VS roept op tot vrijlating van vastgehouden Chinese mensenrechtenadvocaat 

De Amerikaanse regering roept op tot de vrijlating van de Chinese mensenrechtenadvocaat Yu Wensheng, die al meer dan een jaar vastzit in China.

“Vandaag werd #YuWensheng een jaar geleden berecht voor het bepleiten van constitutionele hervormingen op @Twitter, een in #China verboden platform”, verklaarde de Congressional-Executive Commission on China (CECC) in een tweet op 9 mei.

Yu riep de woede van de Chinese autoriteiten over zich af nadat hij in januari 2018 een open brief op Twitter had geplaatst, gericht aan hoge functionarissen van de Chinese Communistische Partij (CCP) die in Peking bijeenkwamen voor een grote politieke bijeenkomst.

Eén van de grondwetshervormingen die Yu voorstelde, was de afschaffing van de Centrale Militaire Commissie (CMC) van China, het hoogste militaire orgaan van de CCP. Hij drong erop aan dat de macht van CMC wordt overgedragen aan de Staatsraad, het hoogste bestuurlijke orgaan van de Chinese regering, vergelijkbaar met een kabinet.

Yu betoogde dat het Chinese leger tot het land behoort en niet tot de partij.

Een dag na zijn bericht nam de lokale politie Yu gevangen nabij zijn woning in Peking. Vervolgens werd hij naar de stad Xuzhou in de Chinese provincie Jiangsu gebracht en onder ‘huisarrest’ geplaatst.

Vier maanden later beschuldigde het parket in Xuzhou hem van het belemmeren van het bestuur van de openbare orde en het ‘aanzetten tot ondermijning van de staatsmacht’ – een allesomvattende aanklacht die het Chinese regime vaak tegen dissidenten gebruikt.

Yu’s vrouw, Xu Yan, zei dat haar man op 9 mei 2019 zonder haar medeweten in een geheime rechtszaak moest verschijnen bij de Xuzhou Intermediate People’s Court.

Hij is niet veroordeeld en het is onduidelijk waar hij momenteel wordt vastgehouden.

‘De Werkgroep willekeurige opsluiting’, een werkgroep van de Verenigde Naties, verklaarde dat er geen rechtsgrondslag was voor Yu’s opsluiting en dat het ontnemen van Yu’s vrijheid “in strijd is met artikel 7 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens”, volgens een uitgebracht advies in mei 29 vorig jaar.

Xu sprak eerder deze maand met de Chineestalige Epoch Times en zei dat de autoriteiten haar en de advocaat van haar man niet hebben toegestaan ​​Yu te ontmoeten sinds zijn detentie in januari 2018.

In een video die op 1 mei op haar Twitter-account is geplaatst, spoorde een betraande Xu buitenlandse ambassadeurs aan om Peking te verzoeken haar man vrij te laten. “Hij is niet schuldig. Hij voert gewoon zijn taken uit als advocaat en oefent het recht op vrijheid van meningsuiting uit dat wordt verleend door de [Chinese] grondwet”, zei ze.

Op 8 mei plaatste Xu nog een video die haar telefoontjes liet zien naar Liu Mingwei (de rechter in Yu’s zaak) en het parket in Xuzhou. Liu beantwoordde het telefoontje niet, terwijl een niet nader genoemde persoon van het parket zei dat er geen uitspraak was gedaan in Yu’s zaak.

Dit is niet de eerste keer dat de Amerikaanse regering haar bezorgdheid uitte over de zaak van Yu. Op 20 april deed een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Morgan Ortagus, in een persbericht een oproep voor “de vrijlating van al degenen die onrechtmatig vastgehouden zijn” in China, waaronder Yu.

“We blijven bezorgd over de zwakke rechtsstaat van de Volksrepubliek China, willekeurige detenties, marteling in hechtenis en voortdurende schendingen van de mensenrechten en fundamentele vrijheden van personen binnen haar grenzen”,  voegde Ortagus eraan toe.

Yu verdedigde, zonder succes, de zaak van collega-mensenrechtenadvocaat Wang Quangzhang, die onlangs werd vrijgelaten na een gevangenisstraf van 4,5 jaar wegens beschuldiging van “ondermijning van de staatsmacht”.

Net als Wang vertegenwoordigde Yu ook activisten en aanhangers van de spirituele groep Falun Gong, een meditatiepraktijk die sinds 1999 door het regime bruut wordt vervolgd.

De mensenrechtencommissaris van de Duitse regering, Bärbel Kofler, en de Franse speciale gezant voor mensenrechten François Croquette hebben op 9 mei een gezamenlijke verklaring afgelegd over de zaak van Yu.

“We zien de jaardag van zijn proces als een gelegenheid om onze bezorgdheid te herhalen dat zijn familie sindsdien geen informatie meer heeft ontvangen over de status van het proces, het oordeel of de persoonlijke situatie van Yu Wensheng”, aldus de gezamenlijke verklaring. “We doen een beroep op de Chinese instanties om het proces volgens de rechtsstaat te leiden.”

De in Ierland gevestigde mensenrechtenorganisatie Front Line Defenders uitte ook bezorgdheid over Yu in een verklaring op 8 mei.

“Front Line Defenders roept de Xuzhou Municipal Intermediate Court op om de mensenrechtenverplichtingen van China uit hoofde van de Chinese grondwet en de internationale mensenrechten wet na te leven en Yu Wensheng onverwijld in vrijheid te stellen en hem onvoorwaardelijk vrij te laten”, stelde het.

Door Frank Fang
Volg Frank op Twitter: @HwaiDer

Origineel op 10 mei, 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: US Calls for Detained Chinese Human Rights Lawyer to Be Freed

Wist je dat we onafhankelijk zijn?
De Epoch Times is onafhankelijk van enige invloed van bedrijven, overheden of politieke partijen. Ons enige doel is onze lezers te voorzien van juiste informatie en verantwoordelijk te zijn tegenover het publiek.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN