Voel je je eenzaam? Je bent niet alleen

8 tips om eenzaamheid te overwinnen

Eenzaamheid

In “Millennials en de eenzaamheid epidemie”, meldt Forbes-medewerker Neil Howe dat tientallen miljoenen mensen in landen als de Verenigde Staten, Frankrijk en Engeland aan deze kwaal lijden – en niet alleen de Millennials. In Japan, vertelt Howe ons, verlaten meer dan een half miljoen mensen hun huizen niet of hebben gedurende zes maanden geen contact met anderen. In 2016 beweerde 42 procent van de Britse vrouwelijke Millennials banger te zijn voor  mogelijke eenzaamheid dan voor de diagnose kanker.

Er zijn veel verklaringen voor dit toegenomen gevoel van isolement. In haar voortreffelijke artikel “Eenzaamheid: De teloorgang van de familie heeft een epidemie van eenzaamheid ontketend”, wijst Kay Hymowitz op dalende geboortecijfers, kinderloosheid, echtscheiding, verminderde afhankelijkheid van gezinnen voor zorg en welzijn en andere veranderingen in het gezin als bijdrage aan deze pandemie van onthechte en onbeminde gevoelens van eenzaamheid. Andere recensenten wijten deze ongewenste eenzaamheid aan het wijdverbreide gebruik van sociale media en de daaruit voortvloeiende vermindering van face-to-face interacties, de drastische vermindering van het lidmaatschap van bepaalde dienstverlenende organisaties en amateur-sportverenigingen, die beide ooit mogelijkheden boden voor kameraadschap en vriendschap, en de effecten van een vergankelijke maatschappij op langdurige relaties.

Veel artikelen wijzen er ook op dat gevoelens van isolement kunnen leiden tot ernstige depressie, een afname van het cognitieve vermogen en zelfs vroegtijdige sterfte. WebMD beoordeelt de effecten van eenzaamheid als net zo schadelijk voor onze gezondheid als obesitas en roken. In de 21ste eeuw is de levensverwachting in Amerika gedaald, een fenomeen dat sinds de griepepidemie een eeuw geleden niet meer is voorgekomen. Deze daling van de levensverwachting is niet te wijten aan een ziekte, maar is in plaats daarvan het resultaat van een toename van het aantal sterfgevallen door zelfmoord, alcoholisme en opioïden, die sommigen aangeven als symptomen van eenzaamheid.

Dus wat kunnen we doen? Als we het gevoel hebben, zoals een groot aantal mensen blijkbaar heeft, dat we weinig of geen intieme contacten met andere mensen hebben, hoe kunnen we daar dan verandering in brengen? Hier volgen enkele ideeën.

Maar eerst een persoonlijke noot. Sinds het overlijden van mijn vrouw 15 jaar geleden, heb ik grote delen van mijn tijd alleen doorgebracht, uren en uren van noodzakelijk en gewenst isolement, voor een groot deel vanwege mijn werk als schrijver en leraar. (Het onderwijs omvatte lesplanning en, in mijn geval, avonden met het beoordelen van scripties).

Ik was vaak alleen, maar zelden eenzaam. Die twee zijn op geen enkele manier gelijkwaardig. Voor mij kan die gelukkige omstandigheid echter veranderen. Mijn dochter met haar man en zeven kinderen die bij mij woonden zijn naar een andere stad verhuisd, vier uur verderop, waardoor ik voor het huis moet zorgen totdat het verkocht wordt. Ik heb hier geen goede vrienden en hoewel ik andere kinderen en kleinkinderen heb, is er geen enkele in de onmiddellijke nabijheid. Het advies dat ik geef is daarom zowel voor mij als voor mijn lezers bedoeld.

Laten we beginnen.

Herken je eenzaamheid 

De eerste stap om een probleem te overwinnen is erkenning. Probeer de redenen voor je isolement te achterhalen. Is de oorzaak iets tijdelijks, zoals een verhuizing naar een nieuwe stad? Of voel je je afgesneden van menselijk contact door een pijnlijke wond, een echtscheiding of het verlies van een geliefde? Hoe lang ervaar je dit gevoel van afscheiding van anderen al? Maakt je isolement je vaak lusteloos of depressief? Stel jezelf zulke vragen en zoek naar antwoorden.

Er zijn vele manieren om in contact te komen met anderen, of dat nu is door vrijwilligerswerk, het nemen van een huisdier, het volgen van lessen of gewoon door contact op te nemen met anderen. (Pixabay)

Gebruik technologie als wapen tegen isolement

Hoewel sommigen sociale media de schuld geven als een oorzaak van eenzaamheid, kunnen onze elektronische apparaten de banden tussen mensen versterken. Bel je dochter aan de westkust of die vriend die naar Florida is verhuisd in plaats van te sms-en. Praat met een mens in plaats van een machine. Ontwikkel e-mail relaties met familie en vrienden. Zoek organisaties zoals “Meetup” online op en ontdek of er groepen in je buurt zijn die dezelfde interesses hebben als jijzelf. In Front Royal, Virginia, waar ik woon, vond ik Meetup groepen met een diversiteit aan activiteiten: wandelen, bier proeven, boekenclubs, en meer. 

Neem een huisdier

Honden en katten kunnen mensen niet vervangen, en ik ben zelf ook niet zo’n huisdierliefhebber, maar ik heb een vriend die zonder zijn twee katten een hopeloos geval zou zijn. Een pluspunt voor honden: ze geven je de mogelijkheid om de straten van je buurt te verkennen waardoor je een beetje beweging krijgt, wat stress vermindert, en de mogelijkheid om een aantal van je buren te ontmoeten.

Word vrijwilliger

Voedingsbanken, scholen, bepaalde brandweerkazernes en liefdadigheidsorganisaties: deze en nog veel meer zijn allemaal vaak op zoek naar vrijwilligers. Een gepensioneerde die ik kende, hielp met het leesprogramma van zijn lokale school en richtte een schaakclub op. Hij voelde zich betrokken en nuttig, en de kinderen hielden van hem. Door anderen te helpen, help je jezelf.

Raak betrokken bij één of andere gemeenschapsactiviteit

Lokale theaters kunnen vaak hulp gebruiken bij het spelen van producties. Veel bibliotheken bieden lezingenreeksen en film- en boekenclubs voor volwassenen aan. Verken je gemeenschap, en je zult verrast zijn door wat er voor jou beschikbaar is.

Volg lessen aan een volksuniversiteit

 Wil je Frans leren koken? Auto’s repareren? De geschiedenis van de Renaissance kennen? De meeste volksuniversiteiten bieden een overvloed aan cursussen voor jong en oud tegen betaalbare prijzen. Hier zul je niet alleen je vaardigheden vergroten, maar je kunt ook mensen ontmoeten die vrienden kunnen worden.

 Door JEFF MINICK

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN