Video toont grote schade en gestrande auto bij aardbeving in Alaska

Videobeelden van 30 november, tonen de nasleep van een sterke aardbeving met een kracht van 7,0 in Anchorage, Alaska.

Scott Marsteller uploadde de video van de opengescheurde weg. De scheuren hebben een auto op een soort eiland in de weg achtergelaten.

Volgens de Amerikaanse National Weather Service heeft het Tsunami-waarschuwingscentrum na een naschok een tsunami-waarschuwing afgegeven voor Cook Inlet. Verscheidene behoorlijke naschokken troffen de regio na de aardbeving van 7.0 op de schaal van richter.

De zender KTUU meldde dat een mogelijke aardverschuiving in gang was gezet op de Seward snelweg in McHugh Creek.

De scholengemeenschappen in Anchorage zei dat het nog steeds de schade in kaart aan het brengen is: “Als u denkt dat het veilig is om uw kinderen op te halen van school, doe dat dan alstublieft.”

Aardbeving Alaska
Een aardbeving met een kracht van 6,6 vond plaats ten noorden van Anchorage, Alaska op 30 november 2018. (USGS)

Kirstin Olmstead van Universiteit van Alaska in Anchorage (UAA) zei dat de campus in Anchorage en  de campus in Chugiak-Eagle River beide gesloten zijn. “Kom alsjeblieft niet naar de campus”, meldde de UAA in een e-mail, volgens KTUU.

De politie van Anchorage gaf aan dat ze operationeel zijn na de aardbeving, maar vroeg het publiek om alleen de nooddiensten te bellen voor echte noodgevallen.

Er waren meldingen van schade aan een middelbare school in Anchorage (zoals hieronder te zien).

“Onze agenten zijn door het hele gebied uitgezonden en proberen meerdere problemen op te lossen. We werken samen met onze openbare veiligheidspartners om u veilig te houden. Om ouders gerust te stellen werken we samen met onze partners in het Anchorage School District om uw kinderen te checken en ervoor te zorgen dat ze veilig zijn”, meldde de afdeling in een verklaring. “Er is grote infrastructurele schade door heel Anchorage. Veel huizen en gebouwen zijn beschadigd. Veel wegen en bruggen zijn gesloten. Blijf van de wegen wanneer u niet hoeft te rijden. Zoek een veilige schuilplaats.Houdt uw omgeving en geliefden in de gaten”, voegden ze toe.

Verslaggevers van KTVA spraken over vallende ruiten in het stationsgebouw.

“Het dragende deel van het dak is net ingestort”, vertelde een werknemer aan CNN. “We kunnen nu niet eens in onze studio komen. Er vlogen computers door de lucht, camera’s vielen omver. ‘

De eerste metingen van de aardbeving door het Amerikaanse ‘Geological Survey’ toonden dat de beving geregistreerd was met 6.6 op de schaal van Richter. Inmiddels is de beving bijgesteld naar 7.0. De sterkste naschok haalde 5,8 op de schaal, meldde het bureau.

Er werd een tsunami-waarschuwing uitgegeven voor de zuidelijke kuststreken van Alaska bij Cook’s Inlet en een deel van het schiereiland Kenai. De politie op het eiland Kodiak waarschuwde mensen in de stad van 6.100 inwoners om “onmiddellijk naar hoger gelegen gebied te evacueren” vanwege een “golf binnen zo’n 10 minuten”, aldus The Associated Press (AP).

“Het was anarchie”, zei een lokale bewoner tegen AP over de aardbeving. “Er hangt geen schilderij meer aan de muur, er is geen stroom, er is geen aquarium meer heel. Alles wat niet vastzat, is kapot.”

Op 27 maart 1964 werd Alaska getroffen door een aardbeving met een kracht van 9,2. De sterkste aardbeving in de Amerikaanse geschiedenis, waarvan het centrum ongeveer 120 kilometer ten oosten van Anchorage lag. De beving, die ongeveer 4 en een halve minuut duurde, en de tsunami die het veroorzaakte, kostte ongeveer 130 mensen het leven.

Omdat Alaska op de Pacifische “Ring van Vuur” ligt, staat het bekend als bijzonder aardbevingsgevoelig.

Door Jack Phillips met bijdrage van AP

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN