‘Vervloekt’ oorlogsschip onder de Baltische Zee nog ongelofelijk goed geconserveerd

Op de bodem van de Baltische Zee bevinden zich ongelofelijke historische relikwieën. Hieronder bevindt zich een beroemd Zweeds galjoen dat men nu gevonden heeft. De reus, een 30 meter lang oorlogsschip, vernoemd naar de oorlogsgod Mars, stamt uit de 16e eeuw, en is opmerkelijk goed geconserveerd.

De trage stromingen en het lage sedimentgehalte van de Baltische Zee, als ook de zoute wateren en het ontbreken van scheepswormen (Teredo navalis) maakt dat er weinig was waardoor het houten gevaarte zou vervallen.

Schilderij dat de strijd toont die tot de ondergang van het beroemde oorlogsschip leidde.
Schilderij dat de strijd toont die tot de ondergang van het beroemde oorlogsschip leidde.

Veel onderzoekers hebben Mars gezocht in de loop der jaren maar zijn daarin niet geslaagd. Men geloofde dat er een vloek rustte op het gezonken schip. Volgens de legende verrees een spook uit het scheepswrak dat zijn vermogens aanwendde om het wrak onvindbaar te maken.

Maritiem onderzoeker Richard Lundgren, mede-eigenaar van een professioneel team van duikers genaamd Ocean Discovery, heeft het beruchte schip 20 jaar lang gezocht. En sinds de ontdekking van het vaartuig in 2011, zijn wetenschappers druk geweest met het onderzoeken van deze vondst.

De plek is bezaaid met kanonnen en zilveren munten die gedrukt werden in het jaar voor de strijd waarin het schip vernietigd werd, hiermee de identiteit van het schip bevestigend.

Mars was deel van de Zweedse marine en men zei dat het het grootste, meest formidabele oorlogsschip van haar tijd geweest zou zijn – deel uitmakend van Europa’s eerste generatie driemasters.

Uitgerust met meer dan 800 bemanningsleden en 107 kanonnen, was Mars een grootmacht op zee. Koning Erik XIV van Zweden liet Mars bouwen om zijn zeemacht te versterken. Alhoewel Erik zeer intelligent was, dacht men dat hij leed aan krankzinnigheid. Hij was vijandig ten opzichte van vijanden zowel over de grens als ook in zijn koninkrijk bevonden.

Koning Erik XIV van Zweden (op de troon van 1560-1568).
Koning Erik XIV van Zweden (op de troon van 1560-1568).

Erik beval een van zijn admiralen Mars met een vloot mee te laten zeilen om schepen aan te vallen in de buurt van Denemarken en Lübeck (nu onderdeel van Duitsland). In het begin leek Mars onstuitbaar, maar op de tweede dag werd ze aangevallen met vuurballen, die waarschijnlijk buskruitvoorraden ontstoken. Mars zonk in mei 1564 voor de kust van het Zweedse eiland Öland.

Het relikwie wordt nog steeds onderzocht, waarbij professor van maritieme archeologie Johan Ronnby gebruik maakt van ‘3D-computer imaging’. Hiermee kan hij de overgebleven skeletbouw van het oorlogsschip namaken en haar wonderen met de wereld te delen zonder haar ongerepte grootsheid te verstoren.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op Inspire Story

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN