Waarom stoppen met het kopen van vitamines en in plaats daarvan planten eten?

Veranderingen in levensstijl geven de beloofde resultaten, maar zonder de kosten of neveneffecten

Bijna de helft van de Canadezen en tweederde van de Amerikanen nemen regelmatig één of meer voedingssupplementen, zoals vitaminen, mineralen, vezelsupplementen, antacida en visolie.

Veel van deze mensen zijn gezond en hopen hun algemene welzijn te verbeteren of chronische ziekten te voorkomen.

Wetenschappelijk bewijs suggereert echter dat voedingssupplementen in hoge doseringen- zoals bèta-caroteen, vitamine E en vitamine A – weinig effect hebben bij het voorkomen van chronische ziekten bij gezonde individuen, tenzij er een gediagnosticeerd tekort is aan specifieke micronutriënten. Onderzoek suggereert dat deze supplementen eigenlijk meer kwaad dan goed doen.

Als arts en specialist in de volksgezondheid ben ik betrokken geweest bij verschillende onderzoeken en klinische studies naar de voordelen en risico’s van micronutriënten en voedingssupplementen, zoals selenium, bij verschillende populaties in Noord-Amerika en Europa.

In een recente studie vonden mijn collega’s en ik geen aanwijzingen dat seleniumsupplementen chronische ziekten – in dit geval diabetes – helpen voorkomen, zelfs in regio’s waar het natuurlijke voedingspatroon relatief weinig selenium bevat.

Onze studie gebruikte gegevens van een gerandomiseerde klinische studie uitgevoerd in Denemarken en werd onlangs gepubliceerd in Diabetes, Obesity en Metabolism.

Er is voldoende wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van veranderingen in levensstijl op gezond ouder worden en het voorkomen van belangrijke chronische ziekten. Deze veranderingen omvatten: het verbeteren van de algemene kwaliteit van de voeding, het verhogen van de lichamelijke activiteit, het afzien van roken, het handhaven van gezonde slaappatronen en het minimaliseren van stress.

Supplementen verhogen het risico op diabetes

In een eerdere gerandomiseerde klinische studie uitgevoerd in de Verenigde Staten, hebben we gezien dat relatief hoge doses seleniumsupplementen in gebieden waar het al overvloedig aanwezig is in het dieet (zoals de Verenigde Staten) het risico op diabetes type 2 juist verhoogde.

Het eten van een breed scala aan groenten en fruit is een betere manier om de gezondheid te verbeteren dan het nemen van supplementen.
Het eten van een breed scala aan groenten en fruit is een betere manier om de gezondheid te verbeteren dan het nemen van supplementen. (Pixabay)

Deze kwestie heeft om verschillende redenen mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid. Ten eerste is in de Verenigde Staten en vele andere westerse landen het gebruik van met selenium verrijkte voedingsmiddelen en voedingssupplementen de laatste jaren sterk toegenomen. Dit komt door de perceptie dat supplementen van selenium en andere antioxidanten het risico op chronische ziekten kunnen verminderen.

Het is essentieel ervoor te zorgen dat aanvullingen van selenium het reeds hoge aantal nieuw gediagnosticeerde diabetes of hart- en vaatziekten niet verergert.

Ten tweede zijn de meeste eerdere onderzoeken op dit gebied uitgevoerd bij de Noord-Amerikaanse bevolking, waar de seleniumbasisstatus aanzienlijk hoger is dan in Europa. De inname van selenium via de voeding verschilt aanzienlijk van land tot land en van regio tot regio. Dit komt door de variatie in het seleniumgehalte van plantaardig voedsel (en dus ook van veevoer) van het ene deel van de wereld ten opzichte van het andere deel.

Ten slotte zijn er teleurstellende bevindingen uit verschillende dure klinische proeven met antioxidantensupplementen die niet alleen geen voordelen voor de gezondheid, maar zelfs potentiële schade aan het licht hebben gebracht.

Planten eten, goed slapen, meer bewegen

Zoals gemeld in een eerder redactioneel artikel in the Annals of Internal Medicine, is het huidige empirisch bewijs onvoldoende om routinematige voedingssupplementen te adviseren bij gezonde personen.

De boodschap is eenvoudig: de meeste supplementen voorkomen geen chronische ziekte of sterfte. Het wijdverbreide gebruik ervan is niet gerechtvaardigd en moet worden vermeden.

Deze boodschap geldt in het bijzonder voor de groep mensen, die geen duidelijk bewijs van tekorten aan micronutriënten hebben. En dat geldt voor de meerderheid van de gebruikers van supplementen in de Verenigde Staten, Canada en andere landen.

Vanuit het oogpunt van de volksgezondheid moeten financiële middelen worden toegewezen aan beleidsmaatregelen, campagnes en interventies die de voedingspatronen van het grote publiek en achtergestelde bevolkingsgroepen verbeteren – interventies die de consumptie van plantaardige voedingsmiddelen met de vereiste vitaminen en mineralen voor een optimale gezondheid verhogen.

Door Saverio Stranges, Western University

Saverio Stranges is een professor en voorzitter van epidemiologie aan de Western University in Canada. Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op The Conversation.

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN