Welzijnswerker beschrijft toegenomen armoede in China; Peking beweert armoede te hebben uitgebannen

Het Chinese regime beweerde onlangs dat extreme armoede in het hele land is uitgebannen, nadat de laatst overgebleven counties van een lijst van arme regio’s waren geschrapt. 

Op 3 november zeiden ambtenaren in Guizhou, een van de armste provincies van China, dat de laatste negen overgebleven counties waren verwijderd van de lijst van arme regio’s in het land. De lijst, opgesteld in 2014, identificeerde in eerste instantie 832 counties als extreem arm.

China stelt zijn eigen nationale norm van extreme armoede, gebaseerd op een inkomensdrempel van 4.000 yuan per jaar, of ongeveer 1,25 euro per dag, en andere factoren zoals een  basisgezondheidszorg en onderwijs. De Wereldbank heeft voor het meten extreme armoede een drempel van 1,57 euro per dag vastgesteld.

Het uitbannen van armoede tegen het einde van dit jaar was een belangrijke doelstelling die het regime in 2016 stelde. Maar terwijl de Chinese staatsmedia de “mijlpaal” vierden, geloven sommigen niet in die bewering.

Een internetgebruiker plaatste: “Sommige plaatsen zeggen dat ze de armoede hebben uitgebannen, maar in feite is er nog steeds armoede!”

Liang Xin (een pseudoniem), een welzijnswerker die sinds lange tijd in de Liangshan Yi-prefectuur in Sichuan werkt, vertelde aan The Epoch Times dat de etnische Yi-mensen in het gebied nu in nog grotere armoede leven dan voor het “gerichte armoedebestrijdingsbeleid” van het regime.

Het Yi-volk is een etnische minderheid in China die voornamelijk in de bergachtige zuidwestelijke regio’s van het land woont.

Een vrouw behorende tot de Yi minderheid laat kleding drogen op het dak van haar huis in Yuanyang County, in de provincie Yunnan, op 11 februari 2006. (Foto door Cancan Chu/Getty Images)

Huisvestingshulpprogramma zet Yi mensen in de schuld

Volgens Liang is het Yi-volk lokaal afhankelijk van de teelt van maïs en aardappelen, ook al heeft elk huishouden niet veel landbouwgrond. De Liangshan-regio is namelijk voornamelijk bergachtig. Hun gewasopbrengsten geven hen net genoeg te eten, maar zorgen niet voor extra inkomsten.

Een programma voor huisvestingshulp geïntroduceerd door de instantie voor armoedebestrijding van het regime heeft de lokale bevolking opgezadeld met een schuld, zei hij.

In het kader van het programma komt een persoon in aanmerking voor 40.000 yuan (5000 euro) als hij een huis bouwt of zijn huidige huis renoveert, zei hij.

“Maar er is een voorwaarde: je moet bouwmateriaal kopen van een door de overheid aangewezen bedrijf”, zei Liang, waarbij hij opmerkte dat dat de kosten van de bouw doet stijgen tot het dubbele van het subsidiebedrag, tot 80.000 yuan (10.000 euro).

“Dat betekent dat je in de schulden zit”, zei Liang.

“Als je vanuit het raam van een rijdend voertuig naar de nieuw gebouwde Yi-woningen kijkt, oogt de regio mooier dan voorheen. Maar je ziet dan niet hoe hun leven er echt uitziet.”

Een oudere burger in de arme regio Liangshan, provincie Sichuan, ontvangt liefdadigheidsgeld. (Met dank aan de geïnterviewde)

Liang zegt dat de Chinese Communistische Partij (CCP) de cultuur en tradities van het Yi-volk heeft vernietigd middels indoctrinatie en onderwijs, zoals ze dat ook heeft gedaan bij andere etnische groepen in China.

“Het doel van [de CCP] bij het openen van scholen is om het Yi-volk het geloof van het atheïsme te laten accepteren, en bereidwillig te zijn om onder communistische heerschappij te staan”, zei hij.

Het werk van Liang heeft hem in contact gebracht met Yi mensen die in bittere armoede leven.

“Sommige kinderen zijn vanaf hun geboorte tot aan 7 of 8 jaar niet in bad geweest en hebben ook geen toiletpapier gezien. Sommige mensen hebben niet meer dan een paar maaltijden met rijst per jaar”, zei hij.

“Veel ouderen huilen als ze me geld zien geven, denkend dat ik door de overheid gestuurd ben. Ik antwoord dat ik door God ben gestuurd, niet door de regering.”

Door Frank Yue

Hu Yuanzhen en Reuters hebben een bijdrage geleverd aan dit artikel.

Origineel op 28 november 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Charity Worker Describes Worsening Poverty in China as Beijing Claims It Has Eliminated Poverty Nationwide

Kijk ook naar: 

 

 

 

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN