Gefilmd in het oog van orkaan Michael: de stilte voor de storm

Wat in eerste instantie niet veel bijzonders leek te zijn is de sterkste storm in de Verenigde Staten gebleken sinds orkaan Andrew in 1992. Orkaan Michael kwam 9 oktober aan land bij Mexico Beach (Mexicaanse golfkust) en maakte dit de ‘ground zero’ van deze orkaan van de vierde categorie.

Terwijl er apocalyptische scènes uit het Noordwesten van Florida overal te zien waren, waar hele wijken met de grond gelijk gemaakt zijn, doken op social media ook video’s op van de griezelige stilte voor de storm, recht uit het oog van de orkaan.

Een video van stormjager Stefan Melendez was live te zien via Facebook en toont een beeld van de steile muren binnenin het oog van de orkaan. Filmend langs een met bomen omzoomd en zompig landschap zien we de zonnige, blauwe lucht vanuit het oog van de storm als hij de camera omhoog richt.

“Je kunt de zon zien”, vertelt Stefan. “Blauwe lucht, midden in het oog.”

Breathtaking views from the eye of hurricane Michael

Posted by Stefan Melendez on Wednesday, October 10, 2018

Andere videobeelden verschenen uit Panama City waarin van griezelige kalmte na de toenemende wind en regen:

Dinsdag voorspelden wetenschappers dat warme oceaanwateren en de afwezigheid van tegengestelde luchtstroom, die de storm zouden kunnen verzachten, de kracht van de storm zouden vergroten. Deze voorspellingen bleken te kloppen.

Tragisch genoeg zijn er al 6 slachtoffers gevallen en zitten er 350.000 mensen zonder stroom. De restanten van orkanen in dat gebied hebben ook invloed op ons land. Restanten van deze orkaan  bereikten maandag Portugal en Spanje en het voorbij trekken van de tropische storm betekent voor Nederland een verlenging van een warme nazomer.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN