Wereldwijde opinie begint zich tegen Peking te keren te midden van de pandemie

De wereldwijde opinie keert zich tegen Peking nu een groeiend aantal leiders en functionarissen de manier waarop de CCP is omgegaan met de pandemie in twijfel trekt. Er wordt gezocht naar manieren de CCP tot transparantie te dwingen en aansprakelijk te stellen.

Experts vertelden The Epoch Times dat er een internationale vertrouwensbreuk gaande is die zal groeien nu landen hun relatie met Peking ernstig overdenken. Ze zeiden dat leiders meer wantrouwig worden ten opzichte van de communistische staat na haar aanpak van de uitbraak.

Australië riep onlangs – in een partijoverstijgende inspanning – op tot een onafhankelijk onderzoek naar hoe Peking het CCP virus, gekend onder de naam nieuw coronavirus, heeft aangepakt. Minister van Buitenlandse Zaken, Marise Payne zei dat voor dit onderzoek “internationale samenwerking” nodig is die “realiteit” moet worden. Als reactie op Payne’s uitspraken dreigde de Chinese ambassadeur, Chen Jingye, Australië een economische dreun te verkopen als ze hiermee doorgingen. Payne beantwoordde met het verwerpen van de bedreigingen door de ambassadeur.

In Groot-Brittannië hebben politici als Tom Tugendhat, een parlementslid van de conservatieve partij en voorzitter van het Foreign Affairs Committee, China rechtstreeks aangesproken voor het verdoezelen van het virus en het vertragen van de reactiesnelheid van de wereld door leugens te verspreiden. Tegelijkertijd twijfelde hij ook of het toelaten van de 5G technologie van Huawei de juiste beslissing was.

Volgens The Mail zeggen functionarissen in Downing Street dat Peking “de rekening” gepresenteerd zal krijgen. De inlichtingendiensten MI6 en MI5 geloven ook dat hun land de relatie met China moet herzien.

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel heeft er bij China op aangedrongen “meer transparantie” te verschaffen over de oorsprong van het virus om zo de mondiale reactie te verbeteren.

De Franse President Macron zei dat het “naïef” zou zijn te stellen dat China de pandemie beter heeft aangepakt dan de westerse democratieën en dat een dergelijke vergelijking niet mogelijk is.

In een brief van 22 April, zei het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken dat Chinese diplomaten hun functionarissen hebben benaderd en hen probeerden te overtuigen positieve verklaringen af te leggen over de aanpak van de pandemie door Peking. Het ministerie benadrukte “dat de federale overheid niet toegegeven heeft aan deze verzoeken”. 

Downing Street heeft sindsdien China verwijderd uit haar internationale virus grafieken. Dit uit bezorgdheid dat de statistieken van het regime onjuist zijn.

In de Verenigde Staten, zijn een aantal rechtszaken aangespannen door onder andere de procureurs-generaal, Amerikaanse advocatenkantoren en gewone Amerikaanse burgers die gerechtigheid zochten in verband met de gebrekkige Chinese respons, die volgens hen geleid heeft tot de mondiale verspreiding van het virus.

Carole Lieberman, forensisch expert en juridisch analist, zei dat landen over heel de wereld beginnen te geloven dat de intenties van de CPP misschien toch niet zo oprecht zijn geweest, en dat dit voor sommige “een ongemakkelijke waarheid is omdat ze hun handelsovereenkomsten en andere voordelen willen behouden”.

Over het algemeen hebben landen een immuniteitsstatus wanneer rechtszaken tegen hen aangespannen worden, behalve wanneer die zaken verband houden met terrorisme, vertelde Lieberman aan The Epoch Times. Een aantal onderzoeken proberen de oorsprong van het CCP virus te achterhalen en willen te weten komen of het bedoeld was als bio-wapen of uit China’s onvoorzichtige laboratorium omstandigheden voortkomt. 

“China zal misschien niet de biljoenen moeten betalen die de rechtszaken eisen maar hun reputatie heeft een onherstelbare klap gekregen”, zei Lieberman. “De wereld zal huiverig staan tegenover China in de nabije toekomst”.

Overheidsdocumenten die The Epoch Times in handen kreeg hebben duidelijk gemaakt dat de CCP doelbewust een lager aantal gevallen van het CCP virus heeft gerapporteerd en het debat rond de uitbraak van het virus heeft gecensureerd. Op die manier heeft ze de verspreiding van het virus geholpen.

“Gedurende jaren hebben mensen zaken zoals giftige dierenvoeding en babyproducten, kankerverwekkende producten en slordige fabricage min of meer door de vingers gezien”, sprak Lieberman. 

“Het coronavirus zal echter de druppel zijn die de emmer doet overlopen.”

Functionarissen uit een hele reeks landen hebben publiekelijk geklaagd over het gebrekkig medisch materiaal dat ze van China kochten om de pandemie te bestrijden. In de lijst staan landen zoals Spanje, Tsjechië, Turkije, Nederland, Canada en Ierland. In een van de voorbeelden, faalden de snelle CCP virus detectietesten uit China om het virus accuraat te detecteren in 70-80 procent van de gevallen.

Uit een peiling (pdf) van het enquêtebureau Mc Laughlin & Associates blijkt dat 75% van de Amerikanen vindt dat de Verenigde Staten haar afhankelijkheid van China voor de import van medisch materiaal moet beëindigen.

Casey Fleming, voorzitter en CEO van het veiligheids- en inlichtingenstrategie bedrijf BlackOps Partners, zei dat de landen uit de vrije wereld de handen in elkaar zullen slaan om de CCP verantwoordelijk te houden “niet enkel voor de reactie maar ook voor het financieel en menselijk verlies”.

“We mogen verwachten dat China het verhaal zal willen controleren, de schuld zal doorschuiven en druk zal zetten op het proces”, vertelde hij The Epoch Times.

The Epoch Times heeft gedocumenteerde verhalen van sommige Chinese burgers – waaronder klokkenluider artsen, burgerjournalisten, wetenschappers en zakenmensen – die het zwijgen zijn opgelegd door het regime omdat ze de waarheid openbaar gemaakt hebben.

In één van de meer krachtdadige acties tegen China, zet Japan 2 miljard euro opzij om bedrijven te stimuleren hun productie uit het communistische land terug te trekken. Een land dat op de 177e plaats staat (van de 180 plaatsen) qua persvrijheid in de ranking van de ‘Reporters Without Borders Press Freedom Index’ uit 2019.

Ontwaken

Het is “overduidelijk” dat meer en meer mensen wakker geschud worden ten opzichte van de realiteit waar de CCP voor staat, volgens Frank Gaffney, vice-voorzitter van het Amerikaanse ‘Committee on the Present Danger: China’.

Welk land, dat geleden heeft door toedoen van de Chinese Communistische Partij, zal hen goedgezind zijn, zeker als bewijzen zullen aantonen dat als het al geen wapen was dat het losgelaten heeft, het er zeker en vast voor kan doorgaan”, vertelde hij The Epoch Times. 

Gaffney, die staatssecretaris van defensie was voor internationale veiligheid, zei dat hoewel het moeilijk zou zijn om een land zoals China volledig verantwoordelijk te houden voor haar daden, “we zullen tenminste iets doen dat hen pijn zal doen voor hetgeen ze deden.”

Ik denk dat we zeker een ontkoppeling zullen gaan zien van de ‘supply chains’; dat is al begonnen”, zei hij. Ik denk dat er momenteel wat heroverwegingen worden gemaakt door bedrijven die van plan zijn veel zaken te doen met de Chinezen.”

Ondertussen, is er een nieuw beleid in India waarbij directe buitenlandse investeringen overheidsgoedkeuring nodig hebben, wat de relatie tussen China en India verder zou kunnen verzuren.

Maar het zijn niet enkel politici en leiders die zich uitspreken tegen de CCP, dagelijks zijn er burgers die hetzelfde gevoel uiten.

Terwijl de Amerikanen het moeilijk hebben een crisis te bevechten die ze nooit eerder in hun leven kenden, toonde een peiling van 21 april door het Pew Research Center dat 66 procent van de Amerikanen nu een negatief beeld heeft van China – het hoogste percentage ooit gemeten sinds het centrum deze vraag voor het eerst stelde in 2005.  Zowel Democraten als Republikeinen delen dezelfde mening.

In een peiling van YouGov in het Verenigd Koninkrijk van 17 april, gaf een meerderheid van de deelnemers aan dat ze de sterftecijfers door het CCP virus die China rapporteerde niet vertrouwden; 50% “helemaal niet” en 32% van de stemmen “niet volledig”.

De doofpotoperatie van de CCP, die de pandemie exponentieel verergerde voor de rest van de wereld, zorgde ervoor dat burgers over de hele wereld “zich volledig bewust zijn geworden van ware kwaadaardigheid van het Chinese communisme“, volgens Flemming.

Het groeiend sentiment tegen de CPP kan een massale kentering veroorzaken waarbij zowel Europese bedrijven alsook bedrijven uit de VS zich van het Chinese communisme gaan loskoppelen en hun ‘supply chain’ zullen spreiden over de rest van de wereld, voegde Flemming daar aan toe, terwijl hij ook nog opmerkte dat de Amerikaanse nationale veiligheidspolitiek aan het veranderen is. Dat kon je al zien in de nieuwe nationale contraspionage strategie.

“Door COVID-19 moest de wereld verplicht thuisblijven met verlies van vrijheid en inkomen en veel tijd om de pandemie te bekijken. Zo zagen ze hoe de CCP reageerde en welk bloedbad ze aanrichtte”, zei Flemming.

“Het is normaal dat burgers en de overheden wereldwijd de overtreder verantwoordelijk willen houden. Door dat te doen zullen ze de dekmantel wegnemen die het ware kwaad van het communistische China verbergt.”

Door Bowen Xiao
Volg Bowen op Twitter: @BowenXiao_

Onpartijdig en onafhankelijk nieuws
The Epoch Times is onafhankelijk en op waarden gebaseerd. Wij geloven dat echte journalistiek gebaseerd is op morele principes. We richten ons op belangrijke kwesties en de impact van beleidsmaatregelen, niet op partijdigheid. We volgen niet de onethische trend van agendagestuurde journalistiek, maar gebruiken in plaats daarvan onze principes van waarheid en traditie als onze leidraad om eerlijk te rapporteren.

Origineel op 28 april 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Global Opinion Starts Shifting Against Beijing Amid Pandemic

Bekijk de documentaire: De werkwijze van de Chinese Communistische Partij

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN