V.S. moet mensenrechten verankeren in elk aspect van buitenlands beleid, aldus CECC-rapport

WASHINGTON – De Congressional Executive Commission on China (CECC) brengt ieder jaar een rapport uit over de mensenrechten en de rechtsstaat in de Volksrepubliek China, maar het gevoel bij de publicatie van het rapport was anders dit jaar.

Er was somberheid dat een toch al wanhopige situatie op het gebied van de mensenrechten blijft verslechteren, maar ook het gevoel dat dingen kunnen veranderen.

“Dit moet het keerpunt zijn”, zei Chris Smith, Republikeins parlementslid voor New Jersey en co-voorzitter van de CECC. “Ik heb nog nooit een dictatuur als deze gezien, die in de hedendaagse tijd zijn eigen mensen zo onderdrukt op elk front en in zulke grote aantallen.”

Hij riep de Trump regering, de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap op doorslaggevende acties te ondernemen om de “aanhoudende neerwaartse spiraal” van de mensenrechten in China te stoppen.

“China bevindt zich samen met Noord-Korea in een race naar de bodem op het gebied van mensenrechten”, zei Smith.

CECC-voorzitter Marco Rubio, senator voor Florida en Republikein en Smith hebben verschillende concrete suggesties gedaan over hoe de wereld zou kunnen helpen verandering binnen China te bewerkstelligen Zij riepen op tot heroverweging van het besluit van het Internationaal Olympisch Comité om de rechten op de Olympische Winterspelen van 2022 aan China toe te kennen.

In een gezamenlijke brief aan FBI-directeur Christopher Wray op 10 oktober, hebben Rubio en Smith de FBI gevraagd beweringen van intimidatie tegen de Oeigoerse-Amerikaanse gemeenschap en de breder verspreide Chinees-Amerikaanse gemeenschap in de Verenigde Staten te onderzoeken. Rubio en Smith onthulden ook een wetvoorstel, “Xinjiang Uyghur Human Rights Act of 2018”, die het Chinese hardhandige optreden in Xinjiang probeert te veroordelen en bij de Amerikaanse regering aandringt op het overwegen van sancties tegen Chinese leiders.

In het algemeen drongen de twee erop aan dat de gehele overheid van de Verenigde Staten een gezamenlijke aanpak gaat hanteren bij de mensenrechten in China. In antwoord op een vraag na de formele bekendmaking, zei Smith dat de Verenigde Staten de mensenrechten moeten opnemen als onderdeel van de handelsbesprekingen met China en  elk aspect van het Amerikaanse beleid.

Het rapport beschreef het volgende als de belangrijkste ontwikkelingen in 2018:

1. Een ongekende repressie van etnische minderheden in de Xinjiang Uyghur Autonome Regio;

2. Een dramatische toename van partijcontrole over de overheid, de maatschappij en het bedrijfsleven;

3. Een toenemend gebruik van technologie als middel tot repressie.

Het rapport roept het Amerikaanse Congres en de Trump regering op om bij de Chinese regering te benadrukken dat het recht op vrijheid van godsdienst ook inhoudt dat boeddhisten, taoïsten, katholieken, Falun Gong beoefenaars en moslims omvat hun geloven vrijelijk mogen uitoefenen.

Het rapport beschrijft de voortdurende vervolging van de spirituele discipline Falun Gong: “De Commissie nam nota van berichten over voortdurende onderdrukking van Falun Gong beoefenaars, middels intimidatie, willekeurige detentie en vervolging.” Internationale organisaties bleven hun bezorgdheid uiten over berichten dat organen van gedetineerde gevangenen zijn gebruikt in talrijke orgaantransplantaties in China, inclusief die van Falun Gong beoefenaars.

“Medische professionals en internationale lobby organisaties betwistten de bewering van Chinese gezondheidsfunctionarissen dat de systemen voor het verkrijgen van organen zijn hervormd in overeenstemming met internationale normen, daarbij verwijzend naar ethische bezorgdheid over de herkomst van organen, voortvloeiend uit korte wachttijden voor orgaantransplantaties en discrepanties in gegevens over orgaantransplantaties.”

Het rapport meldde ook de voortdurende onderdrukking van journalisten.

“De Chinese overheid is nog steeds één van de ergste gevangenbewaarders van journalisten, met schattingen van personen in detentie in verband met hun rapportage die variëren van 41 tot meer dan 50, waaronder burgerjournalisten en oprichters van websites voor het monitoren van mensenrechten”, aldus het rapport .

De lange lijst met aanbevelingen van het rapport omvat het volgende: pleiten voor politieke gevangenen, mensenrechten in de bilaterale betrekkingen verankeren, prioriteit geven aan wisselwerking, de nadruk leggen op handelsregelgeving, ambtenaren verantwoordelijk houden voor misstanden, internetvrijheid bevorderen, buitenlandse desinformatie bestrijden, het probleem van het “vermiste meisje” helpen aanpakken, prioriteit geven aan religieuze vrijheid diplomatie, aanpakken van misstanden in de autonome regio Xinjiang Uyghur, vernieuwing van exportcontroles, vernieuwde belangstelling van de VS in Hong Kong, uitbreiding van het mandaat van Foreign Agents Registration Act om de burgermaatschappij te beschermen tegen acties van politieke beïnvloeding, en bevordering van dialoog met betrekking tot Tibet.

Smith zei dat de Verenigde Staten instrumenten hebben, waaronder de Global Magnitsky Human Rights Accounting Act, om Chinese communistische functionarissen verantwoordelijk te houden voor het schenden van mensenrechten. De wereld zou lessen moeten trekken uit de collectieve handelwijze van de internationale wereld om nazi’s op te sporen, zei Smith, met nazi-jagers verspreid over de hele wereld in de naam van gerechtigheid.

“Amerika hoopte lange tijd dat handel en dialoog Peking zouden aanmoedigen zich open te stellen. Dit is niet gebeurd”, schreven Rubio en Smith in een toelichting gepubliceerd door The Wall Street Journal.

“De regering van China en de Communistische Partij zijn repressiever geworden in de binnenlandse politiek, meer mercantilistisch in handels- en economisch beleid, in toenemende mate afwijkend van internationale normen, en assertiever in het verspreiden van hun model van autoritair bestuur wereldwijd.”

In augustus schreven Rubio, Smith en 15 andere wetgevers aan minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en drongen aan op toepassing van Magnitsky-sancties tegen de communistische partijsecretaris Chen Quanguo van de autonome regio Xinjiang Uyghur, die de harde repressie van de Oeigoeren heeft geleid.

Door Jennifer Zeng

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN