Video: Voorhoede van de migrantenkaravaan bereikt Amerikaanse grens, enkelen klimmen over het hek

Honderden leden van de eerste migrantenkaravaan hebben de grens bij Tijuana (Mexico) bereikt en sommige zijn het hek op 13 november over geklommen, en zijn dus illegaal de Verenigde Staten binnengegaan alvorens weer terug te rennen, aldus Ralph DeSio, woordvoerder van de Amerikaanse Customs and Border Protection (CBP).

DeSio zei dat de mensen teruggingen “zonder enige tussenkomst” van agenten van de Border Patrol.

Het incident vond plaats in het Mexicaanse park grenzend aan Border Field State Park aan de Amerikaanse kant van de grens, wat een populaire plek is voor bijeenkomsten en protesten, aldus DeSio.

“Het CBP heeft extra middelen ingezet om de voortdurende integriteit van de grens en de veiligheid voor iedereen in het gebied te waarborgen”, zei hij. “Agenten blijven alert.”

DeSio zei dat CBP de bewegingen van leden van de karavaan in Mexico, in de gaten houdt.

“Op dit moment denken we dat in ieder geval sommige van die personen die zich nu in dit gebied bevinden, afkomstig zijn van de karavaan”, zei hij.

Naar schatting 5.000 migranten bevinden zich in de eerste karavaan die momenteel naar de grens in de Verenigde Staten onderweg is, aldus de in San Diego gevestigde open grenzen-groep, Pueblo Sin Fronteras, die de migranten bijstaat.

Midden-Amerikaanse migranten op weg naar de Verenigde Staten wachten op bussen bij het fytosanitair station van La Concha in de staat Sinaloa, Mexico, op 13 november 2018. (ALFREDO ESTRELLA / AFP / Getty Images)

De karavaan is onderweg enkele obstakels tegengekomen, zoals sommige steden die hen vroegen om te vertrekken. De karavaan arriveerde laat op 12 november in de stad Guadalajara, maar werd op 13 november gevraagd weer te vertrekken en kreeg vervoer de stad uit. Pueblo Sin Fronteras zei echter in een bericht op Facebook dat de bussen de groep rond 90 km voor hun volgende halte af hebben gezet.

“We doen een beroep op de overheden van de staten Jalisco, Nayarit en Sinaloa en de burgersamenleving om dit ernstige probleem op te lossen en kwetsbare families niet in onzekerheid te laten rondzwerven terwijl ze op de toezegging van de staat Jalisco vertrouwden”, schreef de groep op Facebook.

CBP heeft reizigers gewaarschuwd dat wachttijden langs de zuidwestelijke grens waarschijnlijk “voor onbepaalde tijd” zullen toenemen als de karavanen de grens bereiken.

“De inzet van onze agenten voor de verwerking van migranten en de inspanningen voor grensbeveiliging in Arizona en Californië zullen lokaal een impact hebben op de afhandeling van handel- en reisverkeer door Border Patrol“, zei de directeur van veldoperaties in El Paso, Hector Mancha, in een verklaring.

“Grensoverschrijdende reizigers moeten verwachten dat wegdelen gesloten zullen zijn en dat de verwerkingstijden zullen toenemen. We raden aan om uw grensoverschrijdende reizen te beperken of te bundelen, en als u de grens over moet, neemt u dan extra tijd in uw planning op om deze verwachte vertragingen op te kunnen vangen.”

Op 12 november waren verschillende rijstroken in noordelijke richting in San Ysidro en één rijstrook in Otay Mesa afgesloten, zodat het Amerikaanse leger prikkeldraad en andere maatregelen kon installeren om de grensovergang te versterken voorafgaande aan de komst van de migrantenkaravaan.

Door Charlotte Cuthbertson

Volg Charlotte op Twitter: @charlottecuthbo

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN