de gouverneur gecertificeerde kiezers geteld.

President Donald Trump, links, en Democratische presidentiële genomineerde Joe Biden in archief foto’s. (Getty Images)

Gezamenlijke zitting

Nadat de kiesmannen hun stem hebben uitgebracht, ging de aandacht uit naar de komende gezamenlijke sessie, die slechts drie dagen na de eedaflegging van de nieuw gekozen leden van het Congres plaatsvindt.

Minstens vier mensen die in het Huis van Afgevaardigden zullen zijn- Afgevaardigde Mo Brooks (Republikein-Alabama) en verkozen Afgevaardigden – Marjorie Taylor Greene (Republikein -Georgia), Barry Moore (Republikein Alabama), en Bob Good (Republikein Virginia)- hebben zich gecommitteerd aan het indienen van bezwaren tijdens de zitting.

Bezwaren moeten schriftelijk worden ingediend door ten minste één afgevaardigde en één senator. Geen enkele senator heeft zich geëngageerd om bezwaar te maken.

In 2016 maakten afgevaardigden van de Democraten bezwaar, maar die gingen niet verder, omdat geen enkele senator ze steunde. In 2004 maakten afgevaardigde Stephanie Tubb Jones (Democraat-Ohio) en Senator Barbara Boxer (Democraat-Californië) bezwaar tegen stemmen uit Ohio, maar beide kamers stemden tegen het bezwaar.

De basis voor een bezwaar lijkt te zijn dat een electorale stem of stemmen niet “op de juiste manier zijn gegeven” door een kiesman, en/of dat de kiesman op basis van de staatsverkiezingswetten niet “wettig gecertificeerd” was, aldus de Congressional Research Service.

Als een bezwaar voldoet aan de voorwaarde, wordt de gezamenlijke zitting opgeschort en trekt elke kamer zich terug om te vergaderen en te debatteren over het bezwaar en te kiezen of er gestemd moet over handhaving van het bezwaar. Tenzij de meerderheid in beide kamers voor het bezwaar stemmen, mislukt het. Als het wordt goedgekeurd, vervalt de verkiezingsuitslag van de staat, of kan het leiden tot aanvaarding van de alternatieve lijst.

Sommige deskundigen beschouwen een bezwaar als praktisch onmogelijk.

“Het ligt zo ver buiten het bereik van wat mogelijk is”, zei Gregg. “Om een senator akkoord te laten gaan, een Republikeinse senator akkoord te laten gaan, is een moeilijkheid. Dan om de Senaat en het Huis het eens te laten worden? Op dit punt … dat gaat niet gebeuren.”

“Beide kamers zullen bezwaren niet goedkeuren”, vertelde Alan Dershowitz, een geleerde in de grondwet, aan NTD Televisie via e-mail.

Anderen zijn daar niet zo zeker van.

“Ik denk dat als je bij de gezamenlijke zitting van het Congres komt, er een gevecht komt over welke van de lijsten kiesmannen moeten worden geteld op basis van het bewijs en de wettelijke overtredingen die op het moment worden gepresenteerd”, zei Eastman.

Volgens de huidige gecertificeerde stemmentelling, heeft Biden 306 electorale stemmen en Trum 232. Epoch Times roept op dit ogenblik nog geen winnaar uit.

In 1877, kwam een gezamenlijke zitting van Congres samen om electorale stemmen te tellen en zag duellerende kiesmannen in meerdere staten waar de stemtotalen betwist werden. Het Democratisch-gecontroleerde Huis en de Republikeins-gecontroleerde Senaat kwamen uiteindelijk tot een compromis en creëerden een commissie die leden van het Huis, senatoren en rechters van het Hooggerechtshof omvatte.

De commissie kwam wekenlang bijeen voordat ze op 2 maart besloot om betwiste electorale stemmen toe te kennen aan Rutherford Hayes, een Republikein, waarmee hij de verkiezing won.

Door Zachary Stieber
Kevin Hogan, Cristina Kim en Paul Greaney van NTD droegen bij aan dit verslag.

Volg Zachary op Twitter: @zackstieber

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN