Wetenschappers maken unieke opname van spookachtige Dombo-octopus

Een onderwaterrobot maakte unieke beelden van een spookachtige witte octopus die zich langzaam voortbewoog in de diepzee.

De op afstand bestuurbare robotonderzeeër (ook wel Remote Operated Vehicle, of kortweg ROV genoemd), was van de Ocean Exploration Trust, een non-profitorganisatie die bezig is met het verkennen van de oceaanbodem.

De zogenaamde Dombo-octopus, ook wel paraplu-octopus genoemd, wordt zelden waargenomen omdat de meeste van deze dieren op minimaal 3000 meter diepte leven.

Dombo-octopussen (of Grimpoteuthis) zijn vernoemd naar het beroemde Disney-personage met de grote flaporen.

Als je ziet hoe het dier in de bovenstaande video sierlijk met zijn vinnen flappert terwijl hij langzaam door het water beweegt, is het gemakkelijk te zien waar deze naam vandaan komt.

Het enthousiaste commentaar van het team dat de onderwaterrobot bestuurde vanaf het onderzoeksschip Nautilus, is goed te horen als de octopus in beeld komt.

“Oh, en de wereld houdt van een dombo”, zei één van de teamleden op 23 oktober tijdens de opname, terwijl anderen zeiden hoe schattig ze het dier vonden.

De Dombo-octopus
De Dombo-octopus zwemt voor de camera van de Hercules ROV op 23 oktober 2018. (Ocean Exploration Trust/NOAA via Storyful)

Met speciale lasers kon het team de grootte van de octopus meten. Met een geschatte lengte van ongeveer 60 cm is deze octopus groter dan de meeste soorten

De Ocean Exploration Trust meldde in een verklaring: “Aanvankelijk dreef de spookachtige octopus aan de camera van Hercules ROV voorbij en wapperde met haar vleugelachtige vinnen, daarna spande hij zijn tentakels aan en spreidde ze uit als een paraplu, zodat de acht tentakels goed te zien waren, met elk een reeks zuignappen en twee reeksen vingerachtige spierstructuren, cirri genaamd (vandaar de naam cirrate octopus).”

Een ‘oase in de diepte’

De octopus werd tijdens de eerste duik van de E/V Nautilus waargenomen in de diepten van het Monterey Bay National Marine Sanctuary, een beschermd zeereservaat in de Stille Oceaan voor de kust van Californië.

“Deze eerste duik verkende een volledig onontgonnen rotsachtige uitstulping ten zuidoosten van de onderzeese vulkaan (Davidson Seamount), een gebied dat bekend staat als een oase in de diepte met uitgestrekte koraal- en sponsvelden”, aldus het team van E/V Nautilus.

Het team heeft de afgelopen twee weken dit gebied verkend. Een paar dagen nadat ze de opname van de Dombo-octopus hadden gemaakt, ontdekten ze in de rotsen een broedplaats voor meer dan 1000 octopussen.

Het team aan boord van het schip bestond volgens de Ocean Exploration Trust uit wetenschappers, ROV-bestuurders, een navigator, een datalogger, een video-engineer en een wetenschapscommunicator.

Hoofdwetenschapper, Chad King, vertelde Fox News dat het team “opgetogen” was toen ze de octopus zagen.

“Hoewel ik een wetenschapper ben, zijn we hier allemaal net kinderen”, zei hij. Hij voegde eraan toe dat hoewel de soort niet zeldzaam is, het uniek is om er één in levenden lijve te zien zwemmen.

“Het feit dat we er één tegenkwamen, is wat speciaal is”, zei hij.

Dombo-octopussen leven 3 tot 5 jaar en kunnen tot op 7000 meter onder de zeespiegel leven, wat het diepste is van alle octopussen, zover bekend.

De grootste die ooit werd ontdekt was 180 cm lang en woog 6 kg.

Door John Smithies, The Epoch Times

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN