Videoblogger Li Zehua spreekt voor het eerst sinds zijn vermissing

De 25 jarige Li Zehua, is een voormalig presentator voor de Chinese staatsomroep CCTV. Voordat hij werd gearresteerd, bezocht hij veel plaatsen in Wuhan, waar de uitbraak van het CCP virus begon, en zond hij tijdens dergelijke bezoeken verschillende livestreams uit. Enkele plaatsen die hij bezocht waren de wijk Baibuting, mortuaria, het treinstation van Wuchang en het Wuhan Institute of Virology (de vermoedelijke plaats van oorsprong van het CCP virus).

Li werd vermist nadat hij door politieagenten was opgepakt op 26 februari. Op 22 april, voor het eerst sinds zijn verdwijning, sprak Li Zehua in het openbaar op sociale media en vertelde over zijn arrestatie en zijn ervaring met de quarantaine.

Li Zehua uploadde een video van 6 minuten op YouTube waarin hij vertelt hoe hij op 26 februari door de politie werd achtervolgd. Die nacht werd hij naar het plaatselijke politiebureau in het Qingshan-district gebracht en naar de ondervragingskamer gestuurd nadat zijn DNA was afgenomen. De politieagenten hielden hem vast tot de volgende dag voor “verstoring van de openbare orde”, maar later werd zijn zaak geseponeerd.

Vervolgens plaatsten de politieagenten hem met geweld in quarantaine met excuus dat hij in het epidemiecentrum was geweest. Op 14 maart werd hij daarna in een isolatiecentrum in zijn woonplaats in quarantaine geplaatst, zonder zijn elektronische apparaten.

Li Zehua zei: “Ik zat in quarantaine in een isolatiecentrum in dit hotel tot de ochtend van 14 maart. Daarna werd ik naar het isolatiecentrum in mijn woonplaats gestuurd. Toen werd ik weer naar een ander isolatiecentrum verplaatst. Ik ben begonnen met quarantaine in een isolatiecentrum in Wuhan en ben naar een ander isolatiecentrum hier in mijn woonplaats verhuisd tot 28 maart. Ik verbleef bij mijn familie na de quarantaine.”

Veel mensen op de sociale media spraken hun bezorgdheid uit over journalisten en dissidenten die vóór Li Zehua werden gearresteerd en schreven het volgende:

“Het is heel duidelijk dat hij gewaarschuwd is door de politie omdat hij nu voorzichtiger is met wat hij zegt. Ga alsjeblieft door met de oproep aan de CCP (Chinese Communistische Partij) voor vrijlating van Chen Qiushi en Fang Bin!”

“Li Zehua is nu vrij (echt vrij of misschien, niet echt?), maar hoe zit het met Qiushi, Fang Bin, Wang Xiao-Xiao en Jin Yan? Wat gaat er gebeuren met degenen die gearresteerd zijn omdat ze de waarheid over de Wuhan-epidemie wisten?”

Mr. Fang uit Wuhan verklaarde online: “Er zijn zoveel rare en zeldzame dingen in China en één daarvan is een fenomeen waar bijna niemand in WeChat over durft te spreken. De leugens en het geweld zijn allesoverheersend, omdat je ziel en je lichaam zo bang zijn dat je je gewoon overgeeft. Het is een extreem en ongewoon kwaad. Geen enkele burger durft de waarheid te zeggen.”

Li uit Zhejiang zei online dat Li Zehua het geluk heeft nog in leven te zijn, in vergelijking met dissident Ye Qing die zijn leven verloor. Ye studeerde af aan de opleiding Rechten van Zhejiang University. Hij was 42 jaar oud en werkte in een gevangenis toen hij zijn baan verloor, omdat hij online openlijk de overheid bekritiseerde. Hij gaf niet toe aan de druk ondanks het feit dat hij drie keer naar een psychiatrisch ziekenhuis werd gestuurd. Een maand geleden werd hij dood aangetroffen in een dorp dat meer dan 10 km verwijderd is van de provincie waar hij woonde. Politieagenten beweerden dat hij stierf door een val, maar zijn familie denkt er anders over.

Lees ook: Het zwijgen opgelegd: Verhalen van Chinese burgers onderdrukt voor het spreken van de waarheid over het CCP virus

De Epoch Times verwijst naar het nieuwe coronavirus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt, als het CCP virus, omdat het verzwijgen en mismanagement door de CCP (Chinese Communistische Partij) het mogelijk maakte dat het virus zich door heel China heeft verspreid en een wereldwijde epidemie heeft veroorzaakt.

Bekijk de documentaire: De werkwijze van de Chinese Communistische Partij

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN