Verkiezing: Wildlife fotograaf van het jaar 2018

Stem bij het National History Museum in Londen

Londen’s Natural History Museum kondigde in oktober de winnaars aan van de jaarlijkse Wildlife fotograaf van het jaar prijs, de selectie van de jury was adembenemend.

Nu de jury haar favorieten heeft gekozen, is de keuze aan het publiek, en dus ook aan jou!

Van de 45.000 inschrijvingen uit 95 landen, zijn de beste 100 geselecteerd voor de tentoonstelling, en zijn er 25 finalisten naar voren gebracht waaruit het publiek kan kiezen.

Afgelopen 11 december was de opening van deze WPY 2018 LUMIX’s People’s Choice Award, waar jij mag bepalen wie van deze finalisten in de tentoonstelling terecht gaan komen, door online op je favoriete wildlife foto te stemmen.

De winnaar van de publieksprijs zal tussen de andere winnaars komen te hangen, waaronder de Nederlandse winnaar Marsel van Oosten, die naar huis ging met de eerste prijs voor zijn “Gouden stel” (te zien helemaal onderaan dit bericht) een magische foto van een paartje gouden stompneusapen in het Qinling gebergte in China.

Oké! laten we wat foto’s bekijken. Hieronder staat een selectie die wij hebben gemaakt uit de verkiezing, bekijk ze en ga zeker stemmen op je favoriet!

Met dank aan het Natural History Museum 

“Familie portret” – Connor Stefanison, Canada

Een grote grijze uil en haar kuikens zitten in hun nest op de afgebroken bovenkant van een Douglas-spar in Kamloops, Canada. Ze keken slechts twee keer naar Connor toen hij ze tijdens het broedseizoen observeerde vanuit zijn schuilplek in een boom, 15 meter boven de grond.

leeuwin everzwijn
Met dank aan het Natural History Museum 

“Hinderlaag” – Federico Veronesi, Kenia

Op een hete ochtend in de Chitake Springs, in het nationale park Mana Pools, Zimbabwe, zag Federico hoe een oude leeuwin afdaalde van de top van de rivieroever. Ze lag op de loer om voorbijgangers te vangen, op weg naar een nabijgelegen plas verderop langs de rivierbedding.

Zeehond
Met dank aan het Natural History Museum 

“Vreemde ontmoeting” – Cristobal Serrano, Spanje

Elke ontmoeting met een dier in de uitgestrekte wildernis van Antarctica gebeurt bij toeval, dus Cristobal was in zijn nopjes met deze spontane ontmoeting met een krabbeneter zeehond bij het eiland Cuverville, op het Antarctisch schiereiland. Deze nieuwsgierige wezens worden beschermd en gedijen goed hier met weinig roofdieren.

waterval grot schilderij
Met dank aan het Natural History Museum 

“Beschilderde waterval” – Eduardo Blanco Mendizabal, Spanje

Als de zon door een gat in de rots aan de voet van de La Foradada-waterval, Catalonië, Spanje schijnt, ontstaat een prachtig verlichte bron. De stralen lijken de nevel van de waterval te beschilderen en creëren echt een magisch plaatje.

Eekhoorn in de sneeuw
Met dank aan het Natural History Museum 

“In de sneeuw” – Audren Morel, Frankrijk

Niet bang voor de sneeuwstorm, kwam deze eekhoorn naar Audren toe, toen hij vogels fotografeerde in het kleine Jura-dorp Les Fourgs in Frankrijk. Onder de indruk van het uithoudingsvermogen van de eekhoorn, maakte hij het tot onderwerp van de sessie.

walvis bijt andere walvis
Met dank aan het Natural History Museum 

“Tiener” – Franco Banfi, Zwitserland

Franco was  aan het duiken aan de kust van de Caribische Zee bij de Dominicaanse republiek toen hij getuige was van deze jonge mannelijke potvis die probeerde te paren met een vrouwtje. Jammer genoeg voor hem zwom haar jong altijd in de weg en het speelse mannetje moest voortdurend het lastige jong wegjagen.

3 wilde honden
Met dank aan het Natural History Museum 

“Eén speeltje, drie honden” – Bence Mate, Hongarije

Terwijl volwassen Afrikaanse wilde honden meedogenloze moordenaars zijn, zijn hun pups heel schattig en spelen ze de hele dag. Bence fotografeerde deze broers in Mkuze, Zuid-Afrika – ze wilden allemaal spelen met het bot van een impala en probeerden het in drie verschillende richtingen te trekken!

beverweesje
Met dank aan het Natural History Museum 

“Beverweesje” – Suzi Eszterhas, Verenigde Staten

Dit één-maand-oude verweesde Noord-Amerikaanse beverjong wordt vastgehouden door een verzorger in het Sarvey Wildlife Care Center in Arlington, Washington. Gelukkig was er een welwillende vrouwtjes-bever die de rol van moeder op zich nam en later werden ze beide weer vrijgelaten in het wild.

 

stellers zeearend
Met dank aan het Natural History Museum 

“De extractie” – Konstantin Shatenev, Rusland

Elke winter migreren honderden Stellers zee-arenden vanuit Rusland naar de relatief ijsvrije noordoostkust van Hokkaido, Japan. Ze jagen op vis tussen de ijsschotsen en speuren ook naar aas. Ze volgen de vissersboten om zich te voeden met eventuele teruggeworpen vis. Konstantin nam zijn foto vanaf een boot toen de arenden een dode vis grepen die op het ijs was gegooid.

 

Broederschap leeuwen
Met dank aan het Natural History Museum 

“Broederschapsband” – David Lloyd, Nieuw-Zeeland / Verenigd Koninkrijk

Deze twee volwassen mannetjes, waarschijnlijk broers, begroetten elkaar en gaven een halve minuut kopjes voordat ze gingen liggen. De meeste mensen hebben nooit de gelegenheid om getuige te zijn van dergelijke dierlijke gevoelens, en David vond het een eer om zo’n moment te hebben ervaren en vast te leggen.

Rustende gorilla
Met dank aan het Natural History Museum 

“Rustende berggorilla” – David Lloyd, Nieuw-Zeeland / Verenigd Koninkrijk

De babygorilla klampte zich aan zijn moeder vast terwijl hij een nieuwsgierig oogje op David hield. Hij was aan het wandelen in South Bwindi, Oeganda, toen hij het hele gezin tegenkwam. Terwijl hij hen volgde, stopten ze op een kleine open plek om te ontspannen en elkaar te verzorgen.

drie koningspinguins
Met dank aan het Natural History Museum 

“Drie koningen” – Wim van den Heever, Zuid-Afrika

Wim kwam deze koningspinguïns tegen op een strand in de Falklandeilanden, net toen de zon opkwam. Ze waren verwikkeld in fascinerend paringsgedrag – de twee mannetjes bewogen voortdurend met hun flippers rond het vrouwtje om de ander af te weren.

 

bultrug walvis
Met dank aan het Natural History Museum 

“Diepe slaap” – Tony Wu, Verenigde Staten

Deze volwassen bultrug middenin het water, kaarsrecht en in diepe slaap, werd gefotografeerd in Vava’u, in het Koninkrijk Tonga. De vage stroom bubbels, zichtbaar bovenaan, komt uit de twee spuitgaten van de walvis en was in dit geval indicatief voor een extreem ontspannen toestand.

caracara orka
Met dank aan het Natural History Museum 

“Overblijfselen” – Phil Jones, Verenigd Koninkrijk

Een mannelijke orka was ongeveer een week vóór Phil’s bezoek aan Sea Lion Island op de Falklandeilanden aangespoeld op het strand. Ondanks zijn enorme omvang had het stuifzand bijna het hele karkas bedekt en waren er aaseters, zoals deze gestreepte caracara, gearriveerd.

 

 

stompneusapen stelletje
Met dank aan het Natural History Museum 

Grote prijswinnaar Dierportretten 2018

“Het gouden paar” – Marsel van Oosten, Nederland

Het is lente in het gematigde woud van het Chinese Qinling-gebergte, de enige plek waar deze bedreigde apen leven. Een gouden stompneusaap mannetje rust eventjes op een stenen stoel. Hij wordt vergezeld door een vrouwtje uit zijn kleine groep. Beide zijn aandachtig aan het kijken terwijl er een woordenwisseling plaatsvindt in de vallei tussen de leidende mannetjes van twee andere groepen van in totaal 50 apen.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN