Voormalig president Interpol zou banden hebben met aangehouden veiligheidsleider

Meng Hongwei werd bevorderd door Zhou Yongkang, die in 2015 levenslang kreeg

Interpol heeft bevestigd dat Meng Hongwei, die sinds zijn recente terugkeer naar China wordt vermist, ontslag heeft genomen als president van de internationale politiedienst. Het Chinese regime meldde dat Meng is aangehouden en er een onderzoek loopt naar hem.

De Chinese Communistische Partij (CCP) heeft Meng misschien uit Europa teruggeroepen om te voorkomen dat er zich een gelijksoortig incident kan voordoen als in 2012. Toen vluchtte het hoofd van de Chongqing gemeentelijke politie Wang Lijun naar het Amerikaanse consulaat in Chengdu, waar hij gevoelige informatie gaf aan Amerikaanse medewerkers.

De 64-jarige Meng was tot 7 oktober 2016 China’s staatssecretaris van openbare veiligheid en vanaf november 2016 Interpol’s president. Hij woonde met zijn gezin in Lyon, Frankrijk, waar Interpol’s hoofdkantoor gevestigd is. Meng’s vrouw Grace Meng blijft met hun twee kinderen in Frankrijk.

Op 7 oktober plaatste China’s Nationale Toezichtcommissie, een Chinese overheidsinstantie dat bedrog en politieke ontrouw onderzoekt, online een bericht waarin stond dat “Meng Hongwei, staatssecretaris van openbare veiligheid, verdacht wordt van het overtreden van de wet en momenteel aangehouden is en onderzocht wordt.

Op 8 oktober hield minister van openbare veiligheid Zhao Kezhi een overleg met hoge politieofficieren in Peking waar hij de noodzaak benadrukte om “de verderfelijke invloed van Zhou Yongkang grondig te elimineren”, verwijzend naar een machtige CCP officier die in 2014 verwijderd werd.

Was Meng een handlanger van Zhou Yongkang?

Voor zijn verwijdering in 2014 was Zhou de op drie na machtigste officier in het Chinese regime. Zijn autoriteit reikte tot China’s gerechtshoven, procuraten, politie, paramilitaire strijdkrachten en inlichtingendiensten.

Zhou wordt gelinkt aan voormalig lid van het Politbureau en Chongqing Partijhoofd Bo Xilai, als ook aan hun beiden sponsors: gepensioneerd politicus Zeng Qingong en voormalig Partijleider Jiang Zemin.

In februari 2012 vluchtte Wang naar het Amerikaanse consulaat in Chengdu, waar hij volgens analisten details over een geplande coup door Zhou, Bo en Zeng doorgaf. Na Bo’s rechtszaak in 2013 werd Zhou opgepakt in 2014 en in juni daarop veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.

Verschillende Chineestalige media hebben gemeld dat Meng nauw verbonden was met Zhou. Toen Zhou minister van openbare veiligheid was in 2014 bevorderde hij Meng tot zijn staatssecretaris en maakte hem daarbij tot een zeer belangrijke assistent.

De verklaring op 8 oktober van de huidige minister van openbare veiligheid Zhao Kezhi’s, had een oproep tot eliminatie van Zhou’s invloed en lijkt te verwijzen naar de banden tussen Meng en Zhou.

Verschillende buitenlandse Chinese media hebben gesuggereerd dat het Chinese regime haast had om Meng te repatriëren om te voorkomen dat hij vernietigende geheimen kon vrijgeven, zoals Wang in 2012 had gedaan.

Het is onduidelijk of Meng gevoelig materiaal aan zijn vrouw heeft doorgegeven, of dat zij het zou gebruiken als onderhandelingstroef om de veiligheid van haar man en familie te waarborgen.

Door Epoch Newsroom

Gerelateerde video: China uncensored

Kim Jong-Un’s Chinese Peetvader Zhou Yongkang

Zhou Yongkang, zijn duistere figuur was meester van China’s grote netwerk van politie en geheime politie en was een van de machtigste en sinistere figuren van de Chinese Comunistische Partij, en had een lange geschiedenis met de Kim Dynastie in Noord-Korea.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN