Verslaggevers Epoch Times beschrijven hoe ze worden gevolgd tijdens onderdrukking van de pers in Hongkong

Twee verslaggevers van de Hongkong-editie van de Epoch Times zeiden dat ze werden gevolgd door verdachte veiligheidsagenten, na de afgelopen dagen een ongewoon persoon en politieauto in hun buurt te hebben gezien.

De lokale Epoch Times is slechts één van een handvol onafhankelijke media in Hongkong, waarbij het merendeel van de media pro-Peking standpunten inneemt of gedeeltelijk door Peking worden gefinancierd.

Sarah Liang is een verslaggever van Epoch Times en gastvrouw van een populaire lokale YouTube-show waarin ze prominente lokale pro-democratieactivisten interviewt. Ze ontdekte dat een man van middelbare leeftijd in een zwart pak naar haar stond te kijken toen ze op 10 augustus bij een kruispunt in de buurt van het drukke district Cheung Sha Wan stond.

Het gebeurde rond twee uur toen Liang met een vriend ging dineren. De man, die één van de weinige mensen op straat was, sprak in het Kantonees over de telefoon terwijl hij naar Liang’s richting keek. Liang zei dat ze gealarmeerd raakte nadat ze merkte dat terwijl ze liep de man haar op armlengte volgde en haar bleef haar volgen nadat ze was afgeslagen.

Liang ging een nabijgelegen winkelcentrum binnen in een poging hem af te schudden en deed alsof ze aan het winkelen was. Toen ze vanuit de winkel naar buiten keek, zag ze dat hij een paar stappen naar voren liep en ze dacht dat hij vertrokken was. Toen Liang even later naar buiten liep, zag ze dat de man bij de deur stond, blijkbaar wachtend op haar. Nadat Liang oogcontact met hem had gemaakt, draaide de man zich meteen om en liep haastig weg.

Liang maakte een foto van zijn rug toen hij vertrok.

Een man in het zwart gefotografeerd bij het volgen van een een Hongkong journalist in Kowloon in Hongkong op 12 aug. 2020. (Sarah Liang/The Epoch Times)

Een andere verslaggever die op Hong Kong Island woont, zag op dezelfde dag een politieauto geparkeerd staan bij zijn woning.

De incidenten kwamen nadat de politie van Hongkong een opvallende arrestatie had verricht van de 71-jarige Jimmy Lai, een mediamagnaat die de lokale pro-democratische krant Apple Daily oprichtte. Hij werd opgepakt op verdenking van samenspannen met buitenlandse entiteiten wat in strijd is met de nieuwe veiligheidswet van Peking. Daarna doorzochten ongeveer 200 agenten de Apple Daily-redactie, waarbij ze op een zeker moment Lai geboeid door het kantoor escorteerden.

Peking verscherpte zijn greep op het grondgebied direct nadat ze de wet oplegde, die afscheiding, subversie, terroristische activiteiten en buitenlandse samenzwering met een levenslange gevangenisstraf strafbaar stelt.

Vele bezorgde vrienden die over de arrestatie van Lai hoorden namen onmiddellijk contact op met Liang om haar eraan te herinneren voorzichtig te zijn, zei Liang. De activiste Agnes Chow zei in een Facebook-bericht dat in recente dagen, veelvoudige groepen van drie tot vier mensen in diensten patrouilleerden buiten haar huis van de ochtend tot in de nacht, wat bijzonder opmerkelijk was aangezien zij in een landelijk gebied leeft. Ze werd ook gearresteerd op maandag.

“Het is schokkend. Maar ik kan alleen maar blijven doen waar ik in geloof”, schreef Chow op 9 augustus. Joshua Wong, een andere belangrijke activist in de protestbeweging in Hongkong, schreef onlangs ook over verdachte auto’s en motorvoertuigen die hem volgden.

Terwijl Liang zei dat ze door het huidige politieke klimaat alerter was dan gewoonlijk, ze nog steeds geschokt was dat iemand haar zou volgen. Door het benoemen van deze “bangmaak-tactieken”, hoopt ze sommige individuen te ontmoedigen om zich te voeden aan de onrustig wordende omgeving van Hongkong. “Het creëren van zo’n ‘witte terreur’ zal henzelf ook geen goed doen”, zei ze in een interview.

De persvrijheid van Hongkong is volgens de World Press Freedom Index van Reporters Without Borders, een internationale mediawaakhond, al gedaald van de 18e plaats in 2002 naar de 80e plaats in 2020. Het Chinese vasteland staat op de 177e plaats van de 180 plaatsen.

De nationale veiligheidswet die in ging op de vooravond van 1 Juli, precies 23 jaar na de terugkeer van de voormalige Britse kolonie naar de Chinese staat, bevat “een aantal bepalingen die journalisten kunnen doen struikelen”, zei Steven Butler, de coördinator van het Azië programma van de ‘Committee to Protect Journalists’ (CPJ)(Comité voor bescherming van Journalisten) in een verklaring op 11 Augustus.

De wet is vaag in het beschrijven van wat elke inbreuk inhoudt. De gedetailleerde uitvoeringsregels die de overheid van Hongkong een week later gaf, staan de politie toe naar bewijsmateriaal te zoeken in om het even welk gebouw of elektronisch apparaat, en individuen af te luisteren zonder een rechterlijk bevel.

Politie blokkeert een winkelcentrum nadat mensen demonstreerden voor persvrijheid.in Hongkong op 11 aug. 2020. (Isaac Lawrence/AFP via Getty Images)

CPJ citeerde uit een onderzoek dat zij onlangs onder lokale journalisten hielden. “Het is belachelijk als je moet proberen te achterhalen waar de rode lijn is. Als we dat doen, kunnen we letterlijk niets doen. Ze kunnen de wet interpreteren op elke manier die ze willen, op elke manier die past bij hun doel”, vertelde een redacteur van een Chinese nieuwswebsite aan CPJ onder de voorwaarde van anonimiteit.

De Hongkong editie van de Epoch Times veroordeelde in een verklaring op 11 augustus de intimidatie van leden van de pers, waarin ze zegt dat het incident van Liang een “ernstig inbreuk op de vrijheid van de media” vertegenwoordigt. Het riep ook op tot meer internationale aandacht voor de persvrijheid in Hongkong en de persoonlijke veiligheid van journalisten.

Door Eva Fu
Volg Eva op Twitter: @EvaSailEast 

Origineel op 12 augustus 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Epoch Times Reporters Describe Being Followed Amid Hong Kong Clampdown

 Kijk ook naar


 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN