VS verbiedt alle import van katoen en tomaatproducten uit Xinjiang in de strijd tegen dwangarbeid

De V.S. kondigde op 13 januari aan dat ze alle invoer van katoen- en tomatenproducten uit de Chinese regio Xinjiang zullen verbieden, in de meest omvangrijke actie die tot nu toe is ondernomen om het inzetten van dwangarbeid van Oeigoerse moslims aan banden te leggen.

Ambtenaren van de Amerikaanse Customs and Border Protection (CBD) bij alle havens van de V.S. zullen worden verplicht om katoen en tomatenproducten tegen te houden die in Xinjiang zijn gekweekt of geproduceerd, met inbegrip van kleding, textiel, tomatenzaden, ingeblikte tomaten, en tomatensaus, zei het CBD in een verklaring.

De verordening kwam te midden van een intensivering van het onderzoek naar de dwangarbeidpraktijken van Peking gericht op Oeigoeren en andere moslimminderheden. In een recent rapport werd vastgesteld dat in 2018 ten minste 570.000 Oeigoeren gedwongen werden om katoen te plukken in het gebied.

De regio levert ongeveer 20 procent van het katoen in de wereld, dus de verordening kan grote gevolgen hebben voor de wereldwijde mode-industrie en haar toeleveringsketens.

“Het CBP zal niet tolereren dat de Chinese regering moderne slavernij uitbuit door goederen onder de reële marktwaarde in de Verenigde Staten in te voeren”, aldus waarnemend CBP-commissaris Mark A. Morgan. “De invoer van goedkope goederen door middel van dwangarbeid schaadt Amerikaanse bedrijven die de mensenrechten eerbiedigen en stellen bovendien nietsvermoedende consumenten bloot aan onethische aankopen.”

Het CBP zei dat de verordening werd uitgevaardigd “op basis van informatie die wijst op het gebruik van gevangenen of gevangenisarbeid en situaties van dwangarbeid.”

Meer dan 1 miljoen Oeigoeren en andere moslimminderheden zijn opgesloten in honderden interneringskampen. Overlevenden van de kampen vertellen dat ze gemarteld zijn en gedwongen zijn om politieke indoctrinatie te ondergaan.

“Wij eisen dat de Chinezen hun kampen sluiten en hun schendingen van de mensenrechten stoppen”, zei waarnemend minister van Binnenlandse Veiligheid, Ken Cuccinelli, in een verklaring.

Meer dan 100 kampen in de regio hebben fabrieksfaciliteiten waar gevangenen gedwongen worden te werken, zo blijkt uit een recent onderzoek van Buzzfeed.

Onderzoekers ontdekten vorig jaar dat tienduizenden Oeigoeren zijn overgeplaatst naar fabrieken in heel China in omstandigheden die wijzen op dwangarbeid. Deze fabrieken produceren goederen voor 83 wereldmerken.

De Trump regering had de invoer van verschillende individuele bedrijven die verbonden zijn met dwangarbeid in Xinjiang al geblokkeerd, en richt zich daarbij op goederen als kleding, katoen en haarproducten.

De Canadese en de Britse regering hebben onlangs allebei gezegd dat ook zij maatregelen gaan nemen om te voorkomen dat door dwangarbeid aangetaste goederen hun land binnenkomen.

Vorig jaar hebben de Verenigde Staten verschillende Chinese functionarissen en een paramilitaire groep gesanctioneerd vanwege hun rol bij het toezicht houden tijdens misstanden in Xinjiang. Tientallen Chinese entiteiten en bedrijven zijn ook op de zwarte lijst gezet voor het zakendoen met Amerikaanse bedrijven.

Door Cathy He
Volg Cathy op Twitter: @CathyHe_ET

Origineel op 13 januari 2021 gepubliceerd op The Epoch Times: US Bans All Cotton, Tomato Products from Xinjiang in Crackdown on Forced Labor

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN