Wetgever gaat wetsvoorstel indienen dat Amerikaanse fabrikanten helpt te verhuizen vanuit China

Amerikaanse volksvertegenwoordiger Mark Green staat op het punt een wetsvoorstel in te dienen dat bedrijven helpt hun productie te verhuizen vanuit China naar de Verenigde Staten. Als gevolg van de pandemie kan het land zich op die manier uiteindelijk “ontkoppelen” van het Chinese regime.

Green vertelde aan The Epoch Times dat zijn op handen zijnde wetsvoorstel bedrijven in staat stelt de totale kosten af te trekken van uit te geven kapitaal gerelateerd aan de verhuizing vanuit China – genoemd “onmiddellijke kosten”. Dit zal bedrijven aanzetten tot migratie naar de Verenigde Staten. Hij stelde voor dat de rekening zou worden betaald met geld dat is geïnd uit Amerikaanse heffingen op de Chinese import.

Het idee om 100 procent van de verhuiskosten te dekken werd onlangs ook ondersteund door de economische adviseur van het Witte Huis, Larry Kudlow, die zei “Dit zou heel een heel goede zaak zijn voor de Amerikaanse bedrijven.”

Dit voorstel wordt naar voor geschoven nu de regering – Trump aandringt op minder afhankelijkheid voor de toelevering uit China. De verstoring van de wereldwijde productieketens  door de pandemie en de verkeerde aanpak van de uitbraak door het Chinese regime hebben de Verenigde Staten en andere landen ertoe aangezet om te zoeken naar alternatieve productielokaties. 

“Elke poging om ons los te maken is … een slimme zet voor ons, zowel vanuit economisch vlak als vanuit het oogpunt voor de nationale veiligheid”, zei Green.

Hij zei dat het voorstel zou worden ingediend tegen het eind van de week.

Amerikaans ondersteunen

Green heeft onlangs nog een wetsvoorstel ingediend dat China er van weerhoudt Amerikaanse bedrijven op te kopen die van vitaal belang zijn voor de nationale veiligheid, de dalende prijzen van activa als gevolg van de pandemie in ogenschouw nemend.

“Momenteel zijn ze met een wereldwijde opkoop van bedrijven bezig die een serieuze rol spelen bij de nationale veiligheid”, zei hij. 

Het congreslid noemde als voorbeeld de recente verkoop en het terugleasen van 22 vliegtuigen door United Airlines aan de Bank of China Aviation, een in Hong Kong geregistreerde afdeling van de Chinese staatsbank Bank of China.

“Nu heeft China 22 grote vliegtuigen die ze van de markt zouden kunnen halen met als doel de Verenigde Staten te schaden”, zei Green.

Het hoofd van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO) had ook al gewaarschuwd voor dergelijke ontwikkelingen.

“Sommige zullen misschien de economische neergang proberen te gebruiken als een opening om te investeren in onze kritieke industrieën en infrastructuur”, zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg op 15 april.

De SOS ACT (Secure Our Systems Against China’s Tactics) van Green zou Amerikanen stimuleren  te investeren in bedrijven die cruciaal zijn voor de nationale veiligheid door de overheid garant te laten staan voor 50 procent van hun investering. Op deze manier kunnen beleggers, als de investeringen mislukken, de helft van hun gemaakte kosten terugkrijgen, zei Green. Om voor dit initiatief te betalen, zou het wetsvoorstel 10 miljard dollar vrijmaken van de CARES-wet, het virusgerelateerde hulppakket.

Peking laten opdraaien voor de kosten

Het congreslid bekritiseerde de pogingen om president Donald Trump te betichten over zijn aanpak van de pandemie, terwijl de aandacht eerder zou moeten worden gericht op de verdoezeling door het Chinese regime, die de wereldwijde verspreiding van de ziekte veroorzaakte.

“Ik denk dat dit een strategische poging van de media is om Trump te beschuldigen van iets dat niet zijn schuld is”, zei Green. “China had dit duidelijk kunnen stoppen.”

Hij zei dat omwille van het verzwijgen van informatie over het virus door het regime in de beginperiode, met inbegrip van de besmettelijkheid en de ernst ervan, betekende dat de Verenigde Staten beslissingen namen op basis van onvolledige informatie.

Het besluit in het begin van Trump om reizigers uit China het land niet binnen te laten komen, werd toenmaals toegejuicht door Green. Destijds werd het echter bekritiseerd door Peking en de Wereldgezondheidsorganisatie.

De regering-Trump overweegt naar verluidt een reeks maatregelen tegen het regime voor het veroorzaken van de pandemie, waaronder sancties, handelsbeperkingen en het opheffen van de wettelijke bescherming van de staatsimmuniteit, wat Amerikanen toestaat Peking te vervolgen in Amerikaanse rechtbanken.

Green steunt het schrappen van Amerikaanse schulden aan het regime als een manier om de kosten van de pandemie te vergoeden aan de Verenigde Staten. Trump verwierp onlangs het idee, en noemde het een “ruig spel”, terwijl hij suggereerde dat bij de sancties ook importheffingen voor China zouden kunnen zitten. 

“De Verenigde Staten hebben in feite hun volledige economie moeten verpletteren. Daarom verwachten we dat zij dat verlies zullen dekken”, zei Green.

Door Cathy He

Origneel op 5 mei 2020 gepubliceerd op The Epoch Times: Lawmaker to Introduce Bill to Help US Manufacturers Move Out of China

Bekijk de documentaire: De werkwijze van de Chinese Communistische Partij

 
SOORTGELIJKE ARTIKELEN