Waarom je koud moet douchen

Door koud water kan je letsel genezen, je bloedcirculatie worden gestimuleerd en je humeur verbeteren.

Als we douchen, geven we in het algemeen de voorkeur aan warm water, tot de damp er vanaf komt. Maar daarmee laten we wel enkele gezondheidsvoordelen liggen. Hieronder 5 voordelen van een koude douche.

Voordelen van koud douchen

Het houd je kalm onder druk: Je hebt vast wel eens van een heethoofd gehoord? Als je jezelf daarin herkent, neem dan een koude douche. Koud water kan je letterlijk afkoelen, en zorgt voor minder emotionele ontploffingen onder druk.

Het haalt je uit je ‘comfort-zone’: Als je wakker wordt ben je duf, warm en behaaglijk. Een koude douche kan je energieniveau een kickstart geven. Als je het aandurft om eerst onder de koude straal te gaan staan ’s morgens, dan zal je waarschijnlijk ontdekken dat je ook op andere vlakken van je leven minder angstig en moediger zult zijn.

Geeft een impuls aan je bloedcirculatie: Om je lichaam op te warmen tegen de kou, verhoogt je lichaam de bloedcirculatie. Dit houdt je warm en zorgt voor een betere werking voor alle delen van je lichaam. Je kunt bijvoorbeeld veel helderder denken of je fysiek gezonder voelen. Bovendien kan het trombose voorkomen, een serieuze aandoening.

Pijnbestrijding: Veel atleten vertrouwen op een koude douche of een koud bad als preventie voor of behandeling van blessures. Als je een manier zoekt om te herstellen van een ‘workout’ of blessure, of een makkelijke manier om van pijn af te komen, spring dan onder de koude douche.

Verbetert het humeur: Ook al lijkt het akelig om de kou op te zoeken, toch kan een koude douche je humeur overdag verbeteren. Uit studies blijkt dat koud baden werkt als een natuurlijk anti-depressiva.

Wellicht denk je nog steeds dat een koude douche niks voor jou is, maar we vragen je niet om meteen in een ijsbad te duiken. Neem je tijd en verlaag geleidelijk de temperatuur om het dragelijk te houden.

Je kunt als alternatief een aantal dagen per week koud douchen, of wanneer je wat eerder op moet staan dan normaal. Hoe dan ook, je zou het af en toe eens moeten proberen.

Door Devon Andre, www.belmarrahealth.com

Devon Andre heeft een Bachelor in ‘Forensic Science’ van de University of Windsor en een Doctoraal van de University of Pittsburgh. Hij is verslaggever voor Bel Marra Health, waar dit artikel oorspronkelijk werd gepubliceerd.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN