VS en VK kondigen partnerschap voor 5G aan na Huawei-verbod

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gaan samenwerken bij het ontwikkelen van oplossingen voor de volgende-generatie draadloze technologie, na de recente beslissing van het Verenigd Koninkrijk om apparatuur van de Chinese tech gigant Huawei te verwijderen van zijn 5G implementatie.

De minister van Buitenlandse Zaken van de V.S. Mike Pompeo besprak met de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab op 16 juli het Britse besluit om “het gebruik van onveilige technologie in zijn 5G netwerken te voorkomen”, volgens een korte verklaring van de Amerikaanse woordvoerster Morgan Ortagus.

Het Britse besluit om Huawei te verbieden werd op 14 juli aangekondigd door premier Boris Johnson. Hij gaf toen opdracht dat apparatuur van het Chinese bedrijf tegen het einde van 2027 uit de 5G-netwerken van Groot-Brittannië moet zijn verwijderd.

De Britse regering stond in april 2019 nog toe dat Huawei delen zou bouwen die “niet tot de kern” van haar 5G-netwerk behoren.

In januari van dit jaar werd de beperking uitgebreid. De Britse overheid beperkte Huawei tot het leveren van 35 procent van de niet-kern delen van het 5G netwerk.

Vóór de deadline van 2027 zal het Britse telecommunicatiebedrijven ook verboden zijn om vanaf eind 2020 Huawei-apparatuur aan te schaffen.

“De minister en de minister van Buitenlandse Zaken besloten samen te werken om de ontwikkeling te bevorderen van vertrouwde aanvullende 5G-oplossingen”, aldus Ortagus. De verklaring bevatte geen andere details.

Op woensdag vertelde de Amerikaanse president Donald Trump de verslaggevers dat hij verantwoordelijk was voor het besluit van Johnson om Huawei te verbieden.

“We hebben heel veel landen overtuigd – voor het grootste gedeelte heb ik dit zelf gedaan – om Huawei niet te gebruiken, omdat we denken dat het een onveilig veiligheidsrisico is, het is een groot veiligheidsrisico”, zei Trump.

De woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van China, Hua Chunying, zei tijdens een dagelijkse briefing op 15 juli dat China “alle nodige maatregelen zal nemen” in reactie op het Britse besluit. Het beschuldigt de Britse regering ervan dat ze een Chinees bedrijf “discrimineert”.

De Chinese staatsmedia Global Times publiceerde 16 juli een opinieartikel, waarin het verschillende mogelijke tegenmaatregelen opsomt die China tegen het Verenigd Koninkrijk zou kunnen nemen. Eén van de voorgestelde maatregelen was dat China’s staatsbedrijven hun Britse activa zouden kunnen verkopen.

De Amerikaanse regering heeft Huawei al verbannen uit de nationale 5G-netwerken vanwege zorgen over de veiligheid.

Het besluit van het Verenigd Koninkrijk is sindsdien door veel wetgevers in zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië toegejuicht.

Amerikaanse volksvertegenwoordiger McCaul (R-Texas) zei in een persbericht van dinsdag: “De vastberadenheid van de Chinese Communistische Partij om de toekomst van 5G te controleren via hun maskerbedrijf Huawei vormt een serieuze bedreiging. De gegevens van geen enkel land zijn veilig als Huawei of om het even welk bedrijf dat verbonden is met de CCP er controle over heeft.”

McCaul concludeerde: “Ik moedig alle Europese en andere landen sterk aan om het Britse voorbeeld te volgen.”

Senator Jim Risch (R-Idaho) gaf dinsdag ook een persverklaring uit, waarin hij zei dat hij opgelucht was bij het horen van de beslissing.

“Nu China zijn kwaadaardige internationale bedoelingen duidelijk blijft maken, voel ik me gesterkt door de vastberadenheid van westerse bondgenoten om deze nieuwe uitdagingen op een heldere, gemeenschappelijke manier tegemoet te treden”, zei Risch.

Brits parlementslid Tom Tugendhat gebruikte zijn Twitter-account om te zeggen: “Onze China-strategie moet over meer gaan dan Huawei, maar de beslissing om ze uit 5G te verbannen is een belangrijk begin.”

Een ander Brits parlementslid Bob Seely schreef een artikel in het online magazine Spectator, waarin hij waarschuwde dat “Huawei is neergehaald, maar nog niet is uitgeschakeld”.

“Het slechtste scenario is dat Huawei in de komende zes maanden zoveel mogelijk kits zal verkopen in het Verenigd Koninkrijk en dan zal proberen om na de volgende verkiezing het verbod omver te werpen op basis van de kosten, gemak en geopolitiek”, schreef Seely.

Door Frank Fang
Volg Frank op Twitter: @HwaiDer
Volg ons ook op Youtube

Hoe verschilt The Epoch Times van andere media?
The Epoch Times is de snelst groeiende onafhankelijke media in Amerika. We zijn anders dan andere mediaorganisaties omdat we niet worden beïnvloed door een regering, bedrijf of politieke partij. Ons enige doel is om onze lezers nauwkeurige informatie te geven en verantwoordelijk te zijn naar het publiek. We volgen niet de ongezonde trend in de hedendaagse mediawereld van agendagestuurde journalistiek, en gebruiken in plaats daarvan onze principes van waarheid en traditie als onze leidraad.

Origineel op 17 juli 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: US and UK Announce Partnership on 5G After Huawei Ban

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN